Prosim kto ste hubari, neviete pomoct s identifikaciou huby, rastie v zahrade na pni starej jablone, na vyraznu zltu farbu, sytejsiu, aku vykazuje obrazok.
@kaitara Neporadím, lebo jediné huby, ktoré poznám je hliva ustricová, šampión v konzerve a ešte ten drevený dubák na štopkanie ponožiek. :-) Ale skús tu:
http://www.nahuby.sk/poradna.php
@kaitara Su to pnovky lebo oni rastu iba na pnich.alebo niekto to vola michalky alebo vaclavky su vyborne zavarane ako uhorky prevaris v slanej vode a potom zalejes s prevarenym nalevom ako na uhorky a sterilizujes a mas cez zimu mnamku ku mesku.
Našla som niečo podobné tu, http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.p..., len farba je trochu iná, ale môže to spôsobiť fotoaparát. Ale že by huba zo Slovenského krasu rástla na východe Slovenska? V záhrade?
nic nezname neoverene by som nezbierala a uz vobec nekonzumovala. Osvedcene huby a najma jedle su suchohriby, dubaky, este tak prasivky, ktore su velmi aromaticke. Zvnutra klobucika menovane nemaju rebrovanie ale rurkovity spodok. To je jeden z odlisovacich znakov jedlych a nejedlych hub. Pri ostatnych bacha na zamenu - aj vaclavky sa daju zamenit s nejedlou hubou. ;-)
Ja osobne zbieram jedine to co som menovala, do experimentov sa nepustam:
https://www.google.sk/search?q=suchoh...
@jabadaba Hríb satansky má tiež zo spodu rúrky... jediný jedovatý hríb. Od modráka sa odlišuje tým, že má väčšinou šedý klobúk. Vúčšinou otrava satanom prejde do dvoch dni. Vygrcaš sa, vysračkuješ a život ozdaj funguje :D Pri iných jedovatých hubách bez rúriek je to biohazard.
Ja by som to neriskoval... načo riskovať?
@megosoft dobre, ze si to doplnil, na ten som pozabudla. Ano ,to je ta vynimka, ale musim skonstatovat, ze sa mi este nikdy nepriplietol do cesty,dufam, ze pri tom aj zostane. ;-)
Jo, netreba zbytocne riskovat, zbierat len to co mame skutocne overene, a stopercent vieme co to je. Ako sa vravi, vsetky huby su jedle, no niektore len raz.... :-p
@jabadaba Čítal som článok o rodine, ktorá sa otrávila muchotrávkou zelenou... okrem otcovho brata - ťažkého alkoholíka s cirhózou pečene všetci umreli... on prežil, bo už mal aj tak pečeň zničenú, že jej ani muchotravka neublížila. No a vyjadril sa, že "v živote sme nemali chutnejšie huby". Takže asi tak :D
Mne sa zas satan pletie do cesty každú chvíľu. V našich lesoch je ich fakt veľa
@kaitara podpnovky to urcite nie su. Urcite ich nejest.
@srlinka nie je pravda ze rastu iba pri pnoch. U nas na dvore rastli a nie pri pnoch aj inde som ich videla len tak volne v trave rast.
@megosoft aj hrib rubinovocerveny a je podobny inemu jedlemu.
@megosoft jo, kazdorocne sú pripady otravy muchotravkou zelenou, ale zakazdym sa pocudujem ako si toto moze niekto zmylit. :-p To ma na hony daleko od, povedzme, jedle bedle (ci ako sa to vola). To sa neda zrovnat.
No vidis, na satana mas stastie. Mne sa vyhybal doteraz. Pripadne, asi som ho rozlisila a teda obisla bez povsimnutia. Skor pravidelne narazam na cervene muchotravky, tych je zas vela tu v zahorackych lesoch. Ale tak tie sa nedaju pomylit.
Siaham zasadne po tych suchohriboch, i ked, teraz som si len tak z pleziru pogooglila a co nevidim - moj oblubenec modrak medzi jedovatymi hubami! V zahranici je takto vedeny, u nas medzi jedlymi, i ked s dodatkom, ze ho treba dlhsie tepelne upravit. No...asi zostanem uz len pri dubakoch. Na tie mam ale riadnu smolu. :-N
@jabadaba Ja som dubák tuším v živote nevidel... u nás pod tatrami sú smrekáče, kremenáče... ale všetci to voláme že proste dubak :D A tak zbierame o dušu... Suchohríby sú ok, ale keď sa sušia, tak sčerňejú... ale mne sa to celkom aj páči :)
Muchotrávku zelenu som videl asi dva - tri krát v živote... a tiež nechápem, ako si to niekto pomýli... skôr by som tipol pomýlenie so šampiňonom v mladom štádiu, ale aj to na druhý pohľad musíš rozoznať... Takže neviem... ale poznám ľudí, čo chodia na huby tak, že nazbierajú plný batoh a potom to niekomu donesu, on im trištvrte hubov povyhadzuje a nechá len jedle...ala take zbieranie, to je podľa mňa ciganska robota...
@megosoft na dubaky musis mat stastie, mne sa par kuskov za zivota podarilo najst a to som bola stastna ako blcha, pretoze to je najkvalitnejsia huba a krasne vonia. Dubakova omacka je prudko mna. S knedlou...mhmmm..
Suchohriby ti scernaju pri suseni? Co ja viem, tusim sa mi to nepodarilo este, ale jasne, ze susenim menia kapanek farbu, ale plus minus zostavaju farebne ok - nozicka belava a klobucik hnedy.. Len sa skrutia susenim, co je prirodzene. No, ale ja mozem tuto sezonu zabudnut na lesne huby, Zahorie nam postriekali este v lete svinstvom kvoli nejakym parazitom a mame po hubovej sezone! 8-(
@jabadaba Nezavidim... ja som bol na hubach iba raz tento rok... nemam na to bars času... a doniesol som das 17 hribov, takže to šanujem do vianočnej kapustnici :D Už sa teším, jak budem mať prerobený dom a budem chodiť na hríby minimálne 20krát do roka... len najprv musia aj rásť :D