Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Na to mal myslieť, keď zmenil projekt. @frantisekca veru mal... Uz je neskoro riesit, postavene zburat a previnilca odstranit...Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca veru mal... Uz je neskoro riesit, po… @minoo Netreba. On pozná varianty, ktoré mu pomôžu.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Komín za 500€, certifikovaný? Schváln… @frantisekca jasné. Betónová tvárnica, vložka nerez DN200mm, izolácia dnu v tvarnici. Robí ich bývalý spolužiak. Normálne regulérne, má firmu aj kominárstvo... Mňa stál taký komín 450€/6,5m výška... Krbové kachle Basel 2 ma stáli 250€ napríklad vo výpredaji. Letel som síce po ne jednu nedeľu večer do BA do Bauhaus (lebo posledný kus za tú cenu), ale stáli 250€... No a kupovali som ešte redukciu 160/200, 90° koleno, asi 2 m rúry, sklo pod kachle a taký ten stojan, kde je metlička, lopatka... Tak nech ma to stálo cakum-prask 1000€...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Pretože ten "aj nejaky maly krbik" je otá… @frantisekca nie je to celkom taká suma. My máme keramický 14kw, kúpený pred rokom za 1 500€ a tiež nám veľmi pomohol pri EC.Odpoveď na príspevok od vebi34:
@frantisekca nie je to celkom taká suma. My máme … @vebi34 Aha, takže stačí kúpiť komín a hotovo. Netreba nič viac, žiadne stavebné úpravy, netreba nič rozbíjať, prerábať, komín posadiť na poter, už len kúsok plechovej rúry a kachle z MM za 300€. Jeden deň práce a už sa kúri...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@vebi34 Aha, takže stačí kúpiť komín a hotovo. N… @frantisekca tak vie dať aj samonosný vonkajší nerezový... Ale tam samozrejme nebude cena 500€... Ale ani 5000€...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca tak vie dať aj samonosný vonkajší ne… @megdesign A koľko by mohlo stať také riešenie? Zaujíma ma všetko, vrátane prestupov cez strop, strechu, možno aj podlaha. Tu nejde o to, že niekto stavia, a teda kúpi, nechá urobiť. Ide o to, že je to dostavba, do už hotového. Všetky detaily vyriešiť a urobiť, vrátane miesta, prestupov, bleskozvod a tiež cena za tie práce, zmena projektu, revízia... A ak s tým aj reálne plánuje kúriť, keď už do toho toľko dá, tak ešte aj prísun vzduchu vyriešiť. Tiež zadarmo, alebo otvoreným oknom? Aha, a už tá moja nastrelená cena není nezmyslom, že? Není to iba o cene za komín a cene za tie kachle.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign A koľko by mohlo stať také riešenie? … @frantisekca ale ved to postavis k obvodovej stene, vykruzis dieru cez stenu von, vonku orezes eps, zalepis vatu, navrtas konzolu dole, druhu hore, take aby si obisiel strechu a uz len pospajas rury, polozis na zem krb/kachle (podla toho ci uz mas povesane obrazy, alebo este len cakas na podlahu), napojis dymovod, povysavas, zakuris... Jaj a bleskozvod, kupis dve tycky na oddialeny bleskozvod, zalozis hore na komin a gulatinu dopojis na existujuci bleskozvod... A zabudol som este ten privod vzduchu, vykruzis druhu mensiu dieru pod kominom a ak to bude obstavany krb, tak skaredou flexi rurou dopojis privod na vlozke, alebo peknou nerezkou vyskladas privod ku kachliam (viem ze peletkove taky maju, ine neviem)... a nezabudnut povysavat a hotovoOdpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca ale ved to postavis k obvodovej sten… @minoo Na parádu, mal by si mu to ísť urobiť. Povysáva si už sám, aj tou zápalkou škrtne. Snáď ho presvedčíš, že tá rúra po fasáde je parádna. A ten obstavaný krb mu tiež zoženieš za 300€ dúfam.