Ahojte,
Prosím vás koľko litrov vody by som mal dostať na jedno zapnutie čerpadla pri 150 litrovej expanznej nádrži ? Nádržku mám Varem a vo vnútri je vak.
V obchode mi povedali, že 1/3 čiže v mojom prípade 50 litrov. Ja mam iba 24 litrov čo je velmi málo. Čerpadlo zapne pri 2,2 bar a vypne pri 3,8 bar.Na spodku expanznej nádržky nemám vypúštací ventil.povedalii že netreba,že keď vypúšťam vodu a kontrolujem raz ročne tlak,že netreba tam ten vypúštací ventil.
Keď som vypustil všetku vodu čo sa mi dala a natlakoval to o 0,2 baru nižšie ako spínací tlak,tak dostanem iba tých 24 lit vody.Vak nie je deravý. Môže byť problém že tam zostáva nejaká voda ,alebo problém v tlakovom spínači?
Ďakujem za každú radu.
@mesiac1 mam rovnaku nadobu,mne dava 44 litrov..spinaci tlak mam ale 3bary..ak ti mozem poradit,ak vypustis vsetku vodu pred tym ako fukas vak,tak vyskusaj nadvihnut nadobu,ci tam nieco neostalo..malo by vsetko vytiect..ak ti ostala voda,tak mas vodu medzi vakom a nadobou..
@mesiac1 treba odskrutkovat tych 6 skrutiek na spodnej prirube,uvoľniť vak od hrdla nádoby aby voda vytiekla..ak je hrdzava tak urcite bola medzi vakom a nadobou..potom skusit poriadne zatiahnut prirubu skrutkami,dofukat vak a mala by dat tych 44 litrov,potom to sledovat ci klesa mnozstvo vody po kazdom dni..ak klesa,tak je deravy vak..z fotiek som si vsimol ze na skrutkach priruby je usadeny vodny kamen,co by malo znamenat ze bud z vrchu nádoby tam steká voda alebo co by bolo lepsie,neboli dobre dotiahnuté sroby na prirube a je mozne ze ani vak tym padom na spodu netesni..a tiez som si vsimol ze je na spodu z vyustenia nadoby namontovana redukcia z 1,5col na 1col..co je dost skoda lebo vacsie nadoby sa montuju aj na vacsie prietoky
plnenie expanznej nádoby : uzavrieť vývody
vypustiť vzduch z vankúša
napustiť vodu do nádoby čerpadlom (tlak sa zmení minimálne, treba odskúšať na povrchu nádoby s rozdielom teplot ako ja naplnená)
vypustiť vzduch z rozvodného potrubia cez výtokový ventil (napr. v drese cez bateriu)
Dopustiť vodu do systému (nádoby)
Natlakovať na 3 bary
Obsah vody v 150 l exp nádobe je min 100 l
Voda v nádobe (systéme ) je nestlačiteľná. tlak sa meria len vo vzduchovom vankúši. Ak nafúkate vaknúš v prázdnej nádobe, nezostane miesto pre vodu.