Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@chrobak7 Pokiaľ by to bol menší altánok, do týc… @frantisekca ja som vyňal z ornej pôdy celú parcelu ako stavebnú. Je blbosť vynímať len časť pod domom. Na katastri teraz mám môj pozemok rozdelený na dve parcely - pod domom zastavana plocha a nádvorie a pod zbytkom ostatná plocha.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca ja som vyňal z ornej pôdy celú parce… @megdesign Ibaže ja budem mať dom “kúsok“ ďalej, začiatok cca 17m od cesty, to by som musel vyňať asi 700m². Len teraz nechápem, že tam v tých príkladoch neni vyňaté napr. pre nádvorie, prístup k domu, teda či je to potrebné, resp. kedy to musí byť a kedy nie. V žiadosti na pozemkový sa tie m² udávajú na základe čoho? Alebo si to určuje žiadateľ? Z projektu a do toho sa započítavajú všetky plochy (prístupová plocha, chodníky, terasa atď.)? Aj žumpa, septik, či napríklad aj taká (koreňová) čistička? Snažil som sa to čítať, ale príde mi to, akoby to bolo postavené na rozhodnutí konkrétneho úradníka. Navyše, keď som videl ako mnoho ludí to má, tak už vôbec neviem.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Ibaže ja budem mať dom “kúsok“ ďalej,… @frantisekca prišiel som na pozemkový úrad so žiadosťou o vyňatie parcely tej a tej. Do dvoch týždňov prišiel papier, že je to vyňaté. Dával som celú parcelu 10 árov. Stálo to 18€...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca prišiel som na pozemkový úrad so žia… @megdesign Ako som písal. Máme Cčkovú parcelu 1/1, v intraviláne, orná pôda. Mám ísť na Pozemkový úrad a žiadať vyňať napr. 400m²? Potrebujem k tomu tú parcelu už teraz rozdeliť? Alebo mám ísť na ten pozemkový a tam uviesť, že z terajšej parcely potrebujem vyňať (nejaké m²), s tým, že k nejakému prerozdeleniu dôjde až následne po dokončení stavby, kde sa prípadne ešte dajú skorigovať (do menšej rozlohy) tie m²? Nemám teraz možnosť to riešiť osobne, keďže som na pracovnej ceste, ale ak to najskôr musím porcovať, tak to si viem dohodnúť nejakého geodeta. Ďakujem.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Ako som písal. Máme Cčkovú parcelu 1… @frantisekca zdravím. Napíšte mi prosím súkromnú správu o akú stavbu sa jedna... ide o drobnú stavbu(do 25m2) alebo nejaký rodinný dom alebo inú stavbu??Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Ako som písal. Máme Cčkovú parcelu 1… @frantisekca ak chceš vyňať len časť z aktuálnej parcely, podľa mňa ju musíš geometrakom a vkladom rozdeliť. Následne pýtať vyňatie len tej parcely, ktorú potrebuješ. Ale pozor na drobenie parciel. Neviem, či to katastrom prejde... Ja by som to vyňal celé. Tak som aj spravil na svojom. Následne som nemal problém stavať podpivničenú garáž, záhradný domček a pod...Odpoveď na príspevok od mayamy6:
@frantisekca zdravím. Napíšte mi prosím súkromnú … @mayamy6 @megdesign Jedná sa o stavbu (teda zámer) RD s príslušenstvom ako sú povinné 3 parkovacie miesta atď ... Proste RD a žiadna iná budova. Ešte rekapitulujem, že parcela je Cčková 1/1, v intraviláne, zastavanom území, vedená ako orná pôda. Parcela má niečo cez 1800m². Obec nemá Územný plán. Dom má plochu niečo cez 130m² ale k nemu je ešte nutné pripočítať prestrešenie pred vchodom asi 25m² a potom ešte terasa (m² neviem ešte, architekt dostal domácu úlohu zmenšiť ju). No a ešte troška sa mi to komplikuje, lebo chceme stavať až takých 17m od cesty (čo však podľa obce a aj SU by není problém), len zas neviem koľko zaberie "spevnená prístupová plocha", v tom ešte nemáme jasno, ako to bude vyzerať a vlastne, či taká plocha (a napr. aj chodníky ap.) sú chápané ako stavba, či zastavaná plocha. Keby som rozdelil na ďalšiu parcelu (nejaký obdĺžnik), tak kôli tomu odstupu od cesty a dĺžke domu je to zas parcela cez 500m² (je to rozdiel či < alebo > ako 500m²?).Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@mayamy6 @megdesign Jedná sa o stavbu (teda zám… @frantisekca chodníky patria do zastavaných plôch a nádvorí. Čo som vedel som už napísal. Ja by som to vyňal celé. Bonita pôdy tam nebude bohvie aká, keď je to intravilán... Ale ak to chceš vyňať len čiastočne, zavolaj na príslušný pozemkový. Oni ti radi poradia. Geometrak ťa ale tým pádom neminie... Mne napríklad teta na pozemkovom poradila vyňať celý pozemok práve kôli tomu...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@mayamy6 @megdesign Jedná sa o stavbu (teda zám… @frantisekca Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať v zákonom špecifikovaných prípadoch. V týchto prípadoch vydáva orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy svoje stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde. Ide konkrétne o situácie: ak ide o zmenu poľnohospodárskeho druhu pozemku s výmerou do 5 000 m2 v hraniciach zastavaného územia obce Toto asi splnas, takže ja si myslím, že pohoda...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@frantisekca Rozhodnutie o odňatí nie je potreb… @megdesign Hej, budeš hľadať ešte, tak nájdeš iba 500m² (Od 1.2.2023). A plus tá komplikácia, že keď není Územný plán, tak sa musí odňať (nestačí stanovisko). No nič, baba bude musieť vyštartovať na Pozemkový, len zas neviem, či sa to regionálne tak trochu nelíši, ako to býva zvykom... Ten pozemok je totiž 150 km ďaleko. Tak potom napíšem, ako sa v Čadci tomu postavia.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@megdesign Hej, budeš hľadať ešte, tak nájdeš ib… @frantisekca naša obec tiež nemá územný plán a stačilo stanovisko. Ale pozriem večer v papieroch...