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Na parádu, mal by si mu to ísť urobiť. Po… @frantisekca rura po fasade, tc pred fasadou, klima nad balkonom, satelit pod oknom. Vsakovake doplnky su dnes v mode. Ved si to uz dako doladi k zlabom... Za 300 pridem na cumendu, povysavat a skrtnut zapalkou.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@vebi34 Aha, takže stačí kúpiť komín a hotovo. N… @frantisekca určite lepšie ako TČ. Pozerať a počúvať celý život opachu TČ v záhrade alebo na Vianoce plápolajúci oheň? A dreva na SVK vždy bude dosť.Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca rura po fasade, tc pred fasadou, kli… @minoo Máš pravdu a ospravedlňujem sa. Som zabudol, že sú aj takí, čo keď vrazila svoj 20 ročný plat do bývania, tak tomu nasadia finálnu prasačinu pre rozdiel 1 000-2000€. Mimochodom, ak tomu rozumiem, tak ty sa tu biješ za to, že 4 000-5 000€ je strašne veľa za komín a krb.... V dnešnej dobe, keď sa rieši vzduchotesnosť stavby, keď je podstatné sa vyhnúť tepelným mostom, tak chceš robiť diery cez fasádu. Už len to tvoje "navrtas konzolu dole, druhu hore" sa finančne zdramatizuje, keď to chceš urobiť "poriadne". Ale na svojom si môžeš čo len chces, tvoj problém.Odpoveď na príspevok od vebi34:
@frantisekca určite lepšie ako TČ. Pozerať a počú… @vebi34 Drvivá väčšina majiteľov TČ tvrdí, že ho počuť není. Aspoň tu na MS tomu tak je. Na druhej strane, niekomu vadí ten zápach dymu v dome, prach, popol a potreba častejšie maľovať. Je tu xy diskusií, príspevkov o zápachu, smrade z krbu, každý to nemusí preferovať a zvolí radšej iný zdroj tepla.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Máš pravdu a ospravedlňujem sa. Som zabu… @frantisekca ale vies ze vsetky nicky na modrej streche nie su moje, vsak? Podla mna je 4k primerana cena za komin s krbom... Ja som ten prapovodny dotaz pochopil tak, ze niekto dal elektrokotol, ktory chce, miesto tc, ktore nechce. Nie ze si ho nemoze dovolit. A teraz riesi ako to skolaudovat s elektrokotlom bez tc... Uz preco niekto chce EK miesto TC, nemam preco riesit, ludia su pestri...Odpoveď na príspevok od vebi34:
@frantisekca nie je to celkom taká suma. My máme … @vebi34 14kW do novostavby v A0?to má koľko m2? kW by mal ísť na 40m2 na zateplenú stavbu a x 14=560 m2, to je už penzion, naviac plno dier cez ktoré bude unikať teplo, ale skolauduje, potom to môže kľudne zrušiťOdpoveď na príspevok od vebi34:
@frantisekca určite lepšie ako TČ. Pozerať a počú… @vebi34 budes mat skusenosti s TC na rozdavanie urcite 🤔🤣 toto moze napisat clovek co ziadne TC nevyskusal. Prave kominy a kozuby su najvacsie peklo dedin poslednej dekady pre pohodovy zivot v cistom prostredi.Odpoveď na príspevok od duzu:
@vebi34 14kW do novostavby v A0?to má koľko m2? … @duzu ja mam pocit, ze nikto kto takto strasi "unikmi tepla" koli par hmozdinam alebo zavitovkam nikdy v sucasnej novostavbe (tzn. ktora je zateplena aspon dvackou) nebyval. Ja okrem svojej poznam este aj ine a riesi sa skor okno na vetracku celorocne a nie ako udrzat teplo. Napr. my mame v noci aj na spalni pootvorene (ked nie je -10). To ze mam na kazdej stene nieco zakotvene (2 kominy, pergola, 2markizy, pristresok - pre niekoho reseto) je fakt uplne jedno... A nie je to nejaka ultrapasivna specialita, obycajny zatepleny domec z ytongu s pultovou strechou...Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@vebi34 budes mat skusenosti s TC na rozdavanie u… @sousedekovci89 s tym suhlasim, este potrva, kym sa ludia naucia kurit a vymenia technologiu, lebo nie je pec ako pec...Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@vebi34 budes mat skusenosti s TC na rozdavanie u… @sousedekovci89 🤣🤣🤣haha, stačí mi hukot TČ od susedov, riešenie revízie a kde by sa neozval,, odborník '' @sousedekovci89 teba už len ministrom spraviť aj s duzuOdpoveď na príspevok od duzu:
