Plochá strecha - štrk, terasa alebo zeleň ?

Dobry den / Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu. Aky finalny povrch pochodzej plochej strechy by ste mi odporucili? Do uvahy prichadzaju tri riesenia, resp. nejaka ich kombinacia: 1. štrk (50 mm) 2. terasove dosky na terčoch 3. zelena strecha 4. kombinacia 5. nieco ine? Hladam odpoved na otazku narocnosti cistenia strechy (dom je situovany v blizkosti listnateho lesa) a zaroven by som chcel dosiahnut co najlepsie parametre v ramci (ne)prehrievania a izolacie strechy. Strecha ma byt urcena na obcasny relax v "korunach stromov" (nedelna kavicka, opalovanie) 🙂 vylez bude cez svetlik. Dakujem vsetkym za rady a skusenosti.
Odpovedať
Dlažba na terče
Odpovedať
Profilova fotka
@jozomrkvicka aku mas hydroizoláciu na streche a ake zateplenie?
Odpovedať
@bmolnar medzi obrazkami som pripojil aj skladbu strechy. Aj ked ta bola podla projektu navrhnuta trochu inac, ale firma si to upravila, kedze sa nakoniec dom pripravoval v hale (ide o montovane panely, drevodom)
Odpovedať
@jozomrkvicka pre zelenu strechu potrebujes dostatocnu hrubku zeminy aby ti tam aj nieco rastlo a to moze byt problem aj so zatazenim. Plus sa o taku strechu treba aspon trosku starat. A cez ten vylez by sa mi nechcelo. Mne by sa ani s kavickou cez ten vylez nechcelo. Ani lehátko na opalovanie si neviem predstavit tahat hore. Ci to nebude teraz s tym vela roboty a investicie a aj tak tu strechu nakoniec nebudes vyuzivat. Preco to takto chces riesit? Nie je pohodlnejsie si kavicku vypit na teraske a pritom sa pozerat na lesik :-)
Odpovedať
@jozomrkvicka pozeram ze si asi kosican. Bol si niekedy v Kunsthale? Tam je zelena strecha a maju velky problem tu strechu udrzat aj zelenu lebo je tam mala hrubka zeminy. A oni pritom maju na tu strechu krasny pristup cez balkonove dvere. Moj laicky nazor sice ale nemyslim ze strecha drevodomu bola dimenzovana na zatazenie zeminou a ani samotny dom.
Odpovedať
@wivik zadanie pri statike domu bolo, ze strecha ma byt pochodzia a v projekte bolo uvazovane so strkom. Laicky mi pride, ze 5cm strku moze mat podobnu hmotnost ako 5cm zeminy (niekde citam, ze stacia 2cm zeminy). Avsak ked zemina navlhne viem si predstavit, ze ta hmotnost je niekde uplne inde. Pozemok je pomerne osekany roznymi odstupmi, tak v projekte tam nie je zakreslena ziadna teresa. Preto som sa aj rozhodol ciastocne vyuzit na tento ucel strechu. Ale samozrejme, ze ta kavicka sa moze vypit aj niekde dole.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozomrkvicka aha sory uz vidim, som to nejak preletel
Odpovedať
existuje nieco take ako napr. Knauf Urbanscape, kde zemina nejde ziadna a zatazenie je tretinove ako u normalnej zelenej strechy. Nieco podobne ma aj Bauder (neviem aky maju obchodny nazov)
Odpovedať
@jozomrkvicka nechce sa mi verit ze by nieco rastlo v 5 cm.
Odpovedať
@jozomrkvicka 5 cm zeminy ti nestaci ani na extenzivnh strechu z rozchodnikov, nie to este travnatu. Ked chces zelenu strechu, tak ma byt na nu strecha pocitana. Lebo pochodzna je ina ako zelena, co sa zatazenia
Odpovedať
V Košicoch taká móda že žeľené strehy? Daj tam okrúhli štrk a kašľi na burinu. Bo najvecej ohladzi strehu vrstva štrku, a ňe dajaké burini. Ta ňe?
Odpovedať
mam 40cm polystyrenu hore, na tom fatrafol a pekna frstva dunajskeho strku... hore sice nechodim, ani nebudem, len sem tam skontrolovat ale aj po 2.5 roku to vyzera pekne ... a tiez byvam v podstate v lese, pri stromoch, to vietor odfuka vsetko prec ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Doporučujem zelenú extenzívnu strechu, kontajnerový systém. Je v ňom cca 7cm substrátu, váha je zanedbateľná, veď 40cm mokrého snehu váži 5-10x viac, obrovská výhoda je tepelná emisivita. Náročnosť údržby je minimálna, oveľa menej, ako o trávnik.
Odpovedať
@stowasser dik za radu, existuju extenzivne strechy aj pochodzie? pripadne co znamena ten kontajnerovy system?
Odpovedať
@hluchan ty sa aspon nestrapnuj. =-) V Kosiciach pouzivame CH v pisanej aj hutorenej podobe
Odpovedať
@jozomrkvicka strk je najlacnejsia a najjednoduchsia alternativa. Pokial ti nevadi Chrustenie pod nohami tak moze byt. Dlazba na tercikoch je fajn kompromis, drahsia, ale nechrusti a polozis na to komfortne stol aj lehatko. Su extenzivne a intenzivne zelene strechy. Extenzivne maju 50-150kg/m2 a intenzivne 250-1000kg/m2. Ext. ti staci 5cm zeminy (skor7-10cm) ale nie je to prave pochodzne. Int. je najkrajsie, najlepsie na tep. izolaciu ale to ti musi povedat statik. Mal by mat min 15cm ideal 25cm zeminy Ako si sam pisal voda strk obtecie ale v zemine sa drzi
Odpovedať
Profilova fotka
@jozomrkvicka väčšina príspevkov má len akademickú hodnotu, udržať život v 7 cm substrátu vyžaduje techniku. Je to neprístupné, využitie je problematické. Štrk
Odpovedať
@svetlo1 Ešči som nevidzel že by dagdo dal ľehátko na strehu. Na strechu še nehodzi, na strehu še kašľe.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za rady a nasmerovanie. Zelenu strechu skrtam. V prvej faze tam pojde strk, neskor v pripade ze sa bude strecha vyuzivat, tam pridam okolo vylezu na par m2 terce a dlazbu, pripadne terasove dosky. A ked tam budem chciet zelen, tak tam dohodim 10 kvetinacov 🙂 Otazne ostava uz len cistenie, lebo ak tam napada kazdu sezonu plno listia (je tam orech, topol, ..), tak to tam moze casom zacat hnit. Ak sa to bude dat cistit rucne, alebo fukarom, tak to nebude problem, len aby sa to casom nezazralo do toho strku.
Odpovedať
@jozomrkvicka fukarom zo strku vyfukas bez problemov, len treba to spravit vcas. Sem tam sa tam nejaka burina ujme, jej bude stacit aj prach medzi kamenmi, ale to vytrhnes
Odpovedať
@hluchan tak chod niekedy do chorvatska 😛 PS: "neChodzi" ked sa snazis pisat v dialekte tak sa aspon snaz
Odpovedať
@svetlo1 hlucheho Radoppa nam zas zablokovali. (huraaaa!!!!) Som zvedava kedy sa zas objavi a ake ptakoviny z neho vypadnu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?