Uz pred rokmi som kupil skladacku nerezoveho zabradlia od JAP no az teraz sa ho snazim osadit na schodisko. Narazil som na problem so stlpikmi - dodany system obsahuje stlpik a patku zvlast. Medzi nimi je par desatin mm vola, ten "cervik" samotny to nema sancu pevne stiahnut dokopy, tak predpokladam, ze to treba lepit?
Skusal som na to pouzit toto lepidlo:
https://umakov.sk/lepidlo-10-g-green-...
No ani po 24 hodinach sa ziadne zlepenie nekonalo, spoj je volny a lepidlo stale tekute. Nemate niekto skusenosti ako treba postupovat?
Este dodam, ze na stlpiky som uz rovnakym lepidlom lepil aj take "krcky" na uchytenie madla a tieto dva komponenty sa zlepili pevne, no zrejme je to tym, ze medzi nimi nebola tak vola.
@gashtaan Ak sa ti ten stĺpik "hongá" aj napriek tomu, že si toho červíka dotiahol, tak ja by som si pomohol tak, že pred zasunutím stĺpika do pätky by som spodok stĺpika omotal niečím, čo by vyplnilo tú medzeru. Teraz narýchlo mi napadá napr. pás papiera, maliarska lepiaca páska, iná lepiaca páska...
Alebo by som do pätky doplnil ešte dva upevňovacie červíky, každý v tretine obvodu pätky.
Možno by mi napadlo ešte aj iné riešenie, keby som sa nad tým trochu viac zamyslel. Napr. tú medzeru vyplniť epoxydovým tmelom - ale to by som asi nakoniec zavrhol, lebo to má viac nevýhod ako výhod - napr. po zlepení to už asi ťažko rozoberieš.
@gashtaan ja by som vám skôr odporučil nájsť dákeho TIG zvárača čo vám to bodne aspom na troch miestach stým že si nastaví zváračku tak aby boli body celkom strieborné bez prehriatia (silné fúkanie argónu a malé ampére).neodporúčam žiadne papieriky ani iné blbosti môže sa to vypomstiť
… ja by som išiel do tekutého kovu.. niečo dvojzložkové, do spodného dielu tak, aby to vytesnilo špáru po osadení stojky. Veď aký dôvod existuje na demontovanie tohto spoja..?
@chrobak7 to s tymi papierikmi sa mi moc nepozdava, to su take postupy ako opravit vydrolenu hmozdinku zapalkou.... no toto je zabradlie, tu moze ist o zivot.
Dalsie cerviky po obvode mi tiez nepridu ako dobry napad, len sa to zhorsi a bude sa to fakt uz len hojdat, ked sa to nikde nepritlaci plochou o plochu.
@chrobak7@brapene nie, to uz sa nikdy rozoberat nebude, preto to chcem lepit. Ta vola patky okolo stlpika je odhadom mozno 0.2mm (co staci na kyvanie metroveho stlpika na vrchole o centimeter), je to dost na pouzitie epoxidu?
@martin25 toto si necham ako uplne poslednu moznost, o zvarani nic neviem a neviem kde by som hladal takeho zvaraca...
@kejsix nemyslim, ze to je nieco ine nez som skusil - tiez je to anaerobne zelene lepidlo na baze akrylatu. Ale diky za tip, aspon je k tomu celkom detailny technicky list. Zistil som, ze na to existuje nejaky aktivator pre vacsie spary a neaktivne kovy (nerez)... no cele to nie je zrovna lacna sranda :\
@gashtaan nie .... technickom liste píšu obecne kovy......výhoda je že PU napení na rozdiel od epoxidov a teda medzeru vyplní.... tiež by sa dala prevŕtať pre červíka diera aby bol krížom....
@megdesign to by teoreticky slo, mozem skusit
@eagleowl mozem to skusit mamutom, toho mam doma dost, len sa obavam pruznosti samotneho lepidla pri takomto lepeni. Ono sa to nezda, ale stlpik je vysoky 1.1m a patka 2.5cm, takze aj minimalny pohyb v tomto spoji sa na stabilnosti zabradlia hore pri madle dost prejavi.
Pisal som vyrobcovi, hadam mi buduci tyzden poradia ako to riesia oni. Ked som bol v showroome, im sa tie stlpiky nevyklali, nejak sa to musi dat urobit aby to bolo dostatocne pevne aj bez zvarov ci dalsich cervikov. Dufal som, ze sa mi tu medzitym niekto ozve s praktickymi skusenostami.