@vebi34 14kW do novostavby v A0?to má koľko m2? … @duzu nebývame v koprdlienci ako ty. Máme komfort pri kúrení, neriešime revízie a vypúšťame minimum emisií. A najmä máme vlastný rozum a nedokazujeme svoju vševedomosť ako ty a nikoho neurážame ako ty v každom príspevkuOdpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign A koľko by mohlo stať také riešenie? … @frantisekca nemusíš ísť cez strop. Stačí jadrové vŕtanie cez obvodovú stenu a následne po stene vonkajškom... Hľadáš problém tam kde nieje, alebo keď je, tak minimálny... Pod kachle nepotrebuje základ... Jadrové vŕtanie asi pohoda... Keby sa naserem, tak tú dieru do porfixu vydlabem lyžičkou... Vysávač predpokladám má. Revízia komína a pripojeného spotrebiča 50€. Ešte niečo?Odpoveď na príspevok od minoo:
@sousedekovci89 s tym suhlasim, este potrva, kym … @minoo hlavne nepoznajú vrchné spaľovanie a potom vydymia pol dediny...Odpoveď na príspevok od vebi34:
@sousedekovci89 🤣🤣🤣haha, stačí mi hukot TČ od sus… @vebi34 to ze susedom tam niekto namontoval bohvieake TC a evidentne nevhodnym sposobim neznamena ze hukot je vlastnost TC. Ja mam doma TC vzduch vzduch 2x a zaujimave ze ked som na dvore ich hukot nepocujem (mam ich orientovane k sebe do dvora nie do suseda). Co vsak citim je smrad od kominov ked je vyraznejsia tlakova niz, nadherny odor spalovania dreva sa tiahne celou dedinou, mnamka.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@minoo hlavne nepoznajú vrchné spaľovanie a potom… @megdesign nevhodny sposob spalovania, nevhodne drevo na kurenie, su rozne dovody. Faktom vsak ze ze za mojich viac ako 30 rokov zivota (zil som v plynofikovanej obci) som 20 rokov nepoznal smrad z kurenia drevom (iba rodicia v spomienkach). Poslednych 14 rokov ho poznam uz aj ja, a nie je to nic prijemne. Rodicia naopakspomenuli, ze takto to na dedine smrdelo v ich mladosti. 🤣Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca nemusíš ísť cez strop. Stačí jadrové… @megdesign Nádhera, za takym doplnkom domu sa musia ľudia zabíjať. Máš pravdu. Taký 5m komín stojí cca 1500€, kachle k tomu, máš to za 2000€. Bingo, vyhral si. Už len to drevo si nechať doviezť, spracovať, aspoň rok nechať preschnut, potom ho do domu nosiť, páliť ho a popol zas vymetať. Dennodenná idilka s podpaľovaním, vymetaním popola.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Nádhera, za takym doplnkom domu sa m… @frantisekca halooooo Ferko... Ale tu sa nebavíme o tom, či je to nádhera, alebo nie .. Otazka tuto tazatela bola, či sa dostane s elektrokotlom do A0. Ja som napísal že dostane, ak má kde dať toľko izolácie, aby sa tam dostal... Ak nemá, stačí mu to čo píšem vyššie (ty si to nacenil na 2k€..) aby spravil EC a potom môže do komína natlačiť aj ponožky. Je mi to jedno... Kapiš?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca halooooo Ferko... Ale tu sa nebavíme… @megdesign Jaj, také ochcanie, to bude ešte lacnejšie, lebo po kolaudácii to teda rozoberie a predá na bazoši, takže bude stratový pár stoviek a plus výdaje kôli zmene projektu a revízií... A potom "spokojne" žiť s elektrokotlom a modliť sa každý december, aby vláda ešte aj ďalší rok dotovala EE.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Nádhera, za takym doplnkom domu sa m… @frantisekca doplnok nedoplnok, Santa Klaus bez toho nedorucuje...Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca doplnok nedoplnok, Santa Klaus bez t… @minoo Ani Somálsky Santa by tadial neprešiel. Ale vlastne v Somálsky už Santa nechodí, lebo tam detičky neposlúchajú, nepapajú.