Diskusiu odoberá 6 ľudí

Strop ŽB alebo keramický

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, staviame bungalov strop v projekte máme železobetónovú dosku. Známi ma odhovárajú od toho, že cena môže výsť porovnateľná až nižšia v prípade keramického stropu. A hlavne, že keramický strop je teplejší. Preklady nad veľkými oknami máme železobetónové spojené s vencom. Dom je bungalov do L a najväčšie rozpätie je v obývačke 5,65m. Je možné použiť keramický strop? Samozrejme budem kontaktovať projektanta, ale chcel by som sa poradiť. ŽB strop máme naprojektovaný na hrúbku 18cm. Hrúbka pri keramickom strope je väčšia ako monolit? Robiť nám to budú murári a robotu nacenili rovnako v oboch prípadoch. Zastavaná plocha je 180m2 (obytná 140m2). Čo si myslíte rozdieloch v "teplote", či iných vlastnostiach, nejde mi tak o cenový rozdiel, ale o to čo je lepšie. Ďakujem pekne
Odpovedať
1
2
@arcticcode pozerám že v mobile nemám moc fotiek, ale tu je vidieť stojky pre rampu do garáže pre viac ako 80 áut a vzadu rovný strop. V jednom smere sú vždy hustejšie, ale inak je tam dosť miesta. Takže nabudúce nemusí dávať toľko stojek 🙂
Odpovedať
@marsdm pridávam aj ja foto, ale neviem či ste si všimli, tak téma je stará, zabudnutá a nejakým zázrakom ju niekto oživil a rozprúdila sa debata. 🙂
Odpovedať
@stefanby tak niekto možno bude čítať aj neskôr túto tému, keďže už sa zlepšilo vyhľadávanie (teda aspoň mne to predtým skoro vôbec neišlo). A aby nemali obavy zo železobetónového stropu, keďže už aj to je taká skladačka skoro len z viac častí 🙂
Odpovedať
@marsdm áno, s tým plne súhlasím, preto som pridal foto 🙂 mám to teraz čerstvé, včera sme zalievali ŽB strop, realizácia tvrdá svojpomoc (ja a manželka).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň...aký mate nazor na to, ktorý strop si teda vybrať na garáž v našom prípade? nad garážou bude jedna polovica bungalovu, druha polovica uz bude mat klasicke zaklady kedze je to vo svahu. Prehovaraju nas, že nás keramicky strop vyjde oveľa lacnejšie. Ponad garážovú bránu pôjde ešte predsadená 160cm pochôdzna terasa.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gabika0305:

Dobrý deň...aký mate nazor na to, ktorý strop si …
@gabika0305 neviem, či je to dnes lacnejšie, ale rozhodne je to jednoduchšie a zažiješ menej stresu. Mám ŽB monolit (svojpomocne, dodávateľsky) a nie som si istý, či by som znova išiel do toho..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@peto125 Porovnateľna až nižšia? Si zle? Keramick…
@arcticcode 1. Neviem ako si prišiel na to, že treba stojky každých 30cm?! 2. Debnenie netreba požičať na mesiac, pretože betón má logaritmickú krivku tvrdnutia. Ak nevlastníš debnenie, po +-2 týždňoch sa vymení za drevené stojky (!!!samozrejme postupne, po pár metroch, keďže strop nie je plne vytvrdnutý!!!). Pozerám do ťaháku, 21.10 mi debnenie priviezli a 7.11 odviezli. 3. Za prenájom som platil 780 Eur (125 m2) + 35 Eur chalanom do vačku za "čistenie". Rok 2008, možno ceny za prenájom vystrelili hore.. 4. Výstuž (roxory+KARI) mi viazali traja viazači z Galanty za jednu sobotu. Ako sa ti podarilo vyžrebovať 2 týždne preboha?! Trvá to dlhšie, ak sa nepoužije KARI. Aj tá hmotnosť výstuže sa mi zdá premrštená (rozhodne to bolo v tonách). Mám silné podozrenie, že si to naschvál nafúkol, aby si si vnútorne potvrdil rozhodnutie pre porfixový strop ,)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@arcticcode 1. Neviem ako si prišiel na to, že …
@gadefox 1. Tých 30cm mi vravel jeden známy, čo mal monolit, ja som monolit nikdy nerobil, takže neviem, ani som si o tom bližšie nezisťoval. 2. To je uplne jedno jaku krivku tuhnutia ma beton a meniť za drevene stojky po dvoch týždňoch? Si sa s koňom zrazil? Kto by to robil a prečo? Keď raz mam stojky, ta ich tam ozdaj necham do konca, ne? 3. Jasne, vyťahuj ceny z roku 2008, 780€ v roku 2008 (inak eura prišli až v roku 2009, ale nevadi) bolo v tom čase viac ako dve vyplaty, čiže dnes tých 2000€ a viac za prenájom je úplne reálnych... 4. No vidiš, asi boli skilleri, ja som si viazal sám 4 prúty na strmienka a trvalo mi to dosť dlho, asi štyri hodiny, hlavne to bola nudna a otravna robota, porovnateľna s umývaním riadu. A ešte na priamom slnku, fuj :D Hmotnosť výstuže som si "vycucal", ja som mal 4 kari siete po 20kg a 12 roxorov po 11kg, tak neviem... Robil som ale na jednej stavbe, kde len do základov (DTčka + deka) šli 2 tony železa a to si zober, že roxory maš horizontalne a vertikalne a kari siete v deke a dosť. Na samonosnu dosku musiš toho železa dať viac a musí byť hrubšie.
Odpovedať
za mna jednoznačne ŽB
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@gadefox 1. Tých 30cm mi vravel jeden známy, čo …
@arcticcode 1. Aha známy ti povedal, no comment.. 2. Nie, nezrazil som sa s koňom, ani nie som sebevrah. Robili to všetci, ktorých poznám a majú ŽB strop (vrátane mňa). Dôvod som ti vysvetlil. 3. Nechápem, čo riešiš - prepočítal som to kurzom.. Píšeš, že "monolit si nikdy nerobil, takže nevieš", ale zároveň vieš, že prenájom stojí určite 2000 Eur(?). Btw. prenájom debnenia sa platí za m2. Z čoho vychádzaš? 4. V poriadku, beriem, tebe by to trvalo 2 týždne.. ale na budúce napíš aj tento príbeh, lebo takto vznikajú na internetoch fámy, ktoré potom kolujú ako holé fakty. ___ Inak áno, stropy z predpätých nosníkov (či ako sa im teraz nadáva) sú jednoduchšie na realizáciu - nebolo mi jedno, či mi ukradnú debnenie. Na druhej strane (ak to preženiem) stačí trochu poskočiť a preboríš sa o poschodie nižšie :). Jeden zo susedov kvôli tomuto nedostatku zalial strop poterom, tak neviem, či ušetril $$$ (betón, KARI, šalovanie, práca).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@arcticcode 1. Aha známy ti povedal, no comment…
@gadefox Tak to musiš fakt prehnať, lebo prefabrikovane stropy majú štandardnú nosnosť dve tony na meter štvorcový. Čo znamená asi toľko, že tam môžeš v pohode postaviť dve fábie na seba. Jeden zo susedov to mal teda asi zrobené na h... niekde v porfix manuále sa píše, že tie nosníky treba v strede dvihnúť o nejaké percento dĺžky - mne to na 440cm nosníky vyšlo cca 6 milimetrov, práve preto, že keď potom dáš dole debnenie, tak to troška časom "popustí". Tak možno sa jeden zo susedov na to vybodol, alebo o tom nevedel.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?