Ako daleko mozu byt od seba betonove patky pre drevenu pergolu?

Ahojte, robim si terasu a zaroven aj betonove patky. Jednu na kraji uz mam a rozmyslam, ako najviac daleko moze byt druha. Teda aky dlhy dokaze byt napr BSH hranol bez opory. Nemam este ziaden navrh pre pergolu. Ale v nejakej buducnosti bude a chcem uz mat patky hotove. Nejake skusenosti alebo rady? Rad by som dal pergolu 6m siroku. Je to mozne bez tej strednej opory? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi od konstrukcie pergoly to rakto nejde z brucha.
Odpovedať
@posadstromzasaddom co takto sa na to teraz vykaslat ked nevies kolko a dobuducna sa zariadis podla rozmerov pergoly a patky do betonu osadis na chem. kotvu?
Odpovedať
@sousedekovci89 Vsak ale ten beton by som tam uz chcel mat. Aby som potom nemusel rozoberat dlazbu, vsetko vykopat a znova dat dokopy. Nasledne by som pomocou chemickej kotvy ukotvil do betonu pergolu. @wolodymyr V podstate mi ide len o to, ci je mozne dat 6m dlhy hranol bez opory. Ak nie, tak urobim este jednu patku v strede. Ale asi to tak aj pre istotu spravim.
Odpovedať
@posadstromzasaddom Hranoly BSH, alebo KVH LAM sa vyrábajú až na rozpätie 13 m . 🙂
Odpovedať
Nechápem. Projekt od statika na pergolu stojí drobné, voči stavbe tej pergoly. Šetriť na tom a potom tam dať nábytok za tisíce, keď napadne sneh, tak sa klepať, či to vydrží, či už ho ísť zhadzovať, alebo či už není neskoro tam vyliezť a rizkovať.
Odpovedať
Profilova fotka
a treba tam pätky?
Odpovedať
@frantisekca ... a ja nechápem, že na tak stavebne primitívnu vec akou je pergola, by niekto mal utrácať peniaze na projekty, statikov a pod... Rozumiem, že nie každý je technicky zdatný - veď máme aj IT-ečkárov, právnikov, doktorov,... ale každý nájde suseda, kamaráta, švagra,...ktorý vie ako na to! A spoločná káva, či fľaša páleného stále vyjde lacnejšie, než posudok statika. Má to aj pridanú hodnotu, že sa utužia vzťahy !!!
Odpovedať
@petersd To je tvoj názor. Ale všeobecne, vtedy zvyčajne sa predimenzováva, čo stojí € navyše. Alebo šetrílek bude šetriť na všetkom, spadne mu to pod snehom, celá investícia je v zadnici a ešte aj škoda na chalupe. Takže smelo, 6-8 metrov bez podpery, rozpony aspoň meter, krokvy 12x8, pomurnica stačí 15x15...
Odpovedať
Vsak ja to (zatial) nejdem stavat sam. Mozno to nebude tento a ani buduci rok. Islo mi len o to aby som mal tie patky z krku a mohol som si konecne dokoncit terasu. Ale teda ked sa vyrabaju aj 13m dlhe hranoly ako pise @petersd, tak predpokladam, zeby to nemal byt problem. @jan45 Tak tipujem ze ano.
Odpovedať
Profilova fotka
@posadstromzasaddom 6m sa urcite da spravit z lepeneho hranola. Ale neviem ci sa ti bude pacit ta vyska hranola (a aj cena) pri takom rozpone.. 🙂
Odpovedať
@posadstromzasaddom Myslel som to ako podpich. Veď si pozri aký prierez má hranol na rozpon 13 m. 😉 Ak to nebudeš stavať o rok - dva, tak teraz radšej ani nič nerieš. Časom sa Ti Tvoje plány určite upravia a kľudne sa môže stať, že teraz pripravené pätky ani vôbec nepoužiješ a budeš robiť nové na inších miestach.
Odpovedať
aku pergolu ? z hlinik ? ci dreva ? ani jedno ti neda na 6m, drevo aby drzalo taketo nieco sa prehne vlastnou vahou a hlinik nedoplatis nevymyslaj, daj po 3m a hotovo, uz je jedno ci potom prisposobis hranoly 3m alebo das take na 2m uzsie, vyjde to narovnako uz a hlinik uz 3m nieje problem ... takze odpoved na tvoju otazku, aj bez infa je URCITE NIE a ak budes dalej spekulovat, nuz, vela stastia potom a hlavne, patiek mozes teraz narobit furu, lepsie ako potom dorabat, zabetonovat patky je doslova otazka par eur, prip 2 vreciek betonu za 4-5e
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shadowmilan Na prvu patku co som spravil na jednom konci som dal 8 vriec Baumit b20. 80 vriec je jeden kubik a ratal som 40cmx40cmx60cm patku (cca 0,1m3). Netusim ake maju byt, tak som radsej privrdil. A uz som kade tade aj tu na MS videl pergoly, co mali stlp jeden od druheho 5m. A to bolo take najcastejsie co som videl.
Odpovedať
@posadstromzasaddom Hmm,... vidím, že na Tvoje pätky Ti treba domiešavač s pumpou... Teda neraď sa tu s nami, ale choď rovno podebatovať ku chlapom na betonárku.... Uvidíš ten rehot.... 😉
Odpovedať
@posadstromzasaddom 40x40 je trosku moc nie ?
Odpovedať
Nechápem prečo obludné betónové podpery(stĺpy) ako pod vežiak.....
Odpovedať
Profilova fotka
@posadstromzasaddom konstrukcne to mozne je ale zalezi ci do takeho riesenia pojdes. Vazniky maju aj vacsi rozpon a hala boeingu najvacsi. Ja mam 6m terasu a mam stojku v strede. Tak a vyber si teraz 🤣 cervena ci modra pilula 🤣🤣🤣
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?