Zdravím,
chcem sa informovať, kto tento rok kolauduje resp. v najbližšej dobe sa bude chystať a rieši veci okolo kolaudácie domu typ: drevodom äposchodový), čo je všetko potrebné mať hotové v dome pri kolaudácií, aké sú podmienky na splnenie, články mám prečítané ale všade len zopár rovnakých bodov..., skôr hľadám rady konkrétnejšie, do hĺbky, na čo si dať pozor, čo musí byť, čo nie je povinné/potrebné atď.
Ďakujem za každú radu 🙂
@berek to aj mňa zaujíma, ešte nemáme hotovo ale tiež budeme snáď kolaudovať, čo najskôr.. zatiaľ čo viem, tak rozbor vody, ak je vlastný zdroj, nie starší ako pol roka, treba všetky schodiska, zábradlia a aj na balkóne zábradlie..
Žiadosť ste už podávali nejakú?
@tabitka337 ešte nie plánujeme kolaudovať až na jar budúceho roka, ešte čo to dokončujeme. Len nevieme či ku kolaudácií bude treba aj kuchynskú linku alebo stačí že bude v prevádzke iba voda ?
@berek Bežne sa predávajú skolaudované holodomy či byty ukončené v rozsahu holobyt a tie nemajú osadené obvykle ani vane, umývadlá, wc, bez kachličiek či dlažby aj bez kuchynskej linky. Rozvody natiahnuté sú. Zdroj tepla tiež (TČ, PK a podobne).
@toky1 tak ale asi to záleží aj od obci kde sa kolauduje. Pochybujem že po vedšine obcí prejde kolaudáciou iba holodom bez všetkého, keď všade treba aj nejaké certifikáty, revízie, funkčný komín, okná, dvere a kúpeľňa, na schodoch zábradlie, ak toto spĺňa tak vtedy áno.
@toky1 tak vyraz "holodom" je zavazdzajuci a nepresny
ja si pod tym predstavujem maximalne obvodove steny, prip. priecky a strechu, nic viac ...
u niekoho to znamena "bez interieru" ...ale tu moju verziu asi neskolaudujes 😄
ale bohuzial, idealne je tam kde budete kolaudovat, tazko radit lebo aj ked to je proces, tak z nejakeho dovodu sa lisi urad od uradu 😄
@berek myslím, ze moc sa to oproti predchádzajúcim rokom nezmenilo... Revízie,atesty od elektriky, vody, kureni, zumpa, nemôžu trcat kable, zásuvky porobene a linka niektori to vyžadujú niektori nie, keďže v kazdej obci/meste si úradníci robia podla seba 😉
Asi najistejšie je sa informovať priamo na tej obci, ktorá bude kolaudovať. A aké sú čakačky, neviete? Či to hneď prídu, keď podáme žiadosť na kolaudáciu?
@tabitka337 jj na obci sa samozrejme budeme informovať, no je to zvláštne že v dnešnej dobe takáto vec ako kolaudácia nie je vo všetkých obciach rovnaká, veď je to smiešne na dnešnú dobu, že niekde prejde dom aj bez väčších úprav a niekde niečo malé chýba a dajú vám pri najlepšom odklad, toto by už konečne v tej vláde mohli doriešiť ... čo som počula a čítala tak čakačky sú zase všade odlišné ale treba to prispôsobiť nejakým papierom napr. papiere na komín majú platnosť len 3 mesiace, potom sa to musí všetko zosúladiť a je to asi na nervy ... Asi sa nikto nenájde s rovnakým priebehom kolaudácie, možno záleží aj od komisií ako sa ráno zobudia... 🙂 🤔
@shadowmilan to nie je holodom ale hruba stavba. Holodom ma vsetko aj s reviziami hotove, ale treba ho zariadit (sanita, podlahova krytina, finalna uprava stien, zarubne, dvere a pod.).