Byt určený na prenájom - povinnosť revízií?

Potreboval by som zistiť, či má podľa platnej legislatívy vlastník bytu povinnosť vykonávať revízie (t.j. revízie elektrickej inštalácie, elektrických spotrebičov, plynových rozvodov, plynových zariadení) v byte, ak ho prenajíma? Ak áno, vedeli by ste ma prosím nasmerovať na konkrétne paragrafové znenie zákonov? Potreboval by som konkrétne paragrafy. Zaujíma ma iba povinnosť revízií v priestoroch bytu. Nie povinnosť revízií v spoločných priestoroch bytového domu, ktoré zabezpečuje správcovská spoločnosť. Vopred ďakujem.
Odpovedať
@perseusxy vyhláška 508/2009Z.z. nerozlišuje VTZ podľa účelu ale podľa miery ohrozenia. Pri východiskovej revízií stanoví revízny technik kedy sa má revízia opakovať. Následne už nikoho nezaujíma či tie revízie vykonávať budete alebo nie... Akurát ak tam máte nájomníkov používate to na tvorbu zisku a v prípade že by sa stal úraz elektrickým prúdom tak určite bude poisťovňu, alebo aj inšpektorát práce zaujímať či tie pravidelné revízie boli alebo neboli vykonané. Čiže vyhláška 508/2009Z.z. príloha 8 bod A hovorí o obytnej budove každých 5 rokov. Ale ako hovorím nikto nepríde ku vám domov kontrolovať či tie revízie máte alebo nie. Zodpovedný za bezpečnosť technického zariadenia v byte ste len a len vy.
Odpovedať
@neutrino A vedeli by ste ma prosím odkázať na konkrétny paragraf v tej vyhláške? Lebo sa mi po prečítaní javilo, že vyhláška 508/2009 sa vzťahuje len na zamestnávateľov alebo fyzické osoby podnikateľov. Bol som v tom, že fyzická osoba, ktorá prenajíma vlastný byt, sa podľa aktuálnej legislatívy nepovažuje ani za jedno z toho. Ja by som potreboval nájsť konkrétny paragraf, lebo sa mi zatiaľ nepodarilo nájsť nič, kde by to bolo explicitne uvedené.
Odpovedať
@perseusxy a čo keby si skúsil napísať rovno o čo ti ide? Za mňa, nie byt ale komerčné priestory. Ako nájomca sme povinný si všetky revízie okrem zariadení ktoré sú súčasťou stavby vykonávať na základe nájomnej zmluvy vo vlastnej réžii. aby si to chápal. napr. tá elektrika. Do rozvádzača je prívod od prenajímateľa to si reviduje prenajímateľ, rozvádzač a vnútorné rozvody prenajímateľ.
Odpovedať
@perseusxy prenajímate za účelom zisku, takže aj keď nie ste podnikateľ tá vyhláška sa vás týka. Také je moje chápanie, podobne nám to bol vysvetľovane na školení. Akože nikto nepríde pýtať od vás revíziu to som si istý. Ale keď niekoho vo vašom byte zabije elektrina verte mi že súdny znalec sa bude pýtať aj to či ste tie revízie vykonávali. Každý byt musí mať východiskovú revíziu (aj ak je súčasťou veľkého balíka pre celú budovu) a je tam stanovené v akej lehote sa majú periodicke prehliadky vykonávať. Ale kľudne napríklad §8, iné osoby podľa zákona, ktorí na plnenie svojich úloh pouzivaju technické zariadenia. Nájomníci vám za to platia, vy ste vlastník a používajú vašu el. inštaláciu a vy zodpovedate ako prevádzkovateľ za jej bezpečnosť (el. inštalácia = technické zariadenie) Ak mi neveríte kľudne sa spýtajte na TI SR, a.s. oni vám radi odpisu. Neviem na čo je dôležité mať presný paragrafe...
