ahoj,
chcela by som vas poporsit o radu. dali sme si navrhnut kuchynu - vysokoleskla biela plus zebrano a uz sme moc nechceli davat dalsie farby, tak sme rozmyslali o bielej pracovnej doske, avsak ja varim tak, ze mi vsade prska, tak by som sa chcela spytat o radu, ci neviete, ci sa to da lahko umyt a ci tam skvrny nezostanu napr od cury alebo potrav farbiva? dakujem velmi pekne za kazdu radu
Já bych se teda obávala spíš černé prac. desky - vodní kámen apod. Ale pokud je černá v poho, tak bych se nebála ani bílé, ale když se poškrábe tak to asi bude víc vidět.
my mame hnedu dosku v podobe dreva ale na bielu by som sa urcite neodvazila,aj ked moja maminka ma biely mramor a je s nim spokojna ale neviem,,,,nedavala by som bielu ;-) aj zlta mramorova je krasna x-)
heju, doskz sú rôzne, aj také úplne hladké ako mramor, z tej ide dole celkom pekne až na to, že vidieť škrabance. Potom je tu taká trochu drsná a myslím, že z tej to ide horšie. Nie sú však na nej tak viditeľné škrabance.
Známá má ílou pracovní desku a je z ní nešťastná, škrábance od nože se časem zanesly a jsou jakoby do černa, i když poctivě x-krát denně omývá, navíc jí tam kluci vylili obyčejnou šťávu z teska, nějakou malinovku a ona nejde dolů, klasická štáva na ředění vodou =-) 8-) :-N desku má dva roky a vypadá to jako by byla minimálně deset let stará :-p
Ahoj, my máme bílou kuchyňskou desku a neměnila bych. Pravda- nemáme ještě děti ;-) . Výhody: je tam hodně světla, protože nám deska světlo nepohlcuje, je vždy čistá, protože na ní špína jde prostě vidět- zase na druhou stranu hned víš, že je špinavá, tak to můžeš utřít za čerstva. Nemám zkušenost s tím, že by tam zůstavaly fleky. Co je naopak vidět, jsou škrábance, zatím máme jeden a je trošku vidět (- ale nevím, nejsou vidět i na jiných barvách?). Kdybych si měla znovu vybrat, tak vyberu zase bílou, tak se toho nemusíš bát ;-) .
na margo škrabancov..odporúčam žulovú dosku ;-) Tam ťažko spravíte nejaký škrabanec, ani žiadny fľak tam nikdy neostane. Ale čisto biela žula nie je. My máme bielu s takými hnedo-čiernymi frckami :-)
ahoj baby,
dakujem velmi pekne, s tymi skrabancami ste ma zaskocili, to ma ani nenapadlo.. uz som zufala, lebo je tam leskla biela a zebrano a bojim sa dat dalsiu farbu aby to nevyzeralo ako v cirkuse.... neviete poradit?? mozno taka doska ako parkety co tam suu??? dakujem velmi pekne
mam take vysokolesklou kuchyn a desku mam take lesklou cerno sedou, vypada to dobre, mam fotky na strese. bila deska se da urcite vycistit savem, aby tam ty skvrny nezustavaly :-)
my máme bílou z umělého kamene a když se poškrábe a bude ošklivá, necháme je přebrousit a bude zase jako nová. Takže jak tu někdo psal, záleží na materiálu. Klasickou desku bych bílou asi nechtěla. Efektní je dát si desku s desingem dřeva.
bleble,
bojim sa ze tie kamene sa pouzivaju mnohokrat nielen kvoli nejakemu pocitu luxusu a pod. ale hlavne preto lebo maju vlastnosti ktore tie lacne materialy nie :-|
ja neviem...ale ten kameň nie je studený?Okrem toho sakramentsky ťažký a krehký...asi by som si kameń nedal...dával som to ľuďom ale neviem.Napíšte kto ho máte ako ste spokojný.
ja uz som nasu skusenost do nejakej temy isto pisala... v skratke este raz: my mame polyston, a teda zase nejak mega extra odolny nie je. volaju to umely kamen, ale ja by som to z laickeho pohladu uzivatela skor nazvala velmi velmi tvrda uslachtila umela hmota. je isto studensi ako umela hmota, ale nie az tak ako kamen - mozno aj preto nemam z neho ten "kamenny" pocit.
ked by som zobrala noz, tak nemusim sa extra velmi snazit ak by som ho chcela poskrabat - sice mozno viac ako na laminatovej doske, ale na odolnost original kamennej dosky sa to nechyta. Proste si treba zvyknut, hlavne pri haklivych farbach bez vzorov - ako cisto biela, ze si treba davat pozor. a to je potom uz len sila zvyku.
Ja ako najvacsiu vyhodu umelych kamenov (dovod preco sme si ho dali aj my) povazujem to, ze mozes mat celu dosku, vratane drezu, pripadne zasteny (alebo jej casti) v jednom celku, bez spar. Dalej vyhoda je ta, ze umely kamen vam vedia spravit v takej farebnosti aku si len clovek praje - namixuju to.
ale velmi rada by som si precitala konkretne skusenosti niekoho kto par rokov vyuziva corian, alebo iny kamen, ten bude mozno lepsi ako polyston.
dodog a poznas aj nejakych dalsich vyrobcov umelych kamenov existuju okrem corianu a polystonu?
ahoj dodog,
no ja mam prirodny - mam zulu. Neviem, nejak neriesim ci je pracovna doska studena alebo nie, nema to vplyv na moj pocit tepla - mame podlahove kurenie, od noh mam teplo a tym padom mi je vsade teplo :-) studeno urcite neposobi, skor luxusne...
vlastnostami je zula super - krajam na nej, miesim, cokolvek, stale je leskla bez akychkolvek skrabancov...
mam obklad z mramoru - ten je horsi, posobi este elegantnejsie ako zula, ale zial po mastnom na nej zostavaju flaky ktore sa daju odstranit len dost drahymi specialnymi prostriedkami...
o kamen sa treba okrem toho aj starat - pravidelne ho nechat osetrovat...
ale v celku som urcite spokojnejsia ako s mdf doskou, ci co sme to mali na poslednej kuchyne - tam sa olupovali rohy, zostavali skrabance, flaky etc. ( mali sme to v decore drevo a pouzivali 7 rokov )
Mam bielu dosku 6rokov a som spokojna.Vobec na nej nemam ziadne flaky.Je stale ako nova a to varim pravidelne.Teraz do novej kuchyne si dam zase bielu dosku.Nemusis sa jej bat. ;-)
ono s tou doskou je to tak ,ze vydrzi tolko, ako sa k nej clovke sprava :)) ja mam bledu a robim na nej vsetko, ale je to taka obycajna doska..
ale napr., moja mamina na 30rocnu kuchynu a je ako nova.. je cela z umakartu, ci ako sa to vola, proste je leskla a ona je prehnane hákliva, ma taku prac.cast -stol a na nom vsetko robi a na prac. dosku si kladie len ked si nieco podlozi, napr. utierku :-N takze my mame u nasich 30r. kuchynu, ktora je ako nova, vyligotana , lesklucka, keby som si krajala na doske chleba, tak ma ukamenuje, ze sa jej to poskriabe...alebo sialku polozit, .... ale zaujimave ze na inak nie je vobec nejaka na poriadok.. akurat tuto linku.. to ma asi nejaku obsesiu.. :-D :-D
ja tiez nie som typ ze by som krajala na doske, ale poznate to, noz sa usmykne, nieco tvrdsie padne, pripadne nejaka flasa od oleja byva permanetne mastna a moze nechat zazratu spinu alebo tak :-)
bleble: podla mna , ci biela alebo ina..ked ti nieco padne, preliaci sa kazda, pokial to nie je kamen..a zase na kameni sa to vsteko rozbije, ked padne.... ;-)
a zazratie spiny pri normalnom cisteni urcite nehrozi..ja mam taky zvyk, ze ked dumyvam riad tak pretiem aj dosku vsade s takou tou hubkovou hadrickou, nie hubkou, ale ja pouzivam na taketo utieranie tie srandy, co ked su suche tak stvrdnu.. neviem,ako sa to vola..a s tym vsetko pretriema pochybujem, ze by sa nieco zažralo... ved aj ja budem mat skoro bielu dosku a neriesim:))