Odpoveď na príspevok od lacikam65:
Dobrý deň. Chcel by som poprosiť o radu. Presťaho… @lacikam65 a preco chces ten plech prekryvat? Nic mu nie je, natri ju alebo zozen partiu co to spravi a mas pokoj na par rokov. K buchaniu nech sa vyjadria povolanejsi, na tychto starych strechach sa to deje, zbycajne maju uz volu v priklincovanych miestach.Odpoveď na príspevok od lacikam65:
Dobrý deň. Chcel by som poprosiť o radu. Presťaho… @lacikam65 stará poctivá falcovaná klampiarčina. Stačí natrieť kvalitným náterom a strecha vydrží daľších 20 rokov.Odpoveď na príspevok od lacikam65:
Dobrý deň. Chcel by som poprosiť o radu. Presťaho… @lacikam65 Nelepte naň žiaden asfalt. Je to ešte dobrý plech ktorý potrebuje kvalitny náter. To búchanie je úplne bežné keďže v tej dobe sa nepoužívali také úzke pási plechu ako dnes ani stredový prelis a už vôbec nie tlmiaci materiál pod plech. Poriadne obrusit,na farbe nešetrit a bude chrániť pred dažďom aj vaše vnúčatá. 😉Odpoveď na príspevok od lacikam65:
Dobrý deň. Chcel by som poprosiť o radu. Presťaho… @lacikam65 ak je krov zdravý , vydrží ešte roky tam môže byť problém s nosnosťou ak by tam napadlo viac snehu, sused musel zhadzovať, aby nebúchal treba pridať príchytky do falcu, jeden pás búchať nebude, ja mám 65 r pozinkovaný plech a stále originál, nový kvalitný náter vydrží 15r , starý náter odstrániť tlakom vody a následne 2 nátery štetcom, tretí mopom, kvalitnou farbouOdpoveď na príspevok od lacikam65:
Takže nedávať žiadny asfaltový pas na tú plechovú… @lacikam65 ani, ani.. Do toho plechu by som žiadne diery nerobil. Plech je volne položený na debnení a prichytený o debnenie kotviacimi pásikmi priamo stlčenými do falca plechu a potom na stranách zbokov. Búchanie spôsobuje rozdiel vonkajšieho a vnútorného tlaku, t.j v miestnosti je iný tlak ako zvonka budovy, to sa prejavuje v silnom vetre zvlnením plechovej krytiny, ktorá sa prehýba pod náporom vetra. Je to bežný jav. Diery do plechu by urobili väčšiu škodu, ako samotný zvuk pri vetre. Tá strecha je hermeticky zatvorená voči vlhkosti. Dá sa to síce vyriešiť, ale chce to originál starého klampiara, ktorý vie ukotviť plech v strede a potom zacínovať spolu hlavičku skrutky s plechom, aby vznikol nepriepustný spoj. To ale moderný klampiar nevie urobiť a skrutka s gumovou podložkou nevydrží zdaleka, čo cínované tesnenie. Ja by som to nerobil.Odpoveď na príspevok od lacikam65:
fuúú - celu strechu očistiť od hrdze,,,? drôtený… @lacikam65 kup droteny kartac do brusky pojde to rychlejsie ako rucne kartacom.