Odpovedať
@perseusxy to fakt je problém dať raz za 5 rokov 100€ za jednu revíznu správu? Či radšej hľadať cestičky, ako tých pár €/5rokov ušetriť a potom pri prípadnej poistnej udalosti/nehode mať naťahovačky?
Odpovedať
@megdesign nie kazdy ma zrekonstruovanu elektrinu vlastnymi rukami, situacie mozu byt rozne: 1. kupis investicny byt a povodny majitel nema reviznu spravu z vychodiskovej revizie a ani projekt. Realitak povie "je tu vymenena elektrina" a ty ako laik sa dalej o nic nestaras a tesis za z dobrej kupy 2. zdedis byt s komunistickou hlinikovou elektroinstalaciou a nemas na to, aby si to prerabal. Ked to fungovalo doteraz, bude aj dalej 3. prerobis sice elektroinstalaciu, ale bez projektu a revizie, iba kamosovi ukazes, kde chces mat zasuvky a vypinace a on ti to spravi. Neda ti dokumentaciu k rozvadzacu, ani schemu zapojenia a ked zistis po 10 rokoch, ze by bolo fajn mat reviznu spravu, revizny technik ti ju neda, lebo hocijako je to dobre spravene, nesplnas byrokraciu (vyrobny stitok na rozvadzaci, schema zapojenia, protokoly, projekt, vyhlasenie o zodpovednosti atd). Pripadne sa medzicasom sprisnili normy a nesplnas podmienky pre vychodiskovu reviziu
Odpovedať
Profilova fotka
@perseusxy keďže tu dochádza už k obchodno-právnemu vzťahu, tak sa na to vťahujú zákon 124/2006 a vyhláška 508/2009
Odpovedať
@perseusxy pozri na linku body 8. a 9. https://www.rthomola.sk/otazky-a-odpo... @perseusxy 1. pri prenájme bytu sa nejedná o obchodno-právny vzťah ale rieši ho občiansky zákonník. (ak fyzická osoba - nepodnikateľ prenajíma byt inej fyzickej osobe) 2. podľa vyhlášky 508/2009 Z. z. § 8 je povinnosť robiť revízie plynového zariadenia iba tým osobám ktorá plynové zariadenie používa na plnenie svojich úloh - viď presný paragraf z vyhlášky nakopírovanej dole. Medzi tieto osoby patrí v podstate celý podnikateľský sektor ktorý má v budove zavedený plyn (vrátane štátnych organizácií a podobne) § 8 Podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci pri prevádzke technického zariadenia Zamestnávateľ, fyzická osoba, ktorá je podnikateľom a nie je zamestnávateľom, a iné osoby podľa zákona, ktorí na plnenie svojich úloh používajú technické zariadenie (ďalej len „prevádzkovateľ“) zabezpečia bezpečnosť technického zariadenia, ak pri jeho prevádzke dodržiavajú bezpečnostnotechnické požiadavky a a) vedú sprievodnú technickú dokumentáciu technického zariadenia vrátane dokladov o vykonaných prehliadkach, kontrolách a skúškach, b) vedú evidenciu vyhradeného technického zariadenia s údajmi podľa prílohy č. 4 zodpovedajúcu skutočnému stavu, c) vydajú miestny prevádzkový predpis na prevádzku vyhradeného technického zariadenia skupiny A v súlade s bezpečnostnotechnickými požiadavkami, ak technická dokumentácia nezohľadňuje skutočné prevádzkové a užívateľské podmienky, d) zabezpečia vykonanie kontroly stavu bezpečnosti technického zariadenia podľa § 9.
Odpovedať
@perseusxy tá druhá časť správy mala ísť pre @merak
Odpovedať
@haciendman 1. Nekúpim taký byt 2. Ak sú tam pôvodné káble z komunizmu, stále sa to dá zrevidovat. 3. Vždy sa dá nájsť revízny technik, čo to spraví bez byrokracie....
Odpovedať
Profilova fotka
@barbora220 OK nevedel som to správne nazvať, vďaka za doplnenie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?