Odvod vody zo strechy

Neviem ako vyriešiť odvod dažďovej vody. Máme odkvapy, rýny, v zemi zakopané oranžové trubky, ktoré ústia do dvoch veľkých jám, kde som chcel uložiť plastové palety na trativod - ale zatiaľ sú prázdne. Keď totiž v zime/na jar pršalo, jamy sa naplnili pol metra pod povrch a takto tam voda držala pár mesiacov. Vedel som, že hlavne na jar tam stúpa hladina, ale čakal som, že o pár dní zas klesne. Teraz neviem ako to spraviť, pokiaľ by bola hladina takto vysoko, ústie trubiek je pod hladinou no a viem, že vtedy môže vznikať jav, že voda mi do trubiek nepotečie, ale bude sa vylievať pri dome z tých košov. Neviete ako to funguje, teda koľko musí byť hladina v trativode nad trubkou, aby tam už voda nešla a ako by sa to dalo vyriešiť? Niekde som videl, že tam robili taký komín vyvedený na povrch, ale neviem či to bolo na tento prípad. Ďakujem.
Odpovedať
Pricip spojenych nadob znate? Pokud ano tak je to proste...pokud bude gajgr niz nez vyusteni z nadrze/vsaku tak voda dal nepotece protoze nema kam a vytece okolo domu. Pokud bude gajgr vys nez vyusteni nadrze tak to vytece z nadrze kam chcete vy(netesnost kg trubek zanedbavam). Jedina jina moznost je aktivne vycerpavat vodu pokud presahne nejakou hladinu v nadrzi/vsaku... druha otazka je zda je vsak dostatecny ted muzete mit problem ze mimo deste s okapu tam natekla i veskera povrchova voda z pozemku... bezne se dela nejaky vypocet na velikost vsaku dle vlastnosti zeminy+ velikosti strechy a lokace...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wanidan:

Neviem ako vyriešiť odvod dažďovej vody. Máme odk…
@wanidan Všetko závisí od lokálnych podmienok, podložia – či dokáže absorbovať aj nejakú letnú búrku. Problémy väčšinou spôsobujú ílovité zeminy, ktoré bránia priebežnému vsakovaniu pritekajúcej vody. Optimálne riešenie je, keď máte možnosť zo vsakovacej jamy pre istotu urobiť ešte aj prepad, ktorý by slúžil ako poistka v prípade naplnenia jamy. Nie je na škodu si urobiť do vsakovacej jamy revízny otvor, ktorý by v budúcnosti poslúžil aj na prečistenie sedimentu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

Pricip spojenych nadob znate? Pokud ano tak je to…
@raziel628 Gajgre pri dome sú všetky vyššie o cca meter od vyústenia odtokovej trubky vo vsaku, ale mne sa zdá, že by to malo fungovať tak, že voda bude vytekať z gajgrov už keď stúpne hladina napr. 20 cm nad vyústenie trubky do vsaku (hoci sú gajgre stále 80 cm nad). V praxi som to videl na rekuperácii, keď som hadicu na odvod kondenzu z vetracej jednotky strčil do vedra - vetracia jednotka je 2m nad vedrom, ale keď sa vedro naplnilo cca do 2/3 už tam kondenz netiekol, ale hromadil sa vo vetr. jednotke, hoci bola vysoko nad - stačilo odliať pár cm z vedra a zase to vytieklo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@wanidan Všetko závisí od lokálnych podmienok, po…
@stowasser To podložie je celkom dobré, jamy sú predimenzované, ale na tú jar je tá hladina vody proste vysoko
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?