Koľko ste investovali do charity?

Zobraz úvodný príspevok
Búrlivá a miestami aj zábavná diskusia v susediacej téme Koľko ste investovali do kuchyne ma inšpirovala k položeniu aj tejto otázky ... ked mám byť uprimná, myslela som si dlhé roky, že ked si občas kúpim notabene a pravidelne prispejem na dobrého anjela tak robím maximum čo možem... než som si neprečítala knihu Smutný ako jazz kde sa spomína že idealne je investovať (a to myslím v pravom zmysle slova investovať) do charity 10% čistého prijmu... Pár mesiacov som to skúsila a bol to fakt skvelý pocit... mala som pocit, že peniaze dokonca nejako sami prichádzajú v hojnejšom počte, len aby sa samé mohli do charity investovať :-) ... teraz som s tým presným vyrátavaním a posielaním trochu ustala a hned vidim že je penazí nejako menej a na nič mi neostáva, fakt nechapem prečo, ved teoreticky by ich malo byť o pár percent viac :-D .... Aké sú vaše skusenosti v tejto oblasti?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@fra ďakujem veľmi pekne :) stránku som si uložila, keď budem mať zase niečo na darovanie, tak ju asi využijem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fra kto chce chápať, čo je dobrý umýsel a nebojí sa takéhoto záväzku, nemusí tu vypisovať a negatívnych skúsenostiach s kadečím .. ale to by som asi chcela moc od ľudí, ktorých naučili vidieť iba seba, že?? :-) ;-) :-) výborná téma, palec hore ;-)
Odpovedať
ahojte, pekna tema :) ja neprispievam - stale si hovorim ze este mam cas, ved som len chvilku po skole :( takze u mna to skoncilo len narcisom. O dobrom anjelovi som pocula len dobre veci. Ale preco pisem - ked pisete ze by ste aj oblecko dali, ale maju naroky - pri akcii Nase mesto sme s kolegami pomahali v Slovenskej Katolickej Charite - Sklad solidarity v Bratislave. Ludia mozu darovat hocijake veci (oblecko, do domacnosti, hracky) ktore musia byt ciste a funkcne. Socialne slabsie rodiny si tam mozu tieto veci nakupovat za symbolicke ceny. Pan ktory to vedie je naozaj neskutocne symaticky, vie co hovori/robi a zanechal vo mne naozaj prijemny pocit. Ja sa urcite chystam pri stahovani vsetky nepotrebne veci presunut tam :) .
Odpovedať
Profilova fotka
naozaj mila tema :) my tiez pravidelne prispievame na dobreho anjela, notabene kupujem kazdy mesiac, je to vyborne citanie 8-) ludom "na ulici" v pripade potreby kupujem len jedlo, po viacerych negativnych skusenostiach z davnej minulosti uz odo mna ziadny hotovost nedostane. do krabiciek neprispievam z podobnych dovodov, ako tu uz boli pisane. a tiez mam podobnu skusenost, ako pisal philos. v centre Ba sa to takmer denne hemzi "zbieracmi". len co jedna akcia skonci, zacne dalsia. ked tade clovek chodi pravidelne, je zastavovany kazdu chvilu. je mi jasne, ze rozne spolocnosti sa snazia ziskat prostriedky vsemoznym sposobom, ale tento sa mne osobne prieci. @amexa, rada pocujem o terajsich dobrych skusenostiach so SKCH. ked sme sa z centra Ba stahovali, bolo to uz davno, SKCH mala na Heydukovej zbernu satstva a tusim aj vydajnu stravy. boli sme sa tam opytat, ako mame postupovat, ked chceme darovat oblecenie a dostali sme prekvapujucu odpoved /uz to tu ktosi spominal/- nechat na vlastne naklady vycistit v cistiarni /co by nas vtedy stalo okolo 1500 SK =-) / a priniest. penazi sme veru nazvys nemali, takze oblecenie skoncilo v petrzalke pri kontajneroch, kde si ho rozobrali bezdomovci. ked sa stahovali rodicia, pozistovala som co a ako, a oblecenie po otcovi sme darovali do nizkoprahovej ubytovne Misionarok lasky v petrzalke, mamine islo do zberneho kontajnera v petrzalke /tusim unicef/. dovolim si este nieco k notebene- ked sa u svokry dostanem k nejakemu "vychytenemu" platku typu emma, eva, sarm a spol., tak ho mam bleskovo prelistovany, pre mna vacsinou nic zaujimave na citanie :( , no nota bene precitam takmer vzdy cele. mame kamarata, ktory pre nich robi a po viacerych rozhovoroch mozem len suhlasit s tym, co maju maju aj na svojej stranke: Chceme požiadať tých, čo dávajú peniaze predajcom bez toho, že by si vzali časopis, aby tak nerobili. Predaj časopisu nie je žobranie. Hoci s dobrým úmyslom, predajcom tak z dlhodobého hľadiska nechtiac škodíte. Mnohí predajcovia kvôli tomu nezískajú pracovné návyky, zvyknú si prísť na svoje predajné miesto na krátku dobu a dostávať peniaze za nič. Takéhoto predajcu je oveľa ťažšie motivovať k nájdeniu si práce ako toho, ktorý vie, že čím viac sa snaží, tým lepšie sa má.
