Problem kataster

Profilova fotka
Pekny den prajem prosim o radu.chcela som Od suseda odkupit 4m2 kvoli tomu,ze boli posunute hranice mojho pozemku.so susedom sme sa dohodli dala som vypracovat novy GP pripravila som kupnopredajnu zmluvu on poziadal jeho banku a vymaz casti pozemku co budem kupovat a vsetko som odniesla na kataster a pan co to ma na starosti to vratil a odovodnenim ze bud dam urobit GP a cast parcely 4m2 bude mat supisne cislo alebo mam poziadat svoju banku kde mam uver o dolozenie listiny sposobilej na vymaz zaloznych prav viaznucich k pozemku ! Bola som v banke ona nevidi dovod preco to nezapisat a este dotycny pan mi po telefone povedal,ze si mam najst sikovneho pravnika ako keby som porusila nieco neviem co ! Iba som chcela odkupit cast pozemku je to normalne ? Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rira:

Pekny den prajem prosim o radu.chcela som Od suse…
@rira Iba si nepochopila situáciu. V podstate ti radil dobre. Nepíšeš, ako mas ten GP vypracovaný. S tým susedom si sa dohodla, čo je dobré, ale na tie odčlenené m² si mala mať samostatne parcelné číslo, aby to bola samostatná parcela. Na katastri ten úradník nemôže s tým tvojím pozemkom nič robiť, keďže je na ňom ťarcha banky, takže nejaké pričlenenie tých 4m² nemôže urobiť. Ešte raz. Úradnik s pozemkom na ktorom je ťarcha banky nemôže nič robiť. Píšeš to buď chaoticky, alebo ten, čo ti robil GP ti to zle urobil.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@rira Iba si nepochopila situáciu. V podstate ti…
@frantisekca gp mam vypracovany novy na upravu hranic , tarcha banky je na povodnom pozemku nie na tych 4m 2 ved som ich odkupila od suseda ako moze na nich byt tarcha banky ked banka suseda to povolila !
Odpovedať
Ked mate obaja hypo,je to velmi zlozite.My sme riesili len blbu sopu,a kataster robil velke prieky,hoci banke tiez nevadilo,to vymazat.Aj papier poslali vsetko,ako ja uz nasrana,kto nam pre tieto prietahy zaplati rozdiel v urokoch,vtedy isli raketovo hore a my sme vymaz lvcka,kde sopa bola,nebola a pod.riesili od novembra a az v aprili sa to podarilo,ale samozrejme sopa stoji dalej na mape,hoci tiez som ziadala,aby ta sopa z mapy isla prec.Oni len lv zrusili.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rira:

@frantisekca gp mam vypracovany novy na upravu hr…
@rira Na katastri nemôžu upraviť hranice, pokiaľ tam je ťarcha banky (ani pridať m²). Neviem čo je zložité na tom k pochopeniu. Práve kôli tomu tam tá ťarcha je, aby s tým nik nemohol akokoľvek manipulovať. Prečo to neriešite ako samostatnú parcelu??? To máte extravilán, poľnohospodársku pôdu?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rira:

Pekny den prajem prosim o radu.chcela som Od suse…
@rira ak správne rozumiem, tak so susedom ste sa dohodli - na základe dohody ste dali vypracovať GP, ktorým sa presne označili dané 4 m2 a odkúpenie, vypracovali ste si kúpnu zmluvu na danú časť, ku kúpnej zmluve ste doložili predmetný GP, resp. podľa toho GP bola daná kúpna zmluvy vypracovaná a súčasťou kúpnej zmluvy je aj príloha, ktorú tvorí súhlas banky predávajúceho, že banka súhlasí s predajom tých 4 m2 a uvoľňuje na ne záloh? Ak je to takto, nevidím žiaden dôvod, prečo by mal mať kataster problém? A s Vašou bankou a Vašou hypo na Váš pozemok to nemá nič spoločné. Niekde tu dochádza k chybu v komunikácii. Mám návrh - ak chcete, pošlite mi na mail andrea.hochelova@insia.com ten Váš GP, súhlas banky predávajúceho a časť kúpnej zmluvy, kde sa pojednáva o predaji toho vyčleneného pozemku - pozriem Vám to a napíšem presne čo a ako, príp. kde môže byť zádrhel. Lebo osobne sa mi vôbec nezdá ok to, čo tvrdí pán z katastra. Inak a čo sa katastra samotného týka - ako presne Vám podali tieto info? Len ústne, či telefonicky? Ideálne je, aby ste mali z katastra nejaký dokument, z ktorého je jasné, čo požadujú.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rira:

@frantisekca gp mam vypracovany novy na upravu hr…
@rira to čo píše frantisekca mi dáva zmysel. Asi sú v tom geometrickom pláne tie 4m2 pričlenené k existujúcej parcele ktorá je založená bankou a to by nemal meniť bez nejakého papiera z banky. Napr. pôvodná parcela založená v banke 124/1 výmera 1000m2. Nový GP ale iba pričlenií 4m2 čiže majú spoločné číslo 124/1 výmera 1004m2. Lenže aby to bolo kvôli banke ok, tak by malo zostať že pôvodná parcela 124/1 výmera 1000m2, nová parcela 124/2 výmera 4m2. Tým sa vôbec nesiahne na záložné právo banky a nezmenia sa výmery alebo názvy parciel, len sa na list vlastníctva pridá nový kúsok pozemku.
Odpovedať
Tak úradník za to nemôže. Ako bolo uvedené nemal byť vypracovaný GP, kde sa k pôvodnej parcele napr. 1000m2, pričítali 4m2 a vznikla parcela 1004m2 s tým istým číslom, pretože to potom nesedí v papieroch na katastri a vytvára to dosť zmätok a nesúlad z pôvodným vkladom. Teda riešenie je také, pravdepodobne, že mala byť vytvorená nová parcela s výmerou 4m2. Tým by sa zachovala pôvodná bez zásahu a vznikla by táto nová, kde by ste si to už nejako zdokladovali. Úprimne vždy pri takýchto veciach treba odkonzultovať dopredu s katastrom nezáväzne aké navrhuju riešenie , ktoré budú akceptovať, aby Vás to v končenom dôsledku nestálo viac peňazí a nervov. To platí aj pri iných úradoch.
Odpovedať
potrebujes GP k odcleneniu tej casti od parcely suseda, suhlas banky suseda o vynati tej casti z pod zalozneho prava (nemyslim si, ze to pojde len tak - ze banka posle nejaky list, podla mna bude treba zmenu zmluvnej dokumentacie kedze sa meni vymera pozemku ktory on zaklada + poplatok za tu zmenu) no a konecne - kupnopredajnu zmluvu na tu odclenenu parcelu. Na nej nebude viaznut ziadne zalozne pravo... Ale toto vam mohol povedat aj geodet - to musi byt fakt profik ked taketo nieco nevie :)
Odpovedať
Možno sa s tým geodet ešte nestretol, ale pokiaľ je férový tak by ho mohl prerobiť nanovo zadarmo alebo za 20 eur. Tu skôr spravila chybu pani, že si neobehala úrady a banky aby vedela čo vlastne potrebuje. Dala spraviť geometrák, geodet možno ani nevedel k čomu len mu povedala , že dajte mi 4 m2 k mojmu pozemku a ani nevedel, že tam je nejaké založné právo. V podstate jemu to je šum a fuk na čo pani ten geometrák potrebuje. Nemá v náplni práce veľmi zisťovať podrobnosti. On skôr rieši ,,technicku" stránku veci, ako to vlastne chcete mať zamerané.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?