Diskusiu odoberájú 2 ľudia

Daždivý rok 2025???

Čaute....pozeral som Accuweather portál a pre našu lokalitu je dlhodobá predpoveď: Apríl - dní dážď Máj - 22 dní dážď Jún - 23 dní dážď Júl - 18 dní dážď Je to reálne?? Podľa čoho vychádzajú? Niektoré roky im celkom vychádzali
Odpovedať
Vies, ze ten dazd na dni neznamena dazd 24 hodin v kuse, ale moznost dazda. Slabsi, silnejsi, kratsi, dlhsi alebo aj jedna polhodinva burka? Je tp predpoklad, ze tolko dni bude s nejakym dazdom
Odpovedať
Fakt si myslíš, že vie niekto aké bude počasie s časovým predstihom väčším ako 2 týždne?
Odpovedať
dodnes veľmi sucho aj keby denne pršalo Maru nenaplnia za pol roka, naplňala sa postupne asi 5 rokov,časť vody musí stále odtekať, teraz máme bláznivý rok január najteplejší za historiu merania bežne i viac ako +10 a teraz ráno -10 a stromy začínajú kvitnúť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

Vies, ze ten dazd na dni neznamena dazd 24 hodin …
@zita19 ale takato predpoved nebola roky. Robim to kazdy rok, je to vzdy +/- ale aspon 50-60% uspesnost na tom portali. Teraz je to za 4 mesiace 85 dni dazd. Dufam, ze je to blud. Tie dristy, ze zima sucha, leto mokre neplatia, lebo dazd ma na starosti skor more. Inac, celu zimu vsetci dristali a plackali, ze ake sucho, ze bla bla bla.....a minuly tyzden STR+STVR+PIA a este aj SO prsalo, u nas vraj cez 50mm za tie 4 dni a veruze este dnes mi clupka voda po zahrade 🥲 nemala sa uz do tej akozesuchej zeme vsiaknut???
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

@zita19 ale takato predpoved nebola roky. Robim …
@terry25 neviem ci vies, ale cim suchsia zem, tym horsie prijima vlhkost ("zapecie sa"). Ak ta vlhkost pride narazovo, velka cast len stecie po povrchu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@terry25 neviem ci vies, ale cim suchsia zem, tym…
@sousedekovci89 to som este nepocul. Dava to logiku.
Odpovedať

@terry25 Do zeme a do zeme sú dva rôzne pojmy, aj keď vyzerajú rovnako. To, že je momentálne vrchných 20 cm mokrých, neznamená pre prírodu nič. Keď bude tak, ako posledne, pršievať aspoň raz do týždňa (ideálne dva) a spomínaná Mara sa začne plniť, potom sa bude dať hovoriť o výdatných dažďoch. Zatiaľ to bolo, ako sa hovorí - len aby sa neprášilo...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@terry25 Do zeme a do zeme sú dva rôzne pojmy, aj…
@dedo758 no ja budem tlrad, keď zaprší raz za mesiac. Vodári majú 3 roky poruchu, drbe mi vodu na pol pozemku a nemám náladu na dažde
Odpovedať

@sousedekovci89 to som este nepocul. Dava to logi…
@terry25 vies si to spravit aj doma ako pokus. 😃 staci obetovat nejaku izbovu kvetinu manzelke 😃 dlho dlho ju nepolej a vsimaj ako zaschne zemina az sa zacne akoby odlepovat od kvetinaca.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

dodnes veľmi sucho aj keby denne pršalo Maru nena…
@duzu Ja by som to az tak tragicky nevidel, april maj byvaju dost dazdive a ked sa roztopi sneh tak mara je v juni naplnena.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

@duzu Ja by som to az tak tragicky nevidel, april…
@wheel Akurát sa nemá veľmi aký sneh roztopiť. Čo som počul v rádiu meteorológov, tak túto zimu ho je vraj v "povodí" Mary 4 až 5x menej ako za minulú zimu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

dodnes veľmi sucho aj keby denne pršalo Maru nena…
@duzu No musim ta sklamat, ale januar 2025, napriek tomu, ze bol velmi teply, tak v ziadnom pripade nebol historicky najteplejsi a to ani v Brezne.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@dedo758 no ja budem tlrad, keď zaprší raz za me…
@terry25 Odporucam nepozerat dlhodobe predpovede na menovanych strankach a zvlast, co sa zrazok tyka, ktorych predpoved je rizikova aj na par dni dopredu
Odpovedať

