Odpoveď na príspevok od gabika0305:
Dobrý deň...aký mate nazor na to, ktorý strop si … @gabika0305 neviem, či je to dnes lacnejšie, ale rozhodne je to jednoduchšie a zažiješ menej stresu. Mám ŽB monolit (svojpomocne, dodávateľsky) a nie som si istý, či by som znova išiel do toho..Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@peto125 Porovnateľna až nižšia? Si zle? Keramick… @arcticcode 1. Neviem ako si prišiel na to, že treba stojky každých 30cm?! 2. Debnenie netreba požičať na mesiac, pretože betón má logaritmickú krivku tvrdnutia. Ak nevlastníš debnenie, po +-2 týždňoch sa vymení za drevené stojky (!!!samozrejme postupne, po pár metroch, keďže strop nie je plne vytvrdnutý!!!). Pozerám do ťaháku, 21.10 mi debnenie priviezli a 7.11 odviezli. 3. Za prenájom som platil 780 Eur (125 m2) + 35 Eur chalanom do vačku za "čistenie". Rok 2008, možno ceny za prenájom vystrelili hore.. 4. Výstuž (roxory+KARI) mi viazali traja viazači z Galanty za jednu sobotu. Ako sa ti podarilo vyžrebovať 2 týždne preboha?! Trvá to dlhšie, ak sa nepoužije KARI. Aj tá hmotnosť výstuže sa mi zdá premrštená (rozhodne to bolo v tonách). Mám silné podozrenie, že si to naschvál nafúkol, aby si si vnútorne potvrdil rozhodnutie pre porfixový strop ,)Odpoveď na príspevok od gadefox:
@arcticcode 1. Neviem ako si prišiel na to, že … @gadefox 1. Tých 30cm mi vravel jeden známy, čo mal monolit, ja som monolit nikdy nerobil, takže neviem, ani som si o tom bližšie nezisťoval. 2. To je uplne jedno jaku krivku tuhnutia ma beton a meniť za drevene stojky po dvoch týždňoch? Si sa s koňom zrazil? Kto by to robil a prečo? Keď raz mam stojky, ta ich tam ozdaj necham do konca, ne? 3. Jasne, vyťahuj ceny z roku 2008, 780€ v roku 2008 (inak eura prišli až v roku 2009, ale nevadi) bolo v tom čase viac ako dve vyplaty, čiže dnes tých 2000€ a viac za prenájom je úplne reálnych... 4. No vidiš, asi boli skilleri, ja som si viazal sám 4 prúty na strmienka a trvalo mi to dosť dlho, asi štyri hodiny, hlavne to bola nudna a otravna robota, porovnateľna s umývaním riadu. A ešte na priamom slnku, fuj :D Hmotnosť výstuže som si "vycucal", ja som mal 4 kari siete po 20kg a 12 roxorov po 11kg, tak neviem... Robil som ale na jednej stavbe, kde len do základov (DTčka + deka) šli 2 tony železa a to si zober, že roxory maš horizontalne a vertikalne a kari siete v deke a dosť. Na samonosnu dosku musiš toho železa dať viac a musí byť hrubšie.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@gadefox 1. Tých 30cm mi vravel jeden známy, čo … @arcticcode 1. Aha známy ti povedal, no comment.. 2. Nie, nezrazil som sa s koňom, ani nie som sebevrah. Robili to všetci, ktorých poznám a majú ŽB strop (vrátane mňa). Dôvod som ti vysvetlil. 3. Nechápem, čo riešiš - prepočítal som to kurzom.. Píšeš, že "monolit si nikdy nerobil, takže nevieš", ale zároveň vieš, že prenájom stojí určite 2000 Eur(?). Btw. prenájom debnenia sa platí za m2. Z čoho vychádzaš? 4. V poriadku, beriem, tebe by to trvalo 2 týždne.. ale na budúce napíš aj tento príbeh, lebo takto vznikajú na internetoch fámy, ktoré potom kolujú ako holé fakty. ___ Inak áno, stropy z predpätých nosníkov (či ako sa im teraz nadáva) sú jednoduchšie na realizáciu - nebolo mi jedno, či mi ukradnú debnenie. Na druhej strane (ak to preženiem) stačí trochu poskočiť a preboríš sa o poschodie nižšie :). Jeden zo susedov kvôli tomuto nedostatku zalial strop poterom, tak neviem, či ušetril $$$ (betón, KARI, šalovanie, práca).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@arcticcode 1. Aha známy ti povedal, no comment… @gadefox Tak to musiš fakt prehnať, lebo prefabrikovane stropy majú štandardnú nosnosť dve tony na meter štvorcový. Čo znamená asi toľko, že tam môžeš v pohode postaviť dve fábie na seba. Jeden zo susedov to mal teda asi zrobené na h... niekde v porfix manuále sa píše, že tie nosníky treba v strede dvihnúť o nejaké percento dĺžky - mne to na 440cm nosníky vyšlo cca 6 milimetrov, práve preto, že keď potom dáš dole debnenie, tak to troška časom "popustí". Tak možno sa jeden zo susedov na to vybodol, alebo o tom nevedel.