Recepty s hubami, tipy na spracovanie a sušenie húb

Profilova fotka
Vybrali ste sa na huby a hľadáte tipy na ich spracovanie? Nechajte sa inšpirovať tými najlepšími receptami v našom Magazíne alebo sa podeľte o tie svoje najobľúbenejšie.😉 Ja takto na jeseň milujem hlivovú polievku alebo hubové rizoto. Ako spracovávate huby? Sušíte ich, robíte si korenie? Kam radi chodíte na huby? Poraďme si navzájom.😊
Odpovedať
taku kremovu hribikovu polievku - to je nasa srdcovka, najma teraz na jesen to mam rada, lebo prijemne zahreje :)
Odpovedať
priatelia otazka. ked mate nasusene hriby a skladujete ich, tak tam prisypavate este nieco dalsie? ryzu napriklad? kvoli vlhkosti.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zrubo:

priatelia otazka. ked mate nasusene hriby a sklad…
@zrubo Nie, nedavam nic ine. Presusime a zavrieme do pohara. A vybavene, pride mi to zbytocne, ale ak ma niekto moc vlhko, tak vtedy to asi je potrebne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zrubo:

priatelia otazka. ked mate nasusene hriby a sklad…
@zrubo Nie, nedávam nič iné. Len dokonale vysušiť a my skladujeme v v tých cca 4l skleniciach. Niekto kvôli moľom (chrobákom) pridáva aj bobkový list, alebo prisypáva trocha soli, niekto aj ryžu...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zrubo:

priatelia otazka. ked mate nasusene hriby a sklad…
@zrubo my tiež dôkladne vysušíme a pridávame len bobkový list ☺️
Odpovedať
Rydzíky. Tie sú vhodné najmä len na zaváranie,.... na sušenie, zmrazovanie, polievky, atď. nie sú moc vhodné... Minulého roku som "znovuobjavil" recept na ich spracovanie. Rydzíky pokrájať na drobné kúsočky, cca 1 x 1 cm, podúsiť 15 - 20 min. na bravčovej masti, ku konci trocha dochutiť soľou, majoránkou, čierným korením a zaliať tou masťou do skleničiek. Je to niečo podobné, ako keď sa zalievajú masťou do skleničiek škvarky po vytopení šmaľcu. Vznikne naozaj suprová hubová pomazánka na chlieb, ktorá vydrží aj niekoľko mesiacov.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

Rydzíky. Tie sú vhodné najmä len na zaváranie,..…
@petersd o takomto niečom som ešte nepočul, ešte sme ich takto nerobili a viem si to na hrianku predstaviť úplne dokonale, takže to skúsime.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zrubo:

priatelia otazka. ked mate nasusene hriby a sklad…
@zrubo bobkový list do pohára so sušenými hubami. Stačí jeden.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michaelarecht:

@zrubo my tiež dôkladne vysušíme a pridávame len …
@michaelarecht bobkovy list je dobry napad, to aj my davame, este starka to tak davala. A do velkeho 5litroveho pohara a vybavena vec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zazzina:

@michaelarecht bobkovy list je dobry napad, to aj…
@zazzina Ale kde ho dávate? Naspodok, doprostriedku, či navrch ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zazzina Ale kde ho dávate? Naspodok, doprostried…
@petersd do prostriedku, aspon teda my tak davame, nech to je v strede, nech je to citit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zazzina:

@petersd do prostriedku, aspon teda my tak davame…
@zazzina my ho davame zas na vrch
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ano, tiez davame bobkovy list :) ja vlastne ani neviem preco sa tak dava, ale mame to uz tak v rodine zauzivane odjakziva od kedy huby susime :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bubbo:

ano, tiez davame bobkovy list :) ja vlastne ani n…
@bubbo Dáva sa to nato aby vlastne ten bobkový list prípadne vzal vlhkosť ktorá by sa v pohári mohla nachádzať a tiež mole nemajú radi vôňu bobkového listu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od bubbo:

ano, tiez davame bobkovy list :) ja vlastne ani n…
@bubbo bobkový list sa tam vkladá kvôli moliam, je to taká veľmi účinná prevencia, mne sa to osvedčilo zakaždým :) tam sa ti rozhodne nevytvoria a podľa mňa potom ešte aj krajšie rozvoniavajú :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sladam6:

@bubbo bobkový list sa tam vkladá kvôli moliam, j…
@sladam6 Super, ešte šťastie, že je to tu napísané iba raz :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sladam6:

@bubbo bobkový list sa tam vkladá kvôli moliam, j…
@sladam6 Ja to tam vobec nedavam napriklad a vydrzia nam tie hribiky v pohode aj dlhsiu dobu. Nikde nie je napisane, ze sa tam realne musia vytvorit, ak tam ten bobkovy list nedas. A ci to prevonia, to je ozaj diskutabilne :-D Hriby maju rozhodne silnejsiu vonu ako nejaky bobkovy list. :-D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od murika:

@sladam6 Ja to tam vobec nedavam napriklad a vydr…
@murika vydrzat, vydrzia, ale nam sa viackrat stalo to, ze sa mole chytili. Dokonca aj do uzavreteho 5 litroveho pohara sa nam nejako dostali a tomu absolutne nerozumiem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dam768:

@murika vydrzat, vydrzia, ale nam sa viackrat sta…
@dam768 Odložili ste už napadnuté huby.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Jedným z najväčších pokladov našich lesov sú huby. Zohrávajú dôležitú úlohu nielen v prírodnom ekosystéme, ale aj v našej kuchyni, kde sa stávajú základom mnohých chutných jedál, ktoré obohatia váš jedálniček. Zber húb navyše prináša nielen gurmánske potešenie, ale aj pohyb na čerstvom vzduchu, čo prospieva vášmu zdraviu. Je však dôležité vedieť rozlíšiť jedlé huby od jedovatých. V lesoch totiž rastú aj druhy, ktorých konzumácia môže mať fatálne následky. Preto vás prevedieme svetom húb a ponúkneme praktické rady, ako bezpečne spoznať jedlé huby a vyhnúť sa tým nebezpečným. Navyše vám poradíme, ako ich správne spracovať, aby ste z nich vyťažili maximum chuti a prospešných látok: https://www.modrastrecha.sk/magazine/...
Odpovedať
Profilova fotka
Na prechádzke parkom som si si všimla, že tento rok je tých húb naozaj ako po daždi. Rastú dokonca aj také, ktoré by sme uprostred mesta nečakali. Muchotrávka tigrovaná je síce krásna, ale jedovatá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zrubo:

priatelia otazka. ked mate nasusene hriby a sklad…
@zrubo Vrch posypem mletým čiernym korením.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

Na prechádzke parkom som si si všimla, že tento r…
@denisa_hajdukova aj u nas je ich pozehnane. dokonca aj take tie co rastu v zhlukoch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

Na prechádzke parkom som si si všimla, že tento r…
@denisa_hajdukova Každá huba je jedlá!.... Niektorá iba raz 🤣🤣🤣 Ľudia a bedle ako spracovávate ?????????? .
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@denisa_hajdukova Každá huba je jedlá!.... Niekto…
@petersd ja bedle vyprážam, tak mi chutia najviac. Ale minule som u kamošky jedla zapečené so syrom, slaninkou a zeleninou. Len to naukladali do pekáča, ochutili a bolo. Jedli sme to so zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

@petersd ja bedle vyprážam, tak mi chutia najviac…
@denisa_hajdukova Hej, aj my vypražame. Skôr ma ale zaujímalo, že ako bedle uskladniť - odložiť na neskoršie použitie, napr. v zime... (?)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@denisa_hajdukova Hej, aj my vypražame. Skôr ma …
@petersd bedle sú vhodné na sušenie a dajú sa aj zamraziť. Stačí ich poriadne očistiť a dať do mrazničky. Aj hubové korenie sa dá robiť. Usušiť, pomlieť, ochutiť a môžeš na dochutenie používať celú zimu. Ja som obalené v trojobale dala do mrazničky a keď budem mať chuť, vypražím :-) Aj rezne tak robím
Odpovedať
Najobľúbenejšia huba u nás. V kuchyni majú fakt široké využitie. Dajú sa vysmážať, opekať, piecť a dokonca ich aj plníme, ak ich ostane viac, tak sušíme, dávame zamraziť, odložíme na horšie časy. Otec z nich dokonca robieva aj prášok na zahustenie, prípadne dochucovanie jedál. Ale to už sa mne nechce, popravde 😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od denisa_hajdukova:

@petersd bedle sú vhodné na sušenie a dajú sa aj …
@denisa_hajdukova Už som všetko porezal a sušia sa. Uvidím ako bude vyzerať výsledok a buď odložím nasúšené kúsky, alebo podrvím na prášok...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?