@wheel Akurát sa nemá veľmi aký sneh roztopiť. Čo…
@dedo758 Nejaky uz len bude. Mara je moj druhy domov a nikdy nebola nenaplnena. Moze byt stav vody nizky, ale v takomto stave ako je teraz urcite neostane. Ma 50 rokov, bol nejaky rok, kedy bola v takomto stave po jari? Nie. Ano boli roky, kedy bola nizsia hladina vody o 3-4 metre a to asi bude aj tento, ale to je tak vsetko. Vody este padne dost.
Odpovedať

@wheel Akurát sa nemá veľmi aký sneh roztopiť. Čo…
@dedo758 Môže sa vravieť čo chce, ale voda v prírode ubúda. Aj hladina spodných vôd sa znižuje. Niektorí (hlupáci) idú argumentovať, že nepravda, lebo "aha, tam až povodeň, tam povodeň",... alebo že "dediny zasýpané snehom". To sú však len lokálne výkyvy, ktoré aj napriek miestnej katastrófe nenaplnia ročné zrážkové úhrny.
Odpovedať
...na margo tejto témy, koho zaujíma viacej o výkyvoch počasia, klimatickej kríze, tak si dajte do AI, nech Vám v skratke urobí sumár práce Limits to Growth - nie je to konšpirácia, ale seriózna vedecká práca vedcov z MIT podporená dátami. Vnímam vo svojom okolí, ako viacerí ľudia hovoria o viditeľných zmenách a pýtaju sa, čo s tým vieme urobiť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

...na margo tejto témy, koho zaujíma viacej o výk…
@purplesticks ja len k tomu ai keď spomínaš a bavíme sa tu o nedostatku vody.. Vieš o tom ze AI ma obrovskú spotrebu vody?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od 4lex:

@purplesticks ja len k tomu ai keď spomínaš a bav…
@4lex nevedel som pravdupovediac...bavíme sa o počasí, tak som ponúkol offtopic...
Odpovedať

@4lex nevedel som pravdupovediac...bavíme sa o po…
@purplesticks lenze Zem je tu miliony rokov. Je to neustale meniaci sa zivy system, v ktorom posobi mnozstvo faktorov. To vie aj prvak na ZŠ. Po cele tie veky sa menila, meni a menit sa bude....raz tu bolo more, potom púšť, potom sme mali stredné pásmo, teraz sa viac posúvame k inému pásmu. Je to ako trávenie v ľudskom tele.....nemaš každý deň v rovnaký čas rovnaké prdy, či? Je to stále iné. A vedci ...hm....tí už toho nadrístali. Ale ak chcú mať svoje peniaze, tam musia drístať. Jediné vedecké poznanie je, že Zem je živý systém, ktorý pulzuje, mení sa a meniť sa bude. Toť vsjo. Jo a ešte podotknem, že ten systém nás nepotrebuje. Prežije aj sám. Je inteligentnejší
Odpovedať

@purplesticks lenze Zem je tu miliony rokov. Je …
@terry25 lenze aj dieta na ZŠ vie aj to, ze ak robis umele negativne zasahy do nejakeho ekosystemu, nedopadne to s nim dobre.
Odpovedať

@terry25 ved to je presne pointa. Zem prezije aj sama, ako si napisal. Ale ide o to, ze my chceme prezit tiez (teda neviem ako ty osobne) a zaroven by sme chceli, aby kvalita zostala rovnaka/lepsia.
Odpovedať
predpoved pocasia je pomerne presna na 3(!) dni. Potom kazdym dnom jej prenost rapidne klesa, takze na predpoved ako bude o tyzden sa uz velmi neda spolahnu, da sa predpovedat max. vo vseobecnosti oteplenie/ochladenie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@terry25 lenze aj dieta na ZŠ vie aj to, ze ak ro…
@sousedekovci89 lenže aj dieťa vie, že Zem ja tak obrovský systém, že sa z toho dokáže otrepať a regenerovať. Niekde sa zmenia pomery, aby sa niečo vykrylo, ale to je všetko. Keď napr. rozvŕtajú banskou činnosťou územie, časom sa prepadne, prípadne zaleje vodou a tým zmení tok spodných vôd. Ale bude fungovať ďalej, len so zmenou na danom území.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od adamy:

@terry25 ved to je presne pointa. Zem prezije aj …
@adamy uj ake ego :) Chod vonku, namaluj na chodnik čiaru ....napr. 100m dlhú. Bude predstavovať odhadovaný vek Zeme cca 4,5 miliardy rokov. Rozdeľ ju napr. na úseky po 100 rokoch. Potom tam vyznač ten svoj (napr. 80 rokov). Myslíš, že tá bodka na tej čiare (tvoj život) je pre Zem zaujímavá??? Ale nooooo :)))))) Ludstvo tu bude tak dlho, ako to bude potrebne a mozne. Ak raz vyhynie, tak s tym nikto nic neurobi ani proti tomu. Mnoho druhov vyhynulo, prisli nove. v 1996, ked som chcel sadit tuje, mi jeden odbornik (prednasal v Nitre na univerzite) povedal, ze tuja nie je prirodzena pre nase prostredie a vyhynie. Som ho vysmial, ze si veľa potiahol z fetu. Dnes je to tu. Tuja mizne a zmizne. Priroda ju sama vytlaci a zostane tam, kde jej prirodzeny nepriatel neprezije. Tak to je. TO je ten rytmus a funguje bez nas
Odpovedať