Skusil som rozobrat ten stlpik co som lepil cca pred 44 hodinami. Lepidlo bolo po celej ploche, ale uplne tekute, stacilo ho poutierat do servitky. Mozno som mal pouzit nejaky aktivator, napr. Loctite 7649 ci nieco podobne, ci to nejako obrusit? Evidentne tam neprebehla ziadna reakcia. Pre info, v navode je uvedeny postup - odmastit, naniest, pritlacit a hotovo.
@gashtaanhttps://www.originalka.sk/weicon-fast... … toto by som skúsil, to na foto mám doma, po zmiešaní oboch zložiek to chemicky zreaguje do plastickej hmoty, do ktorej keď to položíš a rýchlo vyutieras čo sa vytlačí, garantujem, že sa to nepohne.
Predpokladam, ze neni potrebne riesit rozoberatelnost, ked sa riesi lepidlo.
Najidealnejsie je najst zvaraca TIG. Bodne to a je po probleme.
Nie, nic cierne, ci inak farebne to nezostane, na to maju pripravok, ktory zafarbenie odstrani… Rychle, lacne, efektivne riesenie.
Na kovové schodiská sa používa https://www.otto-chemie.com/sk/stavba... mierne vypení, dlhý čas kedy sa dá s dielmi hýbať, lepil som s tým všetko, na druhý deň bol spoj pevný, kov-kov. Zlep, vylaď zábradlie do roviny a na druhý deň to bude dostatočne držať.
@gashtaan Ťažko radiť, keď si neuviedol priemer rúrky a ani to, aká je asi vôľa. Medzeru aj do cca 0,5 mm vytesníš ojamkovaním "hriadeľa" obyčajným zámočníckym jamkárom. Bežná prax.
Este ma napadla moznost tam pouzit Becov nerezovy pasik. Vytesnit tu medzeru. Ten pasik stoji drobne €.
Ja neviem, ale pouzit dake lepidla a podobne, ked si clovek uvedomi, ze dlzka je asi meter a ak sa zatlaci na vrch silou napr. 15kg, tak dole “na paku“ to uz robi asi 300 kg.
A este drobnost, ak sa daky ten epoxid, lepidlo a podobne neosvedci, tak bude zaujimave ho odtial dostavat prec.
@frantisekca tiež by som to nelepil... Buď vymedziť, alebo spraviť ešte jeden závit o 90° oproti stavajúcemu a dotiahol v dvoch smeroch.... Aj keď tie červíky tiež bohvie-čo nepodržia. Mám doma TIG, takže keby som to riešil u seba, pravdepodobne by som to zvaril. Ak je v tej patke priechodná diera, tak odspodu. 🙂
@frantisekca "ak sa daky ten epoxid, lepidlo a podobne neosvedci, tak bude zaujimave ho odtial dostavat prec" - presne, okrem toho specialneho PU lepidla co roman_x aj realne pouzil to bolo vsetko o "skusil by som" 🙂
Ved toto, ta paka - som sa nadumal ako ten stlpik vobec ukotvit, kedze pod nim je len domurovany 10cm Ytong.
Ukotvenie neni problem. Vhodne chemicke kotvy a neni co riesit. Dnes je velky vyber kotvenia.
Ak je to na porobetone, tak by som mal aj obavy, aby ta patka zabradlia casom neotlacala porobeton pod sebou, ze by vznikala vola tam.
@frantisekca myslim, ze mas dost neopodstatnene predsudky voci lepeniu, ked lepeniu specialnymi lepidlami neveris, ale chemicky kotvit zavitove tyce na hranu 10cm porobetonu ti pride ako "neni problem" 😄
@gashtaan ked to bola skladacka, tak si ku nej nemal manual?
Podľa môjho názoru ten červík mal len zamedziť vytiahnutiu a nemá to mať nosnú funkciu.
Nechapem co tam chces lepit 🙂
Daj foto celeho ako to mas poskladane.
@gashtaan
Ja predsudky voci lepeniu nemam.
Prave naopak.
A ano, special lepidlami sa daju dosiahnut rozne pozadovane vlastnosti.
Ibaze to sa neda roznymi uni lepidlami, kde je problem s vazbou na zakladny material, pripadne vlastnosti lepidla po “vytvrdnuti“ nesplnaju pozadovane kriteria. Nehovoriac, ze na spoj ma vplyv aj hrubka lepidla v spoji.
Co je urcene na hlinik, nemusi byt vhodne na nerez, kedze u nerezu je problem s chem. vazbou koli jeho legovaniu.
A o kotveni do toho porobetonu som pisal, ze pouzitim vhodnej ch. kotvy… Vyhrady som voci tomu mal.
Rozne PU lepidla potrebuju na vytvrdnutie vlhkost. Ci uz vzdusnu vlhkost, alebo dodanu. Nie u kazdeho spoja, sa to da…