Moja známa. Ma dom a keď bývali v zahraničí podpísali susedovi na prestavbu domu.. Sused síce predstavil ale postavil si blízko domu aj prístrešok a na jednom mieste ten prístrešok je 2 cm od ich domu... Ako majú postupovať??? Boli aj na katastri a tam ten prístrešok nieje za kreslený... Ide zajtra aj na stavebné kto im to dovolil... A keď prší tak im z ich prístrešku kvapka na dom... Rady ako zbúrať ten prístrešok
Treba dat podnet na stavebny urad. Inak aj sa s nim skusali nejako dohodnut, ked uz by sa malo teda takto zacat postupovat, aby si nezakopali mozno dobre susedske vztahy
@preciosa a kto mu to podpisal ked oni boli v zahranici? ved on musel predsa oslovit tu kamaratku ci im to nebude prekazat. ako stavebny urad to schvalil bez toho?
@mikra101 stavebný úrad musí rozhodnúť v medziach zákona aj bez jej súhlasu, aj keby súhlasila nemôžu dovoliť niečo, čo je konštrukčne nevhodné alebo ohrozujúce, postup stavebníka bol v rozpore so zákonom
@hakaman@staliana@wolodymyr
dávajú dobré návody
@preciosa ako pisu ostatni, je to pakaren, treba to ohlasit a dalsi postup sa dozviete na prislusnych uradoch, ale ak teda vravite ze mu dala suhlas vie sa tym ohanat, ale ak to ma ako ciernu stavbu on ma problem... len tak zburat mu to nemozte...
@virnik27 pokiaľ ten prístrešok nie je konštrukčne spojený s domom, nejedná sa o prístavbu. A pochopila som to tak, že je 2cm od domu tej jej kamarátky. Tak to nemôže byť prístavba toho domu, ak to postavil sused na svojom pozemku.
@mikra101@preciosa susedia nemuseli nič podpisovať, ak to bolo povoľované ako drobná stavba. Tam je účastníkom len stavebník. A tu vzniká problém, pretože pri drobných stavbách nie je stanovená nejaká minimálna vzdialenosť, v zákone je napísané akurát, že "„Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel.“"
Tak teda tak podnet na stavebný úrad a uvidíte, či to majú vôbec povolené.
@preciosa Nielen to, podľa vyhlášky 532/2002
Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia.
(2) Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel.
Aj pri umiestnovaní drobných stavieb by sa malo na toto prihliadat.
V tomto pripade sa nedostanete nikam pokial nebudete vediet ci to eviduje stavebny urad a ak nie potom sa mozte ohanat, a ak ano a nejako jej to obmedzuje uzivanie tej casti tak potom, inak asi sused nic zle neurobil, este teda ak ma jej podpis.. .
@preciosa budem reagovat uz na tieto prispevky lebo ako to patrilo k tej pristavbe nie novej vystavbe tak v podstate svoj suhlas dala, ale je to pakaren, ako sa pisalo hore, stavebny urad, ci to ma postavene a ak nie tak tak ma problem :)
@staliana@hakaman S nimi sa bohuzial neda dohodnut...su to sice 45 rocny ludia ale povahovo je to s nimi zle
@wolodymyr no oni to tak postavili blizko ze ked prsi tak z ich pristresku im prska na dom..co je na hranici ich pozemku a maju tam este aj komin co by nemalo byt vobec lebo maju tam strechu