@terry25 hej hej, hnusných vedcov nám netreba 🙄 Vedel by mi teda aj ten prvák zo ZŠ povedať, kedy presne v tých "vekoch" žilo na tej neustále sa meniacej planéte 8,1 miliardy ľudí ? Len taký "hint" do diskusie na zamyslenie ... 50 rokov dozadu, v roku 1975 bola svetová populácia niekde na úrovni 4,08 miliardy ľudí ... 40 rokov dozadu, v roku 1985 bola svetová populácia niekde na úrovni 4,85 miliardy ľudí ... Za 10 rokov narástla o 18,9 percenta. 30 rokov dozadu, v roku 1995 bola svetová populácia niekde na úrovni 5,76 miliardy ľudí ... Za 10 rokov narástla o 18,8 percenta. 20 rokov dozadu, v roku 2005 bola svetová populácia niekde na úrovni 6,5 miliardy ľudí ... Za 10 rokov narástla o 14 percent. 10 rokov dozadu, v roku 2015 bola svetová populácia niekde na úrovni 7,3 miliardy ľudí ... Za 10 rokov narástla o 12,3 percenta. Dnes, v roku 2025 je svetová populácia niekde na úrovni 8,1 miliardy ľudí. Za polsedných 10 rokov narástla o 11 percent ... Skúsim ti teda ešte pomôcť :) Za posledných 50 rokov sa populácia našej ZEME zdvojnásobila ... Z 4,08 miliardy na 8,1 miliardy ... Ďalší FUNFUCT je, že pred 100 rokmi, v roku 1925 bola populácia ZEME len 2 miliardy ľudí ... Tj za posledných 100 rokov narástla o 305 percent ... Stále sa Vám zdá, že vedci "drístajú" ? Lebo ak budem pesimista, a poviem, že odteraz bude svetová populácia rásť len o 8 percent za 10 rokov, tak o 50 rokov máme na planéte 12 miliárd ľudí ... O 100 rokov pri 8 percentnom raste sme na 17,5 miliardy ... Všetci týto "nový" obyvatelia, zabrajú územie a spotrebovávajú zdroje ... Musia niekde bývať ... Niekde sa im musí dopestovať a dochovať potravu ... Potrebujú elektrinu, pitnú vodu, materiál na veci, ktoré denne používajú ... Padajú kvôli tomu lesy, klesá podiel "zelene" a produkuje sa stále viac odpadu ... A tak by sa dalo pokračovať ... Ja verím, že aj ten prvák na základnej škole môže pochopiť, že toto skôr či neskôr, nejaký ten problém, alebo doslova katastrofu spôsobí ... Ale hej, môžeme sa tváriť, že "vedci" len drístajú aby dostali výplatu 🤔
Odpovedať
@terry25 Presne tak, Zem tu bola miliardy rokov a prežije aj bez nás. Ale ako už správne podotkli @sousedekovci89 a @adamy – otázka nie je, či prežije Zem, ale či prežijeme my a v akých podmienkach... Tvrdíš, že Zem je živý systém, ktorý sa dokáže prispôsobiť. Áno, ale s akými dôsledkami? Dejiny Zeme sú plné masívnych extinkcií, kedy sa „prispôsobenie“ znamenalo vyhynutie väčšiny druhov. Napríklad pred 252 miliónmi rokov pri tzv. "veľkom vymieraní" vymrelo 96 % morských druhov a 70 % suchozemských. Prečo? Lebo sa radikálne zmenili podmienky, a to najmä zvýšením teplôt a zmenou zloženia atmosféry – čo je presne to, čo spôsobujeme my teraz. Takže áno, Zem si poradí, ale my možno nie... A teraz k tej populácii, čo rozviedol @lubk0 – máme historicky bezprecedentný počet ľudí na planéte, ktorí potrebujú jedlo, vodu, energiu a priestor. Lenže: 70 % dostupnej sladkej vody ide na poľnohospodárstvo. Ako rastie populácia, tak rastie aj dopyt po vode. Problém? Vysychajú zásoby podzemných vôd, rieky ako Colorado či Indus už na konci svojho toku takmer neexistujú a vodné stresy v oblastiach ako Kalifornia, India či Blízky východ sú čoraz častejšie. Odlesňovanie – za posledných 100 rokov sme prišli o viac ako 50 % tropických dažďových pralesov. A nielen kvôli ťažbe dreva, ale najmä kvôli rozširovaniu poľnohospodárskej pôdy (pestovanie sóje, palmového oleja, pastviny pre dobytok). Emisie CO2 – Áno, Zem má svoje cykly, ale NIKDY v histórii nebol CO₂ na takej úrovni, ako je dnes. Dnes sme na hodnote cez 420 ppm (parts per million), pričom v dobe ľadovej to bolo okolo 180 ppm a pred priemyselnou revolúciou len 280 ppm. Výsledok? Zadržiavanie viac tepla, teplejšie oceány, extrémne výkyvy počasia. A áno, počasie sa mení prirodzene, ale nie takým tempom, ako ho meníme my. Ak si myslíš, že tento systém „sa len trochu zmení“, odporúčam sa pozrieť na dejiny civilizácií – Mayovia, Akkadská ríša, Rímska ríša... Všetky skolabovali v čase klimatických zmien, lebo tie ovplyvnili produkciu potravín a stabilitu spoločnosti. Rozdiel? Oni nemali miliardy ľudí, ktorí sú závislí od súčasných ekosystémov. Takže môžeme si povedať „Zem sa prispôsobí“, ale realita je, že ide o náš komfort, našu bezpečnosť a budúcnosť našich detí. A ak sa niekto spolieha na to, že „systém sa vyváži“, tak by mal vedieť, že v minulosti to vyváženie často znamenalo katastrofu pre tie druhy, ktoré sa prispôsobiť nestihli...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubk0:

