Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
Také asi nevymysleli ešte. Reverzná osmóza je u m… @zdenkonr práveže je viacej druhov 1-2 stupňovych filtrov, kde píšu ze zachováva minerály.. Je mi jasne, ze taky filter úplne vodu neprecisti, ale nech je to aspoň chutnejsie na pitie. :)Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
Také asi nevymysleli ešte. Reverzná osmóza je u m… @zdenkonr ,@4lex chlor sa časom odparí stačí ho nechať chvíľu odstáť a minerály ktoré sú už rozpustené vo vode ide ťažšie odstrániť to by sa voda musela odparovať a kondenzovať,ide akurát odstrániť minerály ktoré sú nerozpustné vo vode stačí prefittrovať, ak by som sa mal trápiť čo pijem radšej si kúpim vodu ,koľko že jej denne vypiješ? tekutín treba vypiť viac, niekto vo forme kávy,rôznych čajov ,piva s mierou má kopu zdraviu prospešných látok,ale nie len čistú či minerálnu vodu i tú treba striedaťOdpoveď na príspevok od duzu:
@zdenkonr ,@4lex chlor sa časom odparí stačí ho … @duzu mohol by si vedieť, že taká káva sa nepovažuje za zdroj tekutín, práveže telo dehydratuje 😉 nie je zdravé piť ani veľa čajov, namiesto pitia čistej vody a naozaj mi radis piť pivo? Skúsim napísať pediatricke, ci môžem synovi sem tam pivo dat, vraj je zdravé. Takže ďakujem za odpovede na otázky, ktoré sa ta nikto nepýtalOdpoveď na príspevok od 4lex:
@duzu mohol by si vedieť, že taká káva sa nepovaž… @4lex úplne postačuje uhlíkový prekvapkávací filter, ako navrhuje @rudy1773, ak ide o pitie.. A pri varení sa chlór okamžite odparí. Niekedy je o najjednoduchšie riešenie aj to najlepšie.Odpoveď na príspevok od zicher:
@4lex úplne postačuje uhlíkový prekvapkávací filt… @zicher no skôr ma zaujímali nejaké konkrétne značky možno a skúsenosti koľko mesiacov reálne taky filter vydrží.. Práve chcem to nejako co najjednoduchšie, ale zároveň efektívne. Používame 6 rokov britu kanvicu, ale už by to chcelo zmenu a celkom sa mi páči myšlienka, capovat filtrovanu vodu priamo z kohútika :) tak hľadám nejaký kompromis s reálnymi skúsenostami uzivatelov. Ak by tu bolo veľa komentátorov, ze tento systém o ktorý mám záujem nefunguje, prípadne filtre sú drahé a vydržia krátko, ostanem pri brite.. Napríklad :)Odpoveď na príspevok od 4lex:
@zicher no skôr ma zaujímali nejaké konkrétne zna… @4lex ja som sa naučil piť vodu z vodovodu, nefiltrovanú.. Máme veľmi chutnú a veľmi tvrdú vodu.. Je takmer ako minerálka.. Kamkoľvek prídem, tak mi chuť inej vody prekáža. Istú dobu som aj ja filtroval, ale voda už nebola taká dobrá..Odpoveď na príspevok od zicher:
@4lex ja som sa naučil piť vodu z vodovodu, nefil… @zicher ja som 25 rokov pila vodu z vodovodu, ale ako píšem, v "novom" dome je ta dosť chutovo zla a dosť tvrdá, čo vidím aj na rýchlovarnej kanviciOdpoveď na príspevok od 4lex:
@duzu mohol by si vedieť, že taká káva sa nepovaž… @4lex o káve sa toho popísalo veľa asi podľa toho čo sa kedy hodí ,teraz je jej málo, posledne že viac škodí ako 5 naviac po nej smädí, a kedy sa má piť viac , doobedu viac , všetko sú to návykové látky a telo si ich pýta viac tak isto čaj , alkohol ,cigareta na obálke napísané škodí zdraviu a predsa kopu ľudí fajčí, ja mám zatiaľ celkom chutnú vodu vo vodovede , no ked pozerám pred marketmi kupuje ju kopa ľudí a veľké množstvá, alkohol len v takej miere aby sa nestál návykový, pijem viac len pivo, menej alkoholické aj to viac v lete ,deckám do 18 by sa nemal predávať, no dnes má 15r viac ako 190 cm a niektorý po 20 a je krpec musel som mu kúpiť pivoOdpoveď na príspevok od 4lex:
Dobrý deň, máte prosím niekto skúsenosti s filtra… @4lex aby som bol konkrétny, môžeš študovať. Pozeral som kanvice s filtrami ale nenašiel som (tam kde som pozeral) informáciu v percentách o filtrovaní, iba všeobecne že filtruje toto ....)Odpoveď na príspevok od wolodymyr:
Co tak vodu iba zmakcovat??? @wolodymyr ale to nie je uplne ono ci? ak by chcela pit vodu, v ktorej je vymeneny vapnik a horcik za sodik, moze si jednoducho dat pohar do umyvacky a spustit "rychly oplach" a naplni sa jej zmakcenou vodou...Odpoveď na príspevok od minoo:
@wolodymyr ale to nie je uplne ono ci? ak by chce… @minoo tiez som to polozil ako otazkuOdpoveď na príspevok od wolodymyr:
@minoo tiez som to polozil ako otazku @wolodymyr aha, no kazdy zmakcovac odstranuje z vody mineraly - tie ju robia tvrdou... A to pisala, ze nechce a myslim, ze by to nemal chciet nikto... Bol nejaky vyskum na slovensku, porovnavali vplyv makej a tvrdej vody na zdravie a makka vysla negativne, da sa to dohladat...Odpoveď na príspevok od 4lex:
Dobrý deň, máte prosím niekto skúsenosti s filtra… @4lex nenechaj sa oklamat propagaciou. Z kazdej strany sa nas snazia presvedcit, ze pitie balenych mineralok je dolezite pre zivot, ludia kupuju balene vody na tony. Voda ma jedinu funkciu - hydratacia tela. Mineraly a ine dolezite latky dostanes do tela cez jedlo - zelenina, strukoviny, maso, pripadne mliecne veci (ak nemas intoleranciu). Ano, mineraly vo vode su sice prospesne, ale v tej vode moze byt dalsi sajrajt, ktory ti uz len skodi. Pisu, ze chlor sa odpari. Ano, odpari. Ale jeho zluceniny tam ostavaju a tie si vypijes. Napriklad trihalometany, karcinogen. My uz roky pijeme osmozovu vodu a citime sa zdravo, jedlo a caj z osmozy nam aj viac chuti, ale to je subjektivne. Brita filtre su nezmysel - vyhodene peniaze (vlastna skusenost). Pitie osmozovej vody (co do poctu mineralov) je rovnake, ako pit makku vodu. Makku vodu maju bezne v inych krajinach a nijak to neovplyvnuje ich dlzku zivota.Odpoveď na príspevok od soki:
@4lex nenechaj sa oklamat propagaciou. Z kazdej s… @soki tuto univerzita Komenskeho ma iny nazor: https://fns.uniba.sk/lifewaterhealth/ je to link na cely projekt, v menu si treba preklikat pre viac info... V skratke: "tvrda voda makke cievy, makka voda tvrde cievy"...Odpoveď na príspevok od soki:
@4lex nenechaj sa oklamat propagaciou. Z kazdej s… @soki my pijeme cez britu vodu už 6 rokov a cítime rozdielom v chuti.. Aj keď nám bol pán "kontrolovať kvalitu vody", aby predal svoj prístroj na osmozu, porovnával vodu z vodovodu aj filtrovanu cez britu a ta cez britu mala lepšie výsledky ako z vodovodu. :) preto riešim len dáky obyčajný filter, nechcem osmozuOdpoveď na príspevok od minoo:
@soki tuto univerzita Komenskeho ma iny nazor: ht… @minoo ich vysledok: "Zlepšenie kardiovaskulárneho systému u obyvateľov, ktorí začali piť vodu obohatenú o Ca a Mg, sme potvrdili meraním pružnosti ciev." OK, cievy su mozno prusnejsie. Co z toho maju realne ludia? :) Nie som lekar, ale podla rychleho hladania na internete, dodrbane cievy mozu mat za nasledok srdcovo-cievne choroby. Pozrime sa do sveta: 1. USA. Vacsinou TVRDA voda. Najcastejsia pricina smrti: Srdcove choroby. 2. Kanada. Vacsinou TVRDA voda. Druha najcastejsia pricina smrti: Srdcove choroby. 3. Slovensko. Vacsinou TVRDA voda. Najcastejsia pricina smrti: Srdcove choroby. 4. Japonsko. Vacsinou MAKKA voda. Najcastejsia pricina smrti: Srdcove choroby. 5. Norsko. Vacsinou MAKKA voda. Najcastejsia pricina smrti: Srdcove choroby. atd. Toto vyplul google, tak snad sa mu da verit. Srdcovo-cievne choroby su v top 3 vo vacsine krajin sveta, bez ohladu na tvrdost vody. Moj sedliacky rozum mi hovori: je uplne jedno, ci je voda makka alebo tvrda, zdravie srdcovo-cievneho systemu to pravdepodobne vobec neovplyvnuje. Ak mas pocit, ze ti chyba vapnik, zjedz maly kusok (30 gramov) tvrdeho syra. Nahradi ti to 1 liter tvrdej vody pochybnej kvality, v ktorej mozu byt pritomne rakovinove zluceniny chloru.Odpoveď na príspevok od 4lex:
@soki my pijeme cez britu vodu už 6 rokov a cítim… @4lex pockaj, voda cez Britu mala lepsie zlozenie, ako voda z vodovodu? Co ta Brita do tej vody doplnila? Aky konkretne rozbor ten pan spravil? Preco by mala byt voda z vodovodu/Brity lepsia, ako uplne vycistena (osmozova)? Ak sa teda nebavime o pocte mineralov, ale ako som pisal, tie si lahko doplnis beznou stravou.Odpoveď na príspevok od soki:
@minoo ich vysledok: "Zlepšenie kardiovaskulárneh… @soki sedliacky rozum neodlisi korelaciu od kauzality... Rovnaky sedliacky rozum povedal indianom, ze dazd privolali tancom...