Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či tu má niekto skúsenosti s výrobou dubových súdkov na pálenku alebo na víno. Alebo aspoň s tým, ako má súdok vyzerať predovšetkým zvnútra. Otázku ohľadne kvality kladiem preto, lebo som si objednal súdok od jedného pána a než som ho išiel naplniť vínom, zasvietil som doňho baterkou a prekvapila ma tá vnútorná "povrchová" úprava. Neviem, nie som odborník, ale myslím, že do súdka sa nápoje dávajú práve preto, aby dostali jeho arómu a súdok zase ich arómu. No nakoľko je môj súdok celý zvnútra vymazaný akýmsi voskom, tak tento účel a proces "nasiakania" je týmto znemožnený. A a neviem či je to nejaký bielený včelí vosk (aj tak si osobne myslím, že by tam nemal byť) alebo je to dokonca parafín. Podarilo sa mi to cez diery aj nafotiť, tak priložím pár fotiek. Ďakujem za reakcie.
@sp4jo Do tohto zrejme nedám nič a súdok vrátim. Čakal som, že to bude čisté dubové drevo. Či už vypálené alebo nevypálené, to mi je jedno, ale určite som nečakal "povrchovú" úpravu. Som zvedavý ako sa k tomu postaví predávajúci.
Predávajúci mi povedal, že je to parafín a vraj to mám len vypláchnuť studenou vodou, že ak sú tam nejaké piliny a pod. a vraj tam môžem normálne dať pálenku. No mne sa to vôbec nezdá. Pochybujem o tom, že kvalitné pálenky sa nechávajú zrieť v parafínovaných sudoch. Vravím, že ako dekorácia mi to príde pridrahé. Že je vraj už moja vec ako to použijem, ale vraj nikto s tým ešte nemal problém. No podľa mňa asi nikto nepozrel dovnútra.
@chlap1 Určite? A nemá to vplyv na kvalitu destilátu alebo vína? Toto je ale nový sud a ja som si ho kúpil, aby bolo ním pálenku cítiť. Keby som chcel "neutrálnu" klasiku, tak ju môžem nechať v skle.