My si zvykneme ohradit zahradu (aby sa nedostali na dvor) a chodia po celej ploche. 8-) Da sa to riesit aj mesou ohradkou, ktora sa stale presuva, ak vypasu plochu. Viazat neviem ci sa da.. asi ma mensiu hlavu ako krk, tak by sa vyvliekla. :-|
ja by som teda už nikdy ani kozu neprivazovala, a ak tak jedine dole za nohu, ako som to videla v grécku (raz sa nam jedna koza s obojkom zadusila, jednoducho sa cela zamotala do reťaze :-( )
mali sme jeden rok aj ovce, ale to boli take hlupe zvieratka, že sme ostali pri kozách... ale sused mal ovce a bacha- napriek všeobecne rozširenemu nazoru že ovce žeru len trávu mu žrali aj stromy ... takže moje odporučanie-nechať ich v ohradke ale tak, aby nedosiahli na žiaden strom... a vodu im určite daj (hoci predpokladam že rytram s tou vodou žartuje), aj nejaky tien im poskytni, v tychto teplach v tych hrubych kožuchoch možu zdochnuť...
ahoj, nasi buduci susedia maju dve ovecky. Jednu maju vzdy priviazanu cca patmetrovy povraz aby druha nezasla privelmi daleko. je to inak super, aj my nad tym uvazujeme....
my mame danielov a tie zozeru vsetko okrem zihlavy.Zozrali napr.aj rucku od srobovaku ci kabel od lampy,ale miluju aj igelity od tehly,alebo kridle a ine delikatesy. Ale nekosime a to mame 20arovy pozemok.
Treba si uvedomit, ze ziva kosacka je ZIVA kosacka. S uvazovanim hocicoho ziveho byvaju problemy, hlavne pokym Vam nie je jedno, ci sa stane nehoda alebo nie. A nedat niecomu zivemu pit, len aby to "zvysilo vykon", Rytram nehnevajte sa, ale.... Chapem, ze kozy vedia narobit riadne zlobu, my ich mame 9 a naozaj si uzijeme obcas. Ale vzdy existuje ine riesenie ako to najnevhodnejsie. My sme ho nasli na www.patura.sk, daju sa u nich kupit ovcie siete, ktore su prenosne. Respektuju to aj ovce aj kozy. Zdroj funguje aj na bateriu aj na elektrinu, ma to velmi nizku spotrebu. A okrem toho zvierata ho po case respektuju, cize nemusi byt zapnuty stale. BTW ovce sa nepustia do stromcekov, pokial maju dostatok ineho krmiva. Kozy sa pustaju do stromcekov mladych, ktore tvoria prirodzenu sucast ich potravy. Ak mate velku kozu, mate problem,lebo ta sa dostane vsade. Spominane minikozicky si moc nepomozu, lebo maju od 40-50cm v kohutiku. Teda staci chranit kmienky stromov do vysky cca 1,2m. Katarina www.minifarma.sk