Odpoveď na príspevok od strelnica:
Dobry den, pred domom mame velku terasu z obycajn… @strelnica Co je pod doskama? uz len hlina?Odpoveď na príspevok od slovakman22:
@strelnica Co je pod doskama? uz len hlina? @slovakman22 pod doskami je dreveny hranol, na nom to rastie, hranol je nejako polozeny kolmo na betonovych zakladoch (tusim v tych kovovych U-ckach je prichyteny), teda z velkej casti je vlastne vo vzduchuOdpoveď na príspevok od strelnica:
@slovakman22 pod doskami je dreveny hranol, na no… @strelnica je terasa prekrýtá ? zrejme na ňu prši a drevo je neošetrené, akákoľvek huba rastie len na mokrom dreveOdpoveď na príspevok od duzu:
@strelnica je terasa prekrýtá ? zrejme na ňu prši… @duzu nie, nie je prekryta. Terasu nam stavali pred troma rokmi a myslim, ze drevo osetrili nejakym pripravkom a nasledne natreli farbou. Terasa je otocena na juh a cely den na nu svieti slnko, ale chapem, ze to nezabrani tomu, aby tam huba rastla. Da sa s tym ale nieco robit?Odpoveď na príspevok od strelnica:
@duzu nie, nie je prekryta. Terasu nam stavali pr… @strelnica stále čistiť,prekryť i zasúvacím sklom, potom tam môžeš mať všetko náradie na stolovanie, alebo vymeniť napr. za drevo-plast,má štruktúru dreva letokruhy, nemusí sa ničím ošetrovať stačí len strieť , alebo nejakú nivelačnú hmotu , iná krytina potrebuje pevný nemrznúci základ napr s dlažbouOdpoveď na príspevok od strelnica:
Dobry den, pred domom mame velku terasu z obycajn… @strelnica Vieš koľko sa ja musím nachodiť za hubami po lese... a Ty to máš doma (?) 🙂Odpoveď na príspevok od petersd:
@strelnica Vieš koľko sa ja musím nachodiť za hu… @petersd toho roku sucho a našiel si tak hovby ale nie huby, niekde sú teraz ale u mňa už mráz, vlani zas parádny rok na huby ale dažda až priveľa nevieš bližšie čo to zas riešia s hubami? vraj môžeš nazbierať len pre vlastnú spotrebu len určité množstvo a ostatné medvedom, neviem ako to chcú kontrolovaťOdpoveď na príspevok od duzu:
@strelnica stále čistiť,prekryť i zasúvacím sklom… @duzu k devoplastu treba povedať i "B". Nie lacné riešenie a v lete sa silno prehrieva. Bosou nohou nestúpiš. Na drevo áno.Odpoveď na príspevok od duzu:
@petersd toho roku sucho a našiel si tak hovby al… @duzu Nedaj sa odradiť mrazom. Totiž aj príroda je už nejaká zvláštna. Napr. u mňa teraz v jari bol asi týždeň v kuse - v noci a ráno, mráz, presne vtedy, keď bolo všetko rozkvitnuté. Všetky stromy a kvet boli biele od mrazu, už som mávol rukou, že je všetko stratené. A predstáv si, ža som mal nadpriemerne bohatú úrodu ovocia. Vôbec tomu nerozumiem. Podobne tomu sú teraz huby. U nás sú už jesenné mrazy, a také že ráno nemôžem námrazu z okna auta oškrabať, no huby rastú ako divé. Už mi žena zakázala ísť do lesa, lebo že nevieme, čo s nimi. 🙂 Čo sa týka nejakého najaktuálnejšieho zákazu zberu húb som to dáko nezachytil, ale o tom čo spomínaš, slniečkári/ochranári rýpu dlhodobo. Tak ako sú napr. medvede vegetariáni, tak aj by som ja rád chcel vedieť, ktoré lesné zviera sa živí a žerie huby? Neporadíš mi ? 🙂Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu Nedaj sa odradiť mrazom. Totiž aj príroda j… @petersd na huby chodia i slimáky , tie sú vraj zaručene nie jedovaté, ale ked vidíš na hube muchu , treba spozornieť, a spásajú ich aj ovce, neviem ako vie ktorú nemá zožrať s jablkami a iným ovocím , či zeleninou som až také šťastie nemal tie čo sa neopelili a nepoštípal mráz dorazil v lete krupovec ako pikpongové loptičky, blízo je záhtadkárska osada a neviem kto im poradil , že nesmú chovať včeli, že ich štípu ale teraz nemá čo opeľovať, len zopár múch a motýľovOdpoveď na príspevok od jankazb:
@duzu k devoplastu treba povedať i "B". Nie lacné… @jankazb chodievaš k moru? tam stúpiš bosou nohou hocikde?, horúci piesok ,ostré skaly, alebo vo vode ježkovia, doma tiež nechodievam vždy na bosoOdpoveď na príspevok od duzu:
@petersd na huby chodia i slimáky , tie sú vraj z… @duzu Nie je to pravda o tom, že každá huba, ktorú žerú slimáky, či červíky, že nie je jedovatá. Nedrž sa toho !!! Ovca nie je lesnou zverou (aby kvôli ním nemohli hubári vynášať huby z lesa)Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu Nie je to pravda o tom, že každá huba, ktor… @petersd nie som extra hubár zbieram len tie ktoré poznám do ostatných nekopem, niekedy som mal pexeso na kartách tam je len zobrazenie a stručný popis, dnes máš internet a dá sa zistiť i pri podobných hubách rozdiel , ked ju požiera ovca , môže iiná lesná zver, vtáky istotne a taká pikoška , u nás je dosť počerných ktorý predávajú pri cestách všetko možné , no prídu policajti a všetko im vysypú do potoka a je rád ženeplatí pokutu , lebo na ňu nemáOdpoveď na príspevok od duzu:
@jankazb chodievaš k moru? tam stúpiš bosou nohou… @duzu pri mori jasne na skaly a tam kde sú ježkovia bosá nejdem, ale doma bezne chodím bosá. Aj po terase, trávniku.Odpoveď na príspevok od strelnica:
Dobry den, pred domom mame velku terasu z obycajn… Dobrý deň @strelnica, imprgnácia zjavne stratila svoje ochranné vlastnosti alebo nebola dostatočne aplikovaná. Na preventívnu ochranu pred machom, lišajníkom, hubou a plesňou Vám môžeme odporúčiť TENZI TopEfekt Moss (koncentrát): https://www.prochem.sk/tenzi-topefekt... alebo ako prípravok na okamžité použitie: https://www.prochem.sk/tenzi-topefekt... Pred aplikáciou určite je potrebné huby odstrániť, následne aplikovať nástrek na drevenú konštrukciu po celej ploche alebo na miesta kde rastie táto huba. Doba ochrany: 12-18 mesiacov. Po uplinutí tejto doby je potrebné opätovne aplikovať nástrek. Viac informácii o produkte nájdete v priloženom linku.