Čudný zápach v dome (rok obývaná novostavba)

Zobraz úvodný príspevok
Chcel by som sa s vami poradiť ohľadom čudného zápachu v novostavbe/bungalov. V dome bývame už asi rok a pol a stále sa nevieme zbaviť špecifického zápachu. Najhoršie je, že ho neviem ani opísať/identifikovať/k niečomu prirovnať. Ak príde návšteva tak povie, že to je zápach ako v nemocnici ale podľa mňa je to úplne iný zápach. Najviac cítiť zápach po celom dni, keď sa vrátime z práce, otvoríme vchodové dvere a vojdeme dnu. Po určitom čase ( pár minút) ak ste v dome zápach akoby prestanete cítiť a neregistrujete ho pri dýchaní. Kanály ani odtoky nezapáchajú, skúšal som či to nie je spoza geberitov pripadne spod umývadiel, vane, ale všetko je suché bez zápachu. V podlahovke je tlak vody rovnaký, takže predpokladám, že voda neuniká. Na rozvodoch vody mám tiež merače, tlak je stabilný. Všetky steny aj stropy sú suché, bez náznaku plesne alebo vyzrážanej vlhkosti. Podlahu mám vinylovú, lišty sú z vinylu a mdf-ky sú tiež bez porušenia. Dom bol stavaný z tehly 30cm + 20cm grafitový polystyrén, v strope je cca 60 cm vaty, podlaha 14 cm polystyrén, sokel 15 cm styrodur, okna trojsklo rehau, sadrové omietky, farba dulux acryl. Podlahári merali vlhkosť poteru pred pokládkou vinylu a číslo bolo nula celých niečo (nepamätám sa), ale to číslo bolo s veľkou rezervou od hranice, kedy sa nemá pokladať podlaha. Poter bol presušený podlahoukou pred samotnou pokládkou. Rekuperáciu má komfovent robil mi ju pán známy tu na MS, Blower door test mi vyšiel 0,4 a to som ešte niektoré nedostatky odstránil, takže číslo je možno ešte lepšie. Dennodenne sa zamýšľam, čo môže zapáchať, a na nič som neprišiel. Najprv som si myslel či niekde neuniká voda, prípadne porušená hydroizolácia základovej dosky neprepúšťa vlhkosť, ale nepostrehol som žiadne príznaky, že by tomu tak bolo. Pleseň som nikde nespozoroval. Chcem sa poradiť, nestretli ste sa z niečim podobným? resp. čo si myslíte čo by to mohlo byť, za hocijaký nápad/názor budem vďačný.
Odpovedať
1
2
Moze to byt aj bezpecnostny ventil, ktory vypusta vodu z kotla do odtokovej nadobky. Ak nebol ziadny problem s tlakom, tak do tej nadobky dlho nic nevytieklo a sifon jednoducho vyschol. Ja tam raz za 2 tyzdne musim doliat vodu, aby sa mi smrad z kanalizacie nedostaval dnu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@elisss54 Smrad môže byť z čohokoľvek. Od nedobre…
@petersd , dakujem za názor... Neviem ako to mame urobene čo sa týka odvodu kondenzu, a či je tam vôbec tá zapachová uzavierka....Ten technik čo nam robil revíziu kotla to mal vybraté, povedal že to zasilikonoval, tak neviem....a čo sa týka toho prípadného zvieraťa, keby to tak bolo ako píšete, dá sa to z tej komínovej rúry nejako vybrať? Lebo už padla aj táto možnosť, len sme mysleli, že to mame niekde v priestore kotolne, ale to sme všetko detailne prešli, tam sme nič nenašli....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od pier:

Moze to byt aj bezpecnostny ventil, ktory vypusta…
@pier , no zajtra to teda budem tlmočiť...Len ak by to tak bolo, tak potom zaujímavé, že sa to za tých cca 4-5 rokov neobjavilo....Inak ďakujem za postreh...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od elisss54:

@petersd , dakujem za názor... Neviem ako to mame…
@elisss54 V mojom prípade to je tak, že mám jednu centrálnu komínovú vložku a spotrebiče sú do nej zaustené cez "T-prípojenia". To znamená, že čokoľvek, čo mi spadne do komína, spadne až dole na dno. Otvorím - a vyberiem. Inak, budem teraz cynický,... Ak smrad je od zdochnutého rozkladajúceho sa zvieratka, neboj sa, treba len vydržať. Zvieratko vyhnije, pozostatky uschnú a smrad sa stratí... 😁
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@elisss54 V mojom prípade to je tak, že mám jedn…
@petersd , dakujem pekne. Ja len nechápem ved my nemame žiadny otvor do komína, teda neviem ako by to pokial by tam niečo uhynulo malo cítiť v miestnosti. Odpad sme preplachovali tam je to čisté. Takže zostáva jedine ten komín...S tým rozkladom je to pravda, len teda neviem ako dlho to môže trvať, lebo máme stále otvorené okno, kurime von..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?