Ahojte, ako isto viete, v našom Magazíne máme aj kategóriu recepty, ktorú postupne zapĺňame. Tentokrát nám tam pribudli tradičné a netradičné recepty na domáci vaječný likér: https://bit.ly/domaci-vajecny-liker-r... 🙂 Máte aj vy svoj obľúbený recept na "vaječňák" ? Podeľte sa o svoje obľúbené vianočné recepty. Či to budú chutné grilážky, medovníčky, orechové rožky, či iné chutné tipy, potešíme sa všetkému. Tie najlepšie by sme následne mohli uverejniť aj v článku. Čo poviete? 😉
@rosi47 ten aj u nás veru, to je taká klasika. Skúšala som aj iné robiť tento rok, akože vypilo sa, ale aj tak to vyhral spomedzi toho všetkého vajčák 🙂
Tak sviatky hojnosti, takže u nás je zakaždým všetkého dosť a aj navyše. Neviem, či niekedy chytíme nejaký odhad a nachystá sa toľko, aby veľa nebolo 😄
robievate kapustnicu aj bezne pocas roka mimo Vianoc? ja teda vobec, nakolko by to uz na tie Vianoce nebolo take vynimocne a specialne 😄 ale chcel by som skusit taku s poriadnym kusom masa 😄 to je predsalen ine. ake pouzit? ci hocaku klobasu? domacu momentalne zohnat neviem 😞
@macejmatus to my mame zauzivane uplne rovnako, vianocna len na vianoce logicky 😄 a taku riadnu klobasovu a so vsetkym, co k nej patri maximalne dvakrat do roka 😄 viac by mi to asi ani nechutilo. ale kazdopadne vies kupit kvalitnu klobasku aj hocikde v potravinach. ja uz to mam tak trochu v oku a uz napohlad vidim, ci je z dobrej sorty alebo nie 😄
@macejmatus "robievate kapustnicu aj bezne pocas roka mimo Vianoc? " Samozrejme že áno.. Nedávno sme robili "množstvo" kapustnice, s obyč.mäsom, hríbami, klobásou, údené mäsko...Čo sa nezje /nie veľa / sa zavarí do fliaš a máme pripravené jedlo na "horšie časy" 😛 keď sa nám nechce variť, alebo sme na záhrade.. 😉 Chutí nám rovnako ako na Vianoce.. 😄
u nas nie je rozdiel ci su vianoce alebo bezny rok, proste aj kapustnica sa robieva bezne. nemame teda extra len vianocne verzie. @technik007 presne tak ako u nas, nikdy nic nevide na zmar
@simiss33 Mám susedu, profi.kuchárku /varí na svadbách, oslavách, plesoch/ a v sobotu šla na akciu a v nedeľu sme sa stretli a posťažovala sa že koľko jedla ostalo po plese kde varila 😢 ... Vyzerá ta tak že sa nemáme "zle" keď si dovolíme takto plýtvať jedlom..Ja aj keď chlebík mi náhodou splesnivie, dám ho do sáčku a predám kamarátovi ktorý chová prasiatka, mne za to "vytaví" perfektnú domácu mastičku na rezne.../aj na chlebík s cibuľou/ 😄
Ja robím vaječnňák podľa Žufáneka a to je skutočný likér, nie tuzemák so salkom:
4 vaječné žloutky
70 gramů moučkového cukru
220 ml smetany ke šlehání
220 ml Bulleit Frontier Bourbonu
30 ml rumu Casa Eminente
30 ml kvalitní brandy
vanilkový lusk
Treba to spraviť 3 týždne pred plánovaným pitím, aby to poriadne odležalo! Nemáte za čo. 😉 A kopec z toho kvalitného chlastu ešte ostane, čo je tiež super.
Tento rok sme si na Vianoce objednávali mandľový likér z obľúbenej kaviarne v Brne a bol výborný: https://sk-sk.facebook.com/punkt.cafe...
Potom ešte robím sloe gin (trnkový gin). Trnky (500g trniek a 250g cukru na liter ginu) mierne pomačkám a nechám macerovať, minimálne tri mesiace. No a keďže trnky sú dobré až keď prejdú mrazom, tak zbieram niekedy v novembri-decembri a ten sloe gin vlastne robím až na ďalšie vianoce. Prípadne sa o dá ešte oklamať aj tak, že trnky pozbierame v septembri a na noc ich dáme do mrazničky. Ale z vlastnej skúsenosti doporučujem nechať dlhšie odležať - mám teraz jeden z roku 2020 a je to špecialitka. A treba, samozrejme, kúpiť poriadne kvalitný gin.
Ten gin znie zaujímavo, trnky sa na môj vkus dosť podceňujú. Inak ochvíľu tu máme ďalšie sviatky, takže téma bude zase o niečo aktuálnejšia, bude stačiť len zmeniť názov z vianočných na veľkonočné recepty 😄
@jakabkodano tie sa u nas ale zase tak nejak neprezivaju ako tie vianocne. Neviem cim to je, niekto to ma prave opacne, ale ja sa skor v tej zime tesim na to vsetko, nez na velku noc, ta sa u nas nezvykla nejak slavit ani pripravovat toho vo velkom.
@zemie tak každý má to svoje, k čomu má nejaký vzťah. Ja si užijem hocijaké sviatky, pokiaľ si môžem vtedy od všetkého oddýchnuť a vypnúť aspoň na pár dní od toho bežného stereotypu.
Viem, že nemáme radi spam ale toto mi snáď odpustíte. Dám tento recept aj sem, pre každého, kto hľadá voňavé vianočné recepty. Napíšem vám to jasne a stručne.😃 Tento recept na švédske škoricové uzlíky Kanelknuter od našej @danao69 jednoducho musíte vyskúšať! Mne sa nonstop zbiehajú slinky.😍 https://www.modrastrecha.sk/magazine/... 💙