Odpovedať
@maruskab tiež prečítam nota bene od začiatku do konca a čudujem sa aké je dobré... len neviem "prekúsnuť" predaj časopisu na rušných križovatkách kde sa predajcovia, hoci aj s vestičkami, motajú autám medzi kolesami, na križovatkách preto časopis nikdy nekupujem... nerozmýšlajú vydavatelia nota bene predajné miesta trochu upraviť?
Odpovedať
Profilova fotka
@maruskab to, ze mu dam peniaze a casopis nechcem, nie je z hlavy predavaca, ale mojej.. pre mna je to menej penazi a on ma zisk rovnaky..... ja casopis proste nechcem.... je to moja slobodna vola,. nikdy ma nikto o to neziadal, nezobral :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fra o tom naozaj nic neviem, ja tam nepracujem a s kamaratom sme sa nevideli uz velmi dlho, akosi sa nam rozisli cesty ;) ale iniciative sa medze nekladu, ved im skus napisat cez ich stranku x-) @katrin21 ze ty beries vela veci ako utok na teba ;) nik ti neberie tvoju slobodnu volu, pochopila som to tiez tak, ze predajcovi davas tie peniaze dobrovolne, bez toho, aby si ich pytal. ze ma zisk rovnaky, nie je celkom pravda. casopis stoji 1.40, ty mu das trebars aj tu polovicu, co je jeho zisk, teda 0.70, on ten casopis nasledne preda niekomu, kto si ho aj zoberie, takze za jeden casopis zarobil 2 x 0.70 a nie len 0.70 :) to, co ma NB napisane na stranke a velakrat aj v casopise, je vysledkom dlhodobeho pozorovania skutocnosti vo viacerych statoch, kde funguju podobne projekty. nie je to prikaz, len poziadavka na kupujucich, jej opodstatnenie je tam uvedene tiez. kto pochopi, ten pochopi... a podla svojej slobodnej vole sa kazdy zariadi, ako uzna za vhodne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@maruskab nie nie, ja len rychlo pisem ... takze mozno to tak potom vyznie..:) neberiem to ako utok, skor som to chcela upresnit, ze ci to nevyznelo tak, ze oni ma o to ziadali :) neboj, ziadny utok som nevnimala, kdeže :) :-) :-) ;-) nevedela som , ci si to spravne pochopila, teraz pises, ze ano, takze pohoda :) Ten zisk som myslela, keby mi ho predal.. jasne, ze to ma potom navyse... :) ale davam tak 30centov.. max. asi 50... Len ja to fakt necitam... takze preto....
Odpovedať
Profilova fotka
mna tato tema potesila...neviem, mozno tym, ze je Modra strecha o byvani a riesi sa tu prirodzene, kto co ma a ako chce mat zariadene atd(aj ked niektori mi pridu aj pri tom sposobe vymenuvania dost neprirodzeni snobi :)))...Myslim, ze je to dobry priestor aj na zamyslenie sa-co vsetko mam, co vsetko mat nemusim(a nemyslim len materialne)...Ja som sa napriklad vdaka "charitnemu"zmyslaniu zoznamila s tebou, fra, :)(no dobre, aj pre nas podobny vkus :) )...My (ja a manzel)sme taki, ze pravidelne vacsinou neprispievame nikde, ale dame tam, kde je potreba-kamosovi, ktory uz vyse dvoch rokov nema stalu pracu a kvoli rodinnym zalezitostiam nemoze ist do sveta - nenavratnu pozicku (preco to volam pozicka,ked je to normalna pomoc), Nota bene je jasne-skvele citanie a teta, od ktorej kupujem v lete odo mna dostava aj zmrzlinu bonus plus(lebo stoji blizko :)), take, ze darujeme kocik, ktory uz nepotrebujeme , vecicky,...atd je jasne-aj my dostavame(cau fra :)),manzel pomaha obcas u salezianov-ktori pracuju s deckami a mladymi, dokonca u nas raz prenocovali dvaja stopari(aj s vecerou)-tato myslienka sa mi mimochodom paci, a podla mna by nebolo zle vymysliet hlavne v zime na stanici miesto, kde by ludia mohli doniest teple jedlo, ktore im zvysi bezdomovcom, namiesto aby ho vyhodili...A vobec-mat otvorene oci a pomoct tam, kde je to potrebne...teraz sa chystame tiez na nejake africke dieta a ...uvidime, co vsetko zivot prinesie...napadov je habadej, horsie je len dokopat sa dakedy k realizacii :) Este som chcela podotknut, ze okrem vnutorneho presvedcenia je urcite pre mna motivacna aj nezistna pomoc inych-kamos co nam pride robit na stavbu, salezianski animatori, ktori maju super stretka pre decka zadarmo v podstate, clovek, ktory mi v buse da dve eura, lebo mi chybaju, chlapik, ktoreho som ako studentka stopla a ked som vystupovala strcil mi nasilu peniaze-ked som kukla na papierik, bola to pattisicka...Sme to my, co mozme urobit vela uz len tym, ze spravime nieco male...ako hovorila Matka Tereza-netreba robit velke veci, ale obycajne veci s neobycajnou laskou ;-) Tak nech sa nam to vsetkym dari