@terry25 hej hej, hnusných vedcov nám netreba 🙄 …
@lubk0 keby si sledoval dianie, mnoho nvych studii potvrdilo, ze Zem zvladne daleko viac a ma zdroje .....su obnovitelne. Napr. ropa mala zmiznut v roku 2010. A v roku 2020 potvrdili, ze je jej dost na 200 rokov. A ano, ludia nerobia rozumne veci a tym sa mozno vyhubia. Aktivisti volaju po vyvražďení dobytka, lebo vraj prdí. A namiesto toho máme žrať sóju. Takže sa teraz plienia dažďové pralesy a vylienených uzemiach lesov sa teraz pestuje sója. Postrekovana chemiou ....a aktivisti si rano upijaju zo sojoveho latečka :))))) No ľudstvo je fakt na pokraji vyhynutia :)
Odpovedať

@terry25 Presne tak, Zem tu bola miliardy rokov a…
@purplesticks suhlasim, presne si to vystihol. Ale to je len nase ego. Zem nas nepotrebuje. Myslis, že ju bolí na duši, ked sa zatrasie a spláchne 250 000 ludí??? Nie! Jej sme ukradnuti. Z pohladu nasho ega chceme prezit, no preco potom nicime dazdove pralesy??? preco potom na zaklade dristania vedcov robime nevedecke zasahy???
Odpovedať

@terry25 kiez by mali pravdu, ze bude tolko prsat. To ze ty mas bazurinu na dvore neznamena, ze je vody privela. A vody je malo, je dlhorovny deficit vlahy. Za svoj zivot si nepamatam, ze by vysychali vodna nadrze tak ako za poslednych 5 rokov. Domasa, Sirava, Ruzin (ten uz bol aj pod minimom a len na dne tiekol aj Hnilec aj Hornad ako v casoch ked som ja este dreveneho kacera tahala), teraz Mara. Oravsku priehradu spustali z technologickych dovodov a naplna sa uz treti rok na normal. Predvlani nam kvoli suchu zacali na zahrade stromy zhadzovat listy v juli. Klesa hladina spodnych vod, na Vychodoslevenskej nizine vysychaju studne. Takze ak by v lete prsalo kazdy druhy den pre mna by to bola len vyhoda. Nemusism kazdy den zeleninu polievat. A kedze nie som egocentrik, tak viem, ze by to pomohlo prirode, pomohlo by to kazdemu stromu nielen v lese ale aj v parkoch a v zahradach. Ak bude pravidelne prsat som ochotna aj proti plesni na paradajkach pravidelne bojovat. Je s tym menej roboty ako s polievanim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubk0:

@terry25 hej hej, hnusných vedcov nám netreba 🙄 …
@lubk0 Pozri si demografické krivky a fertilitu vrámci planéty. A ich vývoj. 17,5miliardy ľudí za 100 rokov tu nebude. Prečítaj si tento trojblog, šrác vie dobre čo píše. https://blog.sme.sk/valchar/politika/...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?