Rada by som sa opýtala na Vaše skúsenosti s kvalitnými naozaj ostrými nožmi do kuchyne. Viete mi odporučiť nejakú kvalitnú sadu OSTRÝCH nožov, ktoré ostávajú dlho ostré a netupia sa, resp. ich nie je treba ostriť každý mesiac? Či ostré nože ostávajú len keramické? Aké nože doma používate a ste s nimi spokojní? Vďaka.
@leanice Ostrost noza je dana jeho nabrusenim a nie znackou, pod ktorou su vyrobene. Kazdy noz je potrebne prebrusit (naostrit) a neexistuje noz, ktory bude vecne ostry. Na kuchynske noze postaci aj lacnejsia bruska.
@milan_ To je pravda, len hľadáme niečo kvalitnejšie, čo vydrží dlhšie ostré. Obyčajný nožík z domácich potrieb alebo z tesca môžem ostriť každý týždeň, a to ma nebaví... Tak či keramické, alebo sú aj klasické nejaké, s ktorými sú ľudia spokojní...
ja mám Pintinox, tie sú celkom fajn, jeden starý neznačkový z uhlíkovej ocele, ten je úplne mega, no a potom Tescomu a to je zas úplné blato. každý mesiac netreba brúsiť len nôž, ktorý sa nepoužíva. tie lepšie brúsim raz do týždňa, tescomu môžem aj každý deň a nikdy nebude rezať dobre dlhšie než pár ťahov. môžte si kúpiť kvalitné napr. japonské, alebo dať urobiť nožiarovi. na slovensku sú šikovní.
@leanice Bruseniu sa nijak nevyhnes. Na zeleninu a male veci odporucam Victorinox, maju take male sikovne noziky. Na maso a pod je velmi dobra uhlikova ocel, ale vzdy treba taky noz hned umyt a utriet, inak je super. Na rychle prebrusenie odporucam http://www.euro-noze.sk/arkansas-shar... perfektna vecicka, ked sa mi noz nezareze do rajciny tak ho prebehnem. Na tupe noze neodporucam to by dlho trvalo.
@leanice@milan_ v nemecku vyrabaju diamantove noze ktore sa nikdy nepotupia a nikdy ich netreba brusit- su samobrusiace.
Bohuzial uz som zabudol aka to je znacka, ale su trochu drahe pre slovakov.
@milan_ mas ciastocne pravdu, ale ak je noz vyrobeny zo sitnej ocele, nenabrusi ho ziadny eskamoter. Ak sa mu to aj podari, tak velmi rychlo sa otupi. Proste hluchy noz je hluchy noz. Kvalitny noz je tvrdy aby drzal ostrie a zaroven dost makky aby sa nelamal. V tomto su najlepsie kovane noze z prekladanej ocele (damascenska ocel, samurajske mece, lovecke rucne kovane noze...). Daju sa kupit aj kuchynsle noze podobnej konstrukcie. Len ta cena!!! :-S
Na noze treba mat tak trochu aj stastie. Mam tescomacke, ktore su uplne perfektne, mam od nich noze uplne hluche. Jedno je iste solingeny nikdy nesklamu a su na zvysok zivota. Na zeleninu mam perfektny keramicky noz za par drobnych z obycajnych domacich potrieb.
@leanice Na zaciatok by som kupila 3 - 4 kvalitne noze na maso, chlieb a taky vseobecny co by sa pouzival na bezne krajanie kadecoho mensi aj vacsi. Casom zistis ci potrebujes viac nozov a ake. Ja som v tomto smere uletena, ja mam nozov do aleluja. Na cibulu mam svoj oblubeny, na zeleninu dalsi, maso vykostujem inym ako ho krajam.... Zas poznam ludi, co si vystacia s jednym megakindžálom na vsetko.
