Praskanie strechy / stropu aj po rokoch

Profilova fotka
Ahojte, rád by som sa vás opýtal na radu na praskanie stropu/strechy vo vetre. Dom má klasickú Ačkovú strechu, ktorá bola realizovaná na jar 2020. Na začiatku občas pri zime/teple prasklo drevo, to už po rokoch pominulo. Neustále sa ale deje to, že keď viac fúka, tak počuť jemné praskanie, ako keby vŕzganie alebo "mravčanie mačky". Neviem či je to drevo alebo spoje sadrokartónu. Je to také ako keď v sadrokartóne doťahujete pomilčky skrutku. Deje sa to občas aj vtedy, keď prudko zavriem / otvorím dvere a vznikne v izbe podtlak. A teda otázka, čo by sa s tým dalo robiť? Škridla je betónová, zateplenie bolo projektované striekaná izolácia ale dali sme minerálnu vatu. Za zateplením ide fólia a hneď sadrokartón. Ďakujem za rady
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bindo01:

Ahojte, rád by som sa vás opýtal na radu na prask…
@bindo01 tak to vyzerá na ten sadrokartón, keď to robí aj pri rýchlom pohybe dvier. Počas vetra sa tam asi dostane vzduch a ten tiež hýbe konštrukciou. Ale čo s tým, to neviem. Neviem či sa to dá nejak spraviť bez otvorenia sdk.
Odpovedať

@bindo01 To kto kreslil ten projekt krovu ? Neviem, alebo som prehliadol, ale vôbec nevidím žiadne priečne zavetrenia strechy. To sa Vám kýve celé Á-čko. O to viac je to labilne tým, že krov drží na sebe cca 10 t škridle. Keď k tomu pripočítame aj možnosť napadnutia mokrého snehu, tak k tomu pripočítajte ďalších cca 30 - 40 t.... ???.... Pri tej hmotnosti už človek musí byť rád, že sa mu labilná strecha nezloží na hlavu.
Odpovedať
Profilova fotka

@bindo01 drevený krov bude vždy pracovať, ten Váš je predimenzovaný, kolega nado mnou si asi nevšimol kóty, Zavetrenie sa robí oceľovou páskou a tu je naviac plná väzba v každom poli.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.

Odpoveď na príspevok od petersd:

@bindo01 To kto kreslil ten projekt krovu ? Nevie…
@petersd ja som to mal statickym vypoctom odobrene na betonovu skridlu podobny krov akurat som mal 2 vrcholove vaznice v hornej tretine vysky miesto 1 skrz dalsie veci a rozpon pimurnic bol na 9 metrov tu to je na nejakych 7. Ten krov je uplne v pohode mas tam 200vky krokvy nastojato nevidim akurat z mobilu sirku (ja mam napr 200x100 krokvy kliestiny este tensie tusim 160x80) ale kliestiny su 200x90 toto tu strechu musi uniest ked to vyslo aj statikovi u mne s podobnymi parametrami (a ze sa ten moj vyburil na statickom vypocte ked som musel este do stitovych murov robit take "betonove ramiky" okolo okien na ktore potom isli vaznice. Ludia co robia v stavebnictve hned povedali ze tak statik ti dimenziami nesetril ci uz beton ci krov toto je poistene riadne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpovede. Som rád že pevnostne to vidíte ok, tiež som mal pocit že projektant skôr veci predimenzoval. Asi to bude ten pohybujúci sa sadrokartón, otázka teda len čo s tým. Viem si predstaviť aj nejaké lokálne otvorenie SDK, ale dávať to celé dole s neistým výsledkom asi nie :(
Odpovedať

Ďakujem za odpovede. Som rád že pevnostne to vidí…
@bindo01 pevnostne je to v poriadku, skôr si myslím ze tam môžu byť usadený zlý duchovia. Dom treba vysvätit. Myslím to vážne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?