1000l nadrž v zime

Ahojte mam takú otázku pred zimou som vypustil nádrž no ale uvažujem,že necham ryňu napojenu v nádrži a dole chcem nechať otvorený ventil aby voda pretekala do kanala ale počul som že aj otvorený ventil može zamrznuť a poškodiť plastovy uzaver chapem,že tečuca voda nezamrzne ako studnička atd. Ale ze predsa sa tam moze dostat čosi a znemožní prietoka a postupne to može upchať a primrznuť ,tak by som poprosil o radu ,skúsenosti ak mate niekto alebo mam radšej ryňu vytiahnuť z nadoby a napojiť ju na hadicu a vyviesť mimo na pozemok.Ďakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
otvorený ventil sa nepoškodí, do nádrže treba dať šikmo dosku alebo kus PS, poloprázdnu fľašu od minerálky
Odpovedať
@jan45 tak tomu som neporozumel 🙂) co s tou flasou ? PS ? Polystyren ? Hm... hotovy majster N
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec fyzika zakladnej skoly. voda v tuhom skupenstve ma o 10% vacsi objem, takze ten PS/flasa vyriesi tu expanziu bez roztrhnutia nadrze.
Odpovedať
@mgx jaaj, nevedel som si nejako predstavit co s tou doskou a flasou 🙂
Odpovedať
Niektorí tvrdia, že aj cez zimu nechávajú vodu v nádrži a že tá prežije, aj ventil, bez ujmy. Podľa mňa blbosť...
Odpovedať
@dedo758 Sused to tak máva roky, minimálne 10. Nechava ju bezne aj plnu :-D Nadrz uz vyzera skor ako gula, ale v lete normálne drží vodu a ventil funguje stále. Pre mňa taký malý zázrak :-D
Odpovedať
Už nič, už som ju vypustil😁
Odpovedať
No mňa zaujmalo či by som ju nechal otvorenu teda len tak ze z okapu do kade a z kade von cez ventil a či nezamrzne ked bude pretekať kvapkať z ventila voda preč
Odpovedať
@davidpopo proste aby som neriešil vyťahovanie okapovej rury z kade proste nechal ju tam uz na stalo a vodu pred zimou vypustiť a nechať otvoreny ventil tak mam v plane nabuduci rok to riešiť lebo už 3 zimu furt vyťahujem okapovu zuru z kade a šaškunem okolo toho a už by som to rad urobil naporiadok bez starosti 😟
Odpovedať
Profilova fotka
@davidpopo tretiu zimu iba otvaram ventily, ziadne dazdove zvody nevytahujem ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@davidpopo Posúď problematiku zamŕzania a zväčšovania objemu vody z tohto hladiska.Ak nemrzne a máš nejakú vodu v kadi ,tak cez otvorený kohútik vytečie von. Ak začne voda mrznúť a nachádza sa tam nejaká zbytková voda tak zamŕzajúca voda zväčšuje objem od kraju ako zamŕza a zároveň vytláča ostatnú /nezamrznutú/ vodu preč do volného priestranstva.Ak mrholí a pri dopadu na chladný materiál mrzne voda,zase je to iba o zamrznutí objemu vody príslušnej kvapky až sa uzavrie otvor ladom. V tomto prípade aj ked je to už komplet zamrznuté k ďalšiemu zväčšovaniu objemu nedochádza a ani k deštrukcii materiálu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?