Odpovedať
@kaiak jej to s tými stopármi je veľmi milé... spomínam ked sme boli študáci a šli stopom po Francúzsku ako neskotočne dobre nám padlo ked nás jedna manželská dvojica nie že len odviezla, ale nám poskytli teplú sprchu (boli sme predtym stanovať v Pyrenejach a umyvali sme sa dva tyzdne len v ladových horských bystrinách) a večeru (ustrice) a nechali nás u seba prespať... odvtedy stále túžim niekomu podobný užasný zážitok oplatiť ale ešte som stále nemala príležitosť... tak vidím že vy ste ho oplatili zatiaľ za mna :-) :-) :-)
Odpovedať
Raz ma zastavilo male ciganca, ze je hladne, tak som mu povedala, ze mu kupim rohlik so syrom a on mi na to, ze on chce nieco z MacDonaldu, ze on rozky nebude, tak potom nic odo mna nedostal.... este si aj vybera, co by jedol :-p Este sa mi stalo, ze aj biele deti zobrali, co ma totalne dostalo, tak som im nabalila jedlo a boli nesmierne vdacne. Boze, co su to za rodicia, ze im chodia deti zobrat??
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi nooo, asi su to chudobni rodicia, ktori zial nevedia poskytnut mozno ani stravu pre svoje deti- netreba sa cudovat, ze je to ,,biele,, dieta- nielen ciganske deti a ich rodicia su bez penazi, zial, objavuje sa vela podvyzivenych deti aj medzi ,,bielymi,,- och ako ja nerada pouzivam tie slova ,,biele ,, a pod.- to len aby sa vedelo...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Počas mojej MD som s synom stele na prachádzke v meste a pod., za ten čas som už spoznala zopar predajcov notabene, casopis si nekupujem ale dam im vždy 1euro, ale v prvom rade ich vždy pozdravím a poprajem dobrý deň. Šatsvo darujem, do kontajnera ho nevyhodím, rómskych prefetovaných občanov nepodporujem, počas vianoc sa snažím vždy niekomu pomôcť. Pri relácii modré z neba si vždy uvedomím aké máme hodnoty, jednoduchu pomôžem ako môžem, ale lajdákov, pijanov a "náš" lunikIX odsudzujem a som proti akej koľvek pomoci.
Odpovedať
Profilova fotka
dobrá téma ;-) My prispievame do Dobrého anjela, Zachráňme životy a keď sa zadarí, tak SKCH. Z môjho pohľadu nieje darovanie nepotrebného šatstva charitou. Ide predsa o veci, ktoré sú pre nás už nepoužiteľné, akurát je nám ľúto vyhodiť to do smetiaka. Pokiaľ by šlo o zrieknutie sa nejakého momentálne noseného obľúbeného kúsku, to by už bola iná reč ...To isté platí aj o nepotrebných veciach z domácnosti, nábytku...To práve obdarovaný nám robí dobrú službu, pomáha nám zbaviť sa toho, uvoľniť si životný, či skladovací priestor, alebo si zabezpečí odvoz, čím ušetrím.
Odpovedať
Profilova fotka
Nota Bene som kupovala, je to naozaj fajn čítanie. Nehovorím, že každý jeden článok, ale v porovnaní s komerciou... Tiež by som rada apelovala na ľudí, aby tie časopisy od predajcov normálne kupovali. Je to pre nich aspoň aká-taká dôstojná zárobková činnosť. Na rozdiel od ponižujúcej almužny, ak im dáte peniaze bez toho, aby ste si vzali časopis... Keď som bola študentka, starala som sa jednej nemeckej rodine o deti. Keď sa sťahovali naspäť do Nemecka, tak mi ponúkli rôzne veci, ktoré si nemienili vziať so sebou - staršiu práčku, gauč. Mne prišli v tom období vhod a obe strany boli maximálne spokojné. Bola to charita? podľa mňa nie,normálna vec. Práčka istú dobu poslúžila aj kamoške v novostavbe, ktorá bola rada, že investíciu do novej môže o nejaký rok oddialiť, keďže boli finančne vyčerpaní. Gauč je teraz u rodičov a slúži príležitostným hosťom na prespanie... Existujú stránky na webe napr. stayforfree a pod., kde ľudia ponúkajú cestovateľom ubytovanie zadara, resp. by to malo byť recipročné. S kamarátkou sme sa takto vybrali na výlet do Budapešti a prespali sme v garzónke jedného miestneho dobrodinca - ktorý bol na tú noc u priateľky.
