Odpoveď na príspevok od jozefnad:
@lucan21 na slnku nevadí, že je, ale treba ju za… @jozefnad to presne robime, ale voda sa nahrieva od slnka cely den ked je aj zakryta.Odpoveď na príspevok od lucan21:
@jozefnad to presne robime, ale voda sa nahrieva … @lucan21 presne tak, zohrieva sa aj po prekryti. my sme to riesili hned tak, ze automaticky sme ju dali do chladku, tak nam aj radili.Odpoveď na príspevok od krakovskaa:
@lucan21 presne tak, zohrieva sa aj po prekryti. … @krakovskaa ved da sa aj tak, akurat ze my sa chceme bublinkovat na slnku. Tak asi nam ostava len castejsia obmena vody.Odpoveď na príspevok od lucan21:
@krakovskaa ved da sa aj tak, akurat ze my sa chc… @lucan21 my mame virivku na slnku, davame tam studnovu vodu, upravime Ph na 7.4. potom quanicid kazdych 7dni aj s oxi. ale filtre sprchujem s horucou vodou prvych 14dni denne. aby som vysprchoval vodny kamen a bordel z vody. potom uz len kazdych 7dni alebo ked su spinave. ale casto sa vnej kupeme a vela deti :)Odpoveď na príspevok od lucan21:
@jozefnad to presne robime, ale voda sa nahrieva … @lucan21 vôbec vírivke nevadí, že je na slnku, jedine ak ide priame slnko na vodu, tak vtedy je väčšie riziko vzniku rias, takže udržiavať dezinfekciu, PH a alkalitu a budete ok. Ak ju nepoužívate (že nie ste v nej) tak majte na nej termokrytOdpoveď na príspevok od jozefnad:
@lucan21 vôbec vírivke nevadí, že je na slnku, je… @jozefnad Ale tak toto sú také základné veci, ktoré sa dozvieš aj priamo od predajcu, od ktorého vírivku kupuješ, si myslím. 😇Odpoveď na príspevok od lucan21:
Cim upravujete ph a alkalitu? Dezinfekciu robi so… @lucan21 pogoogli alebo pouzi vyhladavac podla vlastnej preferencie. Podstatne je, aby bolo pri pripravku napisane, ze je urceny aj pre chlorove aj bezchlorove dezinfekcie: tu je napr. PH minus, ale kludne mozes pouzit aj bazenove ph minus: https://www.mountfield.sk/azuro-welln... tu je napr. alkalita plus https://www.mountfield.sk/azuro-welln... Treba aj tester na alkalitu. Co som si vsimla - pouzivanim dezinfekcie u nas casom zacala alkalita klesat a ked som dala pri nizkej alkalite do poriadku pH z 9 na 7, tak na druhy den som uz mala ph5. Ked som pridala alkalitu plus, tak to ph bolo stabilnejsie a nelietalo z jedneho dna na druhy do extremov. Vo virivke byvaju vyssie teploty a dava sa viac dezinfekcie, tak ta alkalita moze lietat castejsie. Este sotji za zvazenie aj vymena vody. V domacich virivkach nebyva tak vela vody ako vo wellnesovych alebo v bazenoch. Nasa virivka ma 1 kubik, a vymena vody raz mesacne vyjde lacnejsie ako sypanie chemie. Len teda ta vymena a nasledny ohrev chvilu trva. Ale ak sa robi vela slizu alebo je voda inak znecistena, radsej by som to vymenila, vyumyvala virivku a dala novu voduOdpoveď na príspevok od lucan21:
Cim upravujete ph a alkalitu? Dezinfekciu robi so… @lucan21 PH s kyselinou chlorovodikovou a Alkalita jedlá sóda (pri vysokých teplotách vo vírivke alkalitu 50-80,nie ako pri bazénoch)Odpoveď na príspevok od sissik:
@lucan21 pogoogli alebo pouzi vyhladavac podla vl… @sissik ja menim vodu po 3-4 tyzdnoch, ked su steny a dno virivky slizke. Ako vravis kubik vody je nic a mam istotu v cistej vode.Odpoveď na príspevok od lucan21:
@sissik ja menim vodu po 3-4 tyzdnoch, ked su ste… @lucan21 sliz su nejake sajrajty, to znamena, ze musis v prvom rade ustriehnut pH, aby dezinfekcia spravne ucinkovala. A v druhom rade davkovat dezinfekciu podla pokynov vyrobcu. Vtedy by sa to robit nemalo. To hladanie a davkovanie chce trochu cviku a skusenosti. My sme si tiez presli vselicim aj pri bazene pre deti aj pri nasej virivke. Kontroluj si hladiny dezinfekcie a pri vysokych teplotach ich udrziavaj skor pri povolenm maxime. Myslis, ze na verejnych kupaliskach pri vysokych teplotach a velkom mnozstve ludi (ked vidim, ze drviva vacsina po pouziti wc nepouzije sprchu) idu na minimalnych davkach?Odpoveď na príspevok od sissik:
@lucan21 sliz su nejake sajrajty, to znamena, ze … @sissik informacie od vyrobcu su strohe, a tazko sa mi hlada nieco pre virivku ktora ma solinator, ako casto ho pouzivat a na kolko hodin. Vraj sa nemoze miesat hoci co. Musim zrejme viacej sledovat ph.Odpoveď na príspevok od lucan21:
@sissik informacie od vyrobcu su strohe, a tazko … Inak scim meriate PH? lebo mam 3 druhy paskovych meracov PH 1 z lidla, 1 z ciny a 1 Vodnar, ukazuju cudne PH, ukazuju ze ma voda menej PH ako 7.4, potom mam kvapkovy merac PH a ten ukazuje,ze voda ma viac ako 7.4ph... ako meriate PH?Odpoveď na príspevok od kkukk22:
Inak scim meriate PH? lebo mam 3 druhy paskovych … @kkukk22 mam aj pasiky aj kvapkovy tester. A neukazuju mi uplne rovnake hodnoty. Zase pri tej farbe sa tazsie sleduju odchylky voci vzoru v pokynoch - moze to skreslovat aj farba tlace. Ale rozdiel mezi papierom a kapkou som i vsimla cca 0,1.Odpoveď na príspevok od lucan21:
@sissik informacie od vyrobcu su strohe, a tazko … @lucan21 ak mas solinator, tak hladaj veci vhode pre chlorovu dezinfekciu. Vacsina chemie pre upravu pH je vhoda pre oba druhy dezinfekcie. Co nemozes miesat je samotna dezinfkcia. Ak mas teda solinator, tak nemozes naliat kyslikovu chemiu a tie kyslikove aktivatory. A naopak - ak mas kyslikovu chemiu, tak nemozes kupit chlorove tabletky. Aj vodnar aj mountfield, aj v obi, tescu, lidli predavaju "univerzalne" pH upravyOdpoveď na príspevok od sissik:
@lucan21 ak mas solinator, tak hladaj veci vhode … @sissik nie, kyslikove aktivátory sú zväčša len PQ (kvartérne) polymery a fungujú ako algicidy, ktoré je možné používať či s chlorovou alebo bezchlórovou úpravou vodyOdpoveď na príspevok od jozefnad:
@sissik nie, kyslikove aktivátory sú zväčša len P… @jozefnad to som nevedela, ze tie aktivatory sa daju pouzivat aj pre chlor. Pouzivam kyslikovu a tam je od kazdeho vyrobcu napisane, ze mam sucastne s peroxidom pouzit aj ten aktivator. Mountfiel to vola mini-bio a vodnar to vola guanicin. Tak som sa naucila nieco nove. Vlastne aj v navode pisu, ze po pouziti toho polymeru necitit vo vode chlor. Ja som si doteraz myslela, ze ked pouzivam kyslikovu, tak je jasne, ze necitim chlor :-DOdpoveď na príspevok od sissik:
@jozefnad to som nevedela, ze tie aktivatory sa d… @sissik vdaka za skvele rady, od teba sa clovek dozvie viac ako od predajcu. Asi Neexistuje nejaky univerzalny ph, musim kupit ph+ aj ph -, ze?Odpoveď na príspevok od lucan21:
@sissik vdaka za skvele rady, od teba sa clovek d… @lucan21 univerzalne pH neexistuje, je dobre mat aj pH+ aj pH -. Ked sa voda zohrieva alebo sa v nej kupes, tak pH stupa. Preto potrebujes mat doma vela pH-. Ak to pri znizovani pH neodhadnes a znizis ho velmi (alebo je nizka alkalinita a pH ti lieta hore-dole), je dobre mat aj pH+. Ja mam 1 balenie pH plus, 1 balenia alkalinita plus to su cca 900g balenia. Balenia pH minus mam 4kg balik.Odpoveď na príspevok od sissik:
@lucan21 univerzalne pH neexistuje, je dobre mat… @sissik na ph je citam asi najlepsi kvapkovy tester, ako je najlepsie merat alkalinitu. V akej forme su lepsie prostriedky na upravu ph a alkalinity?Odpoveď na príspevok od lucan21:
@sissik na ph je citam asi najlepsi kvapkovy test… @lucan21 pH kvapkovy tester. Na alkalinitu som videla iba prskove testery - vzdy bol tester kombinovany pre viacero parametrov, dokonca som nasla uz aj pruzkovy tester pre meranie kyslika. Prostiedky na upravu pH a alkalinity som zatial videla vo forme prasku.Odpoveď na príspevok od jozefnad:
Sliz je spôsobený vysokým PH a nízkou dezinfekcio… @jozefnad staci dezinfekciu a ph? Alkalitu nemusi? Nech nekupujem zbytocne blbosti ak nemusim.Odpoveď na príspevok od lucan21:
@jozefnad staci dezinfekciu a ph? Alkalitu nemusi… @lucan21 alkalitu treba tiež merať a udržiavať, aby bolo PH stabilnejšieOdpoveď na príspevok od jozefnad:
@lucan21 alkalitu treba tiež merať a udržiavať, a… @jozefnad este aky je postup. Napustim virivku a davam co prve? Dezinfekciu, Zapnem solinator? Predpokladam ze nova voda ma dobru ph a alkalitu. Či? Je treba hned nejako upravovat, stabilizovat?Odpoveď na príspevok od turbot:
@lucan21 Ja co som si odsledoval pri mojej a inyc… @turbot mozem poprosit ake Savo chlorove SPA male tabletky do virivky? Nejaky odkaz na stranku ak mozte. DakujemOdpoveď na príspevok od lucan21:
@jozefnad este aky je postup. Napustim virivku a … @lucan21 - Napustis vodu a PH najcastejsie nie je 7.4. my napustame zo studne a PH je asi 8... takze prva vec co robim je, nastavim PH. takze nasipem asi 2dc do 1,4m3.zohrievam vodu. na druhy den zmeriam PH a doladim, voda je uz zohriata. ked je pocasie tak sa kupeme, po kupani zmeriam PH, ked je dobre nalejem tam Quanicid dezinfekciu a Oxy. Filtre cistim kazdy den. kedze voda je tvrda, trva cca 2 tyzdne kym sa prefiltruje. quanicid davam kazdy tyzden 0,5dc na 1,4m3 a oxy kazde 2tyzdne 500ml.sliz nemavame, len ked je filter zaneseny alebo nie je dezinfekcia. ozonator by som potreboval zistit ci funguje alebo co to vlastne robi....