Prestavba strechy na plochú

Ahojte! Zdedil som po starých rodičoch tento dom postavený niekedy koncom 50. rokov alebo začiatkom 60. a radi by sme si ho s manželkou dali postupne dokopy keďže je k nemu aj citový vzťah a nedá mi ho predať alebo zbúrať. Múry su v dobrom stave, nikdy nezamáka, nikde nič nepraská a uvažujeme o oprave strechy. Má zmysel (hlavne finančne) zhodiť túto strechu dole a dať tam urobiť plochú strechu alebo sa oplatí ísť do rovnakého štýlu a dať ju prerobiť? Je mi jasné, že je to individuálne ale zaujíma ma cenovo plochá vs taká šikmá. Mal som taký sen urobiť na streche posedenie a časom možno zelenú strechu ale netrvám na tom ak prerábka na plochú strechu je moc finančne náročná. Ďakujem vopred za rady
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bilingo:

Ahojte! Zdedil som po starých rodičoch tento dom…
@bilingo je to stary dom, teda predpokladam ze nebude mat najmensi dvor. Vykasli sa na sedenie na streche (plochu ak chces od nej ta neodhovaram, ja by som vsak nechal klasicku) sprav si to sedenie na dvore, bude to komfortnejsie.
Odpovedať

@bilingo plocha strecha ma zmysel ked je betonova. Inak sa bude prehrievat. A otazne je ci to statika dovoli. A tiez si nemyslim ze budes relaxovat na streche. Bud sa budete pyplat v zahrade, alebo si sadnete do chladku pod strom a nie na rozpalenu strechu
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od wivik:

@bilingo plocha strecha ma zmysel ked je betonova…
@wivik A keď sa v letných horúčavách ten betón prehreje, nechcel by som v tom dome (ne)spať v noci.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@wivik A keď sa v letných horúčavách ten betón pr…
@prirodokochac ale ved na ten beton davas izolaciu. My mame taku strechu. A dokonca v doske zaliate chladenie. Minule leto sme to ani nespustili a bolo v dome prijemne. Mame rekuperaciu takze sme si cez okna nepustali teplo. Plochu betonovu strechu vzdy lepsie zaizolujes ako taky krov.
Odpovedať

@wivik A keď sa v letných horúčavách ten betón pr…
@prirodokochac ved mozes napisat aku strechu mas a kolko mas teraz stupnov v spalni. Dnes bola celkom pekota aspon u nas.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od wivik:

@prirodokochac ved mozes napisat aku strechu mas …
@wivik strechu mám podobnú ako zakladateľ témy. Škridle sa pred 2,5 rokom vymenili za plech (odvetraný). Pointa je v tom, že na hornom poschodí sa znižovali stropy o 20 cm a vyplnilo sa to izoláciou, takže teplo z hora neide. Odkedy mám zateplené aj steny, aj v tých najväčších horúčavách vlani išla klíma iba pár dní.
Odpovedať

@wivik strechu mám podobnú ako zakladateľ témy. Š…
@prirodokochac ta klima isla preto aby si z akej teploty dostal aku? A my sme ani tu klimu nepotrebovali. Ale je to velmi subjektivne lebo kazdy vnima teplo inak. Ale aj tak nemozes tvrdit ze pod betonovov strechou by sme mali zdochnut od tepla. Ale castejsie sa stretavam ze krovy su poddimenzovane a bez klimy sa neda spat.
Odpovedať

@bilingo ja osobne, kebyze staviam druhýkrát chcem plochú betonovú strechu 1. Ked si to porovnám so svagrom, ktorý stavia zaroveň s nami a má rozlohou takmer totozný dom ako my, tak cena bola totožná so našou sedlovou pokrytou plechom ( on má fatrafol) 2. Má rovný strop v izbach- lahšie a jednoduchsie sa mu robil sadrokartom 3. Nám krov aj plechovanie robili majstry, ale vatu ukladal manzel...a bola to zdlhava a nahov..no robota....svagor to uz mal v cene plochej strechy polozenie polstyrenu...a bolo to rychlejsie 4. Ako mate v plane Vy..aj on si urobil na jednej casti strechy, ktora prestresuje len prve poschodie...stresnu terasu, na ktoru sa dostane z chodby druheho poschodia 5. Už beton samotny je parozabrana, my sme parazabranu museli kupovat a inštalacia nie je jednoducha a zaberie dost casu ak to chcete urobit spravne 6. Kednvam stropnu dosku navrhne statik a budete mat realizacny projekt...nemusite sa bat zhadzovania snehu...ale my so sedlovou strechou, aj ked ame snezne zabrany stale budeme riesit aby sa nahodou na niekoho nezosunul nahromadeny sneh ( lokalita Orava) 7. Pri plochej streche mozete mat vsade okolo domu zasadene v rozumnej vzdialenosti kvety, kriky...ja so sedlovou nie...lebo my ich zlomi vaha zosunuteho snehu Tolko moj nazor
Odpovedať