Odpovedať
hej, prispievam jednej organizacii, ktora sa venuje sprostredkovaniu pomoci tym najbezbrannejsim (detom) uz cele desatrocia, ma vybudovanu celosvetovu zakladnu a byva medzi prvymi tam, kde nastane prirodna katastrofa, vojnovy konflikt a podobne. Viem, ze mnoho sa cestou k prijimatelovi "strati" a netusim, kolko percent z darovanych prostriedkov sa vyuzije na ucely, na ktore ich darcovia davaju, ale urcita ciastka zachrani zivoty a zdravie. Neviem tym detom pomoct priamo, vyuzivam aspon takuto skromnu moznost. Myslim, ze tuzba pomahat je ludom vlastna a prirodzena, aj ked existuju studie o tom, z akych pohnutok to ludia robia, ze casto je to akesi vykupne z neopodstatneneho pocitu viny, ze sa maju lepsie, ako ti biedni. A potom tiez pre ten dobry pocit. Ale to snad ani nie je podstatne, dobre je to, ze ludia pomahaju a robia to radi.
Odpovedať
Profilova fotka
ked sme byvali este v bratislave na krizovatke trencianska-bajkalska predaval nota bene velmi slusny chlapec, kazde rano mi zazelal pekny den a nech sa dari, ja jemu hlavne dobre pocasie , davala som mu pravidelne kazdy tyzden, co som mala v odkladacom priestore v aute " do kosika " .... jedneho dna tam nebol, ani za tyzden a na jeho miesto nastupila zena, ktora sa tvarila, ze ma chce zavrazdit, lebo som sedela v xxx aute a nic som jej nedala. ani som jej nikdy viac nic nedala, robila som mrtveho chrobaka, preco by som mala davat peniaze ludom, ktory ma uz pri prvom pohlade nenavidel, zato, ze sedim, kde sedim .... tak skoncila moja charita z nota bene ... ktovie kde sa nachadza ten chlapec, mozno sa niekto zlutoval a poskytol mu slusnu pracu ... keby som podnikatel a zamestnavam ludi, uz by bol u mna .... na ucty neposielam, zasadne, viem co sastym deje a je to na grc ... snazim sa pomahat ludom v nudzi takym, co poznam a viem, ze si to budu vazit .... nebudem predavat kocik za 20 eur , alebo zimny fusak a pod, oblecenie mam ho vela ved tri deti ... hracky , porozdavam to ... ked mam nieco krajsie dam to na FB a kto sa nehanbi pride si poto ... ale este k organizaciam ... mala som dvojca, ale narodili sme sa predcasne o dva mesiace a ja som bola ta silnejsia ona ta slabsia ... cely zivot ( zomrela v 18 ) bola postihnuta ... rodicia posielaju kazdy rok prispevok na ustav v ktorom uz potom ako bola velka dozila ... ak by som mala prispievat na charitu, tak urcite osobne a takto . ale su aj dni ked na mna bezdomovec hodi psace oci a ja mu proste tie peniaze dam ... jasne ze mu poviem, ne ze to miniete na alkohol ... ujo ze ne :))))) jasne ze si hned ide kupit cuco ... ale co snim , z tej sracky v ktorej je sa uz asi nevyhrabe , tak nech mu je aspon veselsie :) .... ( inak brutalne ma dokazu nasrat predavaci notabene ked mi mavaju casopisom pred ksichtom a ja len sucho pozriem, prosim vas mam tri deti , rada by som ale oni to potrebuju viac .... a aka je reakcia , naseru sa ...
Odpovedať
len pridávam zopár inšpirácií (okrem často spomínaného Dobrého anjela) ako urobiť niekomu druhému aj sebe krajší deň... . http://cerven.blog.sme.sk/clanok.asp?... . http://www.facebook.com/pages/Viac-ne... . http://www.dobrakrajina.sk/ .
Odpovedať
@fra Cerven spominal podobnu skusenost, ako si ty opisala vo svojom uvodnom prispevku, ked priberie viac deti ako sa da z prispevkov utiahnut, pribudnu novi darcovia :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?