Hlboke praskliny v tramoch, strecha dreveneho pristresku

Ahojte, mame dreveny pristresok na 2 auta. V strednom trame, ktory je na celu sirku sa urobili pomerne siroke a hlboke praskliny. Zda sa mi ze sa zvacsili oproti minulemu roku. Je potrebne to nejako zafixovat, resp ak tak ako ?
Odpovedať
@emperor_fei Netreba. Dobre, že si pripojil fotky. Z nich vidno, že tie praskliny nie sú nijako výnimočné ani nebezpečné. Drevo pracuje. Nie vždy sa dá použiť na stavbe dokonale vysušené drevo, preto ono časom schne a vytvárajú sa v ňom také praskliny. Je to ale bežná vec a hranol tým nie je oslabený. Ak nezabudnem, odfotím ti u mňa praskliny na stoliciach, ktoré držia krov. Tie praskliny sa zväčšujú len do doby, kým drevo úplne nevyschne. Potom už len veeeľmi pomaly alebo vôbec.
Odpovedať
Mám podobné. Neriešim.
Odpovedať
takych by sa u nas alebo u rodicov na krovoch naslo 🙂 a domy veselo stoja 60r uz aj s novou skridlou kedze to nieje kvh ...da sa to trosku cakat ...
Odpovedať
@emperor_fei Je to úplne v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@emperor_fei nejedná sa o vadu, ale o normálny stav, neni potebný žiaden zásah ... +drevo bude časom černať aj to je normalny stav dreva
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od emperor_fei:

Ahojte, mame dreveny pristresok na 2 auta. V stre…
Dobrý deň, môžem poprosiť o posúdenie mojich foto? Fotky sú z prístrešku pre auto. Ale aj na dome sú tak isto praskliny, ktoré sú väčšie ako minulý rok. Aj prístrešok, aj dom majú 20 rokov. Trámy praskli, hoci boli natierané. Je to v poriadku? Mám z toho nervy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcelo:

Dobrý deň, môžem poprosiť o posúdenie mojich foto…
@marcelo Bežná vlastnosť dreva. Môžeš ďalej kľudne spávať... :-)
Odpovedať
U nas takto,tiez to boli surove priamo z pily brane a po 2r takto pekne praskaju.Muz mi tiez hovori,ze takto pracuje drevo,no nie su to nosne tramy,len dodatocne dorobene.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcelo:

Dobrý deň, môžem poprosiť o posúdenie mojich foto…
@marcelo odkial ste brali dlazbu,tiez rozmyslame,co dat dole kedze je tam dlazba,no ta bola povodne pod altanom takze tam bola super,no teraz tam mame pristresok a dlazba praska tak chcem tam dat nieco pekne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@marcelo odkial ste brali dlazbu,tiez rozmyslame,…
@emilia25 Dlažba tu už bola, ale je to nejaké "obyčko", nič extra, takže vám nepoviem odkiaľ to je (dával predchádzajúci majiteľ). Hodím sem ešte pár foto, aby ste mali ucelený prehľad. Môžete mi to ešte raz odobriť? Ďakujem. (P.S. tento rok je hodne vlhko a potom zrazu prudké teplo, vietor - drevo sa nacucá vlhkosti a potom takto sa prudko vysuší a praskne? Dobre hovorím?).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcelo:

@emilia25 Dlažba tu už bola, ale je to nejaké "o…
@marcelo ano,drevo sa susi a takto pracuje. Dakujem,budem rada za foto dlazby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@marcelo ano,drevo sa susi a takto pracuje. Dakuj…
@emilia25 Foto dlažby zajtra, dnes som nestihol. Bol som vo farby laky obchode: ma vystrašili, že príde drevokazný hmyz a nasťahuje sa do vnútra. Takže všetky praskliny som vystriekal prípravkom proti hubám a drevokaznému hmyzu. Teraz zostáva otázka, či do tých prasklín je vhodné dávať "farbu na drevo" alebo iný prípravok. Pretože keď bude pršať, tak voda ako aj vlhkosť sa bude cez praskliny dostávať dnu. Nevadí?
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@marcelo ano,drevo sa susi a takto pracuje. Dakuj…
@emilia25 foto dlažby
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@marcelo Bežná vlastnosť dreva. Môžeš ďalej kľudn…
@dedo758 do prasklín som nastriekal pripravok proti hubám a hmyzu. Čo ďalej? Vlhkosť a dážď bude pôsobiť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcelo:

Dobrý deň, môžem poprosiť o posúdenie mojich foto…
@marcelo ... ale teda, čo chceš vlastne riešiť.... praskliny, či Tvoje nervy? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelo existuje tmel na drevo, mozes si to DIY opravit. Lacna a podobna verzia je zmiesat drobny pilinovy prach/piliny s lepidlom na drevo D4, vo vrstvach napatlat, po uschnuti prebrusit a znovu namalovat.
Odpovedať
Tak aj nervy aj praskliny 😄 riešim naraz. Ak napatlem dnu buď tmel alebo tie piliny s lepidlom, aky to ma efekt na nutnosť dreva pracovat s vlhkostou? Aby to nebolo kontraproduktivne. Lebo moznost nechat to tak je otázna, ako aj možnosť zatvorit to je otázna. Čo mám teda urobiť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcelo:

@dedo758 do prasklín som nastriekal pripravok pro…
@marcelo Bežná vzdušná vlhkosť tomu nevadí, len na to nesmie priamo pršať. Také drevo ešte nevyšlachtili, ktoré by na daždi nezhnilo. Pravidelne ošetrovať, moriť, natierať a vydrží. V opačnom prípade je to len otázka času...
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelo pytas sa, a nechces robit nic. Bud sa len kochaj, alebo zatmel alebo vymen za mimostredovy hranol alebo KVH.
Odpovedať
Drevo nikdy napraskne v miestach, ktoré sú zaťažené. Dedo bol tesár, robili nádherné stavby, aj nábytok, väčšinou z duboveho dreva. Keď bol v kostolnej veži, hovoril, ako pôsobí tlak zaveseneho zvona na hranoly. Tam kde je tlak materiálu, drevo drží, tam kde nie je praskne. Vraj je to vláknami v dreve, ktoré odkláňajú/rozdeľujú tlak. Nikdy nie je pravidelný na celý svoj prierez/dĺžku. No a tým som chcel povedať, že drevo nepustí svoju pevnosť. Drží si ju.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@marcelo pytas sa, a nechces robit nic. Bud sa le…
@mgx ale chcem robiť. Už som to nastriekal (ako som písal vyššie) proti hubám a hmyzu. Teraz teda prejdem na fázu II. a to zatmelenie na tých miestach, kde na drevo priamo prší. Ďakujem vám všetkým. P.S. dnes som natieral drevá, kde nie je šanca, aby pršalo (krytá terasa), tiež praskliny a štetcom do praskliny dostať dostatok náteru nie je šanca.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@marcelo pytas sa, a nechces robit nic. Bud sa le…
@mgx nejaký typ na tmel by si prosím nemal? Ideálne taký, ktorý pri pohyboch prasklín by kopíroval zmenu veľkosti prasklín - bol by flexibilný.
Odpovedať
Otváram ešte túto diskusiu, lebo sme vymýšľali a vzhľadom na to, že mám už v prasklinách nanesený prípravok proti plesniam (hubám) a hmyzu, tak namiesto tmelenia by sme chceli do prasklín vstrekovať Remmers 3 v 1 - ochrannú lazúru na drevo: https://www.lacne-farby-laky.sk/remme... Aby to nebolo tak jednoduché, