@lienkazuzka my mame na zemnych skrutkach pergolu a stoji hadam 8 rokov bez problemov. Musis si vybrat spravny druh skrutky aby si ten stlp vedela uchytit. Ale preco davate taku velku kladu ked to je len altanok?
Zdravim vsetkych.
Podelim sa so svojou skusenostou, mozno niekomu pomoze. Rozhodol som sa pre zemne skrutky pre maly altanok. Poda tvrda, samy kamen plus sem tam koren. Kupil som 80 cm (6 ks) skrutky a skoncil tak maximalne v polovici zavrtavania - co nepripadalo do uvahy, ale dalej to proste neslo. Potom ma napadlo, ze vlhka poda je poddajnejsia ako sucha, popri kazdej skrutke som nechal pomaly cca 30 kvapkat vodu. Potom sa mi podarilpo ich dat dnu. Altanok som este na tom nepostavil, cakal som, ze skrutoy budu v zemi za 2-3 hodiny a motal som sa okolo nich cely den. Ale aj tak lepsie ako kopat jamy v tej pode a betonovat. V kazdom pripade mam pocit, ze by som na tych skrutkach mohol postavit vyhliadkovu vezu :-) - tak su pevne v zemi.
@pp_pp Ja mám rovnako veľmi kamenistú pôdu, kde bude určite problém so zavŕtaním zemných skrutiek a preto som si už vopred kúpil v Lídli sadu 120cm dlhých vrtákov do búracieho kladiva. Keď to bude aktuálne, tak na vyznačenom mieste najprv predvrtám za pomoci príklepu dieru o priemere cca 20mm a potom až na to miesto budem zavŕtavať zemnú skrutku. Vyskúšané to ešte nemám, ale takto si to predstavujem. :-)
Urcite to pomoze jamk1, tiez som pocas procesu siel dokupit takyto vrtak. Pomoze aj dlha pevna tyc (alebo sekac) a kladivo, jednoducho vytvorit pre skrutku vodiacu dieru a hlavne zistit, ci pod podou nie je neprekonatelny kamen, alebo koren, ja som kombinoval vsetko mozne :-) . Vela zdaru!
Stavat na zemnych vrutoch je v zapadnej europe uplne bezne. Ako tu niekto spominal, vsetky fotovoltaicke elektrarne su postavene na zemnych vrutoch. Samozrejme na pevnost (tlak a tah) ma najvacsi vplyv dlzka zemnej skrutky.
Co sa tyka montaze, je lepsie predtym podu navlhcit, idu lahsie do zeme. Naposledy sme na 140 cm zemnych skrutkach stavali terasu a keby sa niekto bal, aj 140 cm skrutky zavrtate do zeme svojpomocne. Staci velka paka a navlhcena poda- vid foto.
Kupovali sme tu: http://etopalternativeenergy.sk/produ...