@leanice keď vyskúšaš Wusthof, potom už nebudeš chcieť krájať z nožíkom Tescoma. Ale aj cena takéhoto noža je od 100€. Naozaj vydržia dlhšie ostré, no potom ich treba vedieť aj brúsiť a nezničiť ich na lacnom kameni. Máme steakové, kuchársky, japonský, na chlieb aj nôž na šunku. Môže si hovoriť kto chce čo chce, tá investícia sa oplatila.
ja som mal tiež už všelijake a ako piše @zita19 aj ja potrebujem na všetko iný nožik :) momentalne použivam nemecke nože Dick dostal som ich na 40-tku inak by som za ne tolko nedal :)
Tieto su naozaj kvalitne:
http://www.japonskenoze.sk/kategoria/...
Dobry šéfkuchár si prebrúsi každé ráno pred šichtou-)) kvalita je nie to že nemusíš brúsit ale že sa ti vždy znovu oodarí vynikajúco nabrúsiť. Tie Global nože vobec nedávam do umývačky- bolo tam varovanie ze sa môžu navždy otupiť. Mam ku tomu aj dobrú brusku. A párkrát potiahnem a je to.
Mame rozne noze, davam ich do mycky, ano tupia sa, ale moj muz je fanatik, vkuse vytahuje brusku, takze su stale ostre. Noz mi musi padnut do ruky,podla toho sme vyberali.
@atlaska tak noze musim mat aj ja vzdy nabrusene, inak nervacim :-D najviac ked just potrebujem ostry nozik a nikde takeho niet. My sme uz tolko nozov kupili co nam rozpravali ze ake budu dlho ostre a aj tak vzdy raz do mesiaca ich vsetky treba nabrusit
@atlaska ved mne to uz doslo po tych skusenostiach, ale myslim ze viaceri by si to mali uvedomit, ze je normalne ked sa nieco pouziva ze casom sa to zatupi. Ale zase povedzme si brusenie nie je nejako narocne :-)
mam jeden DIck a jeden Fiskars,su to slusne noze,ale ked idem nieco rezat vacsinou beriem ten co mam po ruke ,uprimne nechce sa mi preberat v sufliku,je pravda keby som ich mal v stojane tak by som si vybral taky aky je na dane rezanie najvhodnejsi
@milan209 my máme z lidlu, ten čo to je tá kuchyňa lidla, čo reklamovali ten veľký nôž a s tým napríklad veľmi rád krájam. A aj pomerne dlho vydržal ostrý čo som bol prekvapený a teraz som v tescome nedávno kupoval a ten je pre mňa veľkým sklamaním
@majsterslovenska ja mam moje nozicky rada a kedze viem ako lahko nespravnym skladovani odseries noz tak parkuju v stojane ostrim hore a tie najpouzivanejsie su na magnetickej liste. Inac je celkom zabavme ma sledovat, ked sa zabudnem a pokusam sa na nu vyparkovat keramicky. Uz par krat som aj stavnaty slivnik pouzila. A z titulu mojho strojarskeho vzdelania nepcham noze do umyvacky, ale este nie som tak saleko aby som ich v studenej vode umyvala. Brusim si zo zasady sama. Brusenie kuchnskych nozov nas naucil sudruh ucitel v ramci dielenskych prac v nastrojarni. Mojmu chlapovi to nezverim :-)
@leanice krajajte na drevennej/plastovej doske, nie na tanieroch alebo kameminovej pracovnej doske a neotupia sa tak rychlo. Ja mam tiez z Lidl velky bruchatkovy a potom nejake noname. Ostrim tak raz za 1/2 roka. Pouzivam na ostrenie toto:
http://www.naradicko.sk/manualne-brus...
Mam fiskars sadu a tiez ich obcas pretiahnem cez brusku. Ale nic strasne. A su dobre vyvazene, co je vcelku dolezite. Keramicke noze sa taktiez otupuju a co je horsie, aj vylamuju.
@mesarosanton po pol roku kazdodenneho pouzivania? Nemusel si este ich ani brusit? Myslim ale ze casom kazdy noz sa zatupi a je potrebne ho nabrusit, skor si neskor. Ale samozrejme ze dost zalezi aj od toho co sa kraja, ako sa to kraja a kde :)