@bilingo Plocha strecha by Ťa mala teoreticky výjsť o čosi lacnejšie, ale nepozeraj na peniaze. Podľa mňa je to totálna blbosť a la "architektonický hit" 70-tých rokov - kockové domy s plochými strechami. Na Tvojom mieste by som si na tento domček dal jednoduchú A-čkovú, sedlovú. Je praktická, jednoduchá na zhotovenie, no najmä funkčná.
Odpovedať
Profilova fotka
Zbytočná robota, strecha je funkčná, urobiť údržbu a peniaze užiť inak, v streche sú stratené.
Odpovedať
Ja by som zas nechcel plochu strechu. Ak poznam cloveka s problemom so zatekanim zvycajne to vzdy plocha.
Odpovedať

@bilingo absolútny súhlas s @jan45 aj @susedkovci89. Zatekanie je takmer vždy problémom plochých striech. Fatrafol nie je trvalé riešenie. Škridla určite je. Čo sa izolácie týka, tak rovnako vieš zatepliť šikmú, ako plochú strechu, navyše šikmú vieš zatepliť priamo na plocho na povale a nemusíš riešiť hydroizoláciu. Navyše, ak máš pôjd, máš daľší úložný priestor, ktorý vieš využiť. Drobná oprava šikmej strechy v prípade potreby je jednoduchšia a rýchlejšia- výmena škridly- zvládneš aj sám. Pokiaľ máš dobrý krov, tak výmena latovania a škridiel ťa vyjde lacnejšie, ako búranie strechy, realizácia betonovej dosky a následne izolácie. Navyše v zime je sa na šikmej streche neudrží toľko snehu, ako na plochej- ak bývaš v studenej lokalite. Ja by som teda nechcel meniť šikmú strechu za plochú..
Odpovedať
Článok sa načítava...
od štvrtku máme fungl novú A ++ :-) , škridloplech, aj keď škridla by nebol problém, ten plech mi je tak nejako sympatickeší, čiastočne prerábka prastarého áčka + dotiahnutie na prístavbu s rovnou stále problematickou, zatekajúcou strechou. Plochú strechu (ani nohy) nikdy viac!
Odpovedať
finiš
Odpovedať
Profilova fotka

@bilingo ostala by som tak isto pri klasickej streche, myslim si ze aj sedenie je efektivnejsie dolu na zahrade ako hore na streche uz len z dovodu napriklad ak mate deti - asi je bezpecnejsie aby sa hrali pri zemi ako hore na balkone a skor das na ne pozor dolu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, ja by som sa chcela spýtať na to prehrievanie - my mame ackovu s obytnenym podkrovím- zatiaľ je to hore neobývané. Musíme dať dorobiť strešné okna. Je tam však mega horúco- niekde som natrafila na info, že to je preto lebo je zateplené minerálnou vlnou... vraj hore sme mali dať polystyrén ... Nie je to úplne k téme, @bilingo určite zistiť čím je najlepšie zatepliť strechu... u odborníkov ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@bilingo absolútny súhlas s @jan45 aj @susedkovci…
@zicher hej otec by ti povedal keď musel skridlu po 20 r vyhodit lebo sa začala rozpadat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

@zicher hej otec by ti povedal keď musel skridlu …
@marcos33 škridlistom nevysvetlis. Vraj na 100 rokov- vyhadzoval som 60 rocnu a mrvila sa na prach, vykrehnuta, praskala v rukach. Este mam na stajniach od ineho vyrobcu tiez cca 60 rocnu a tiez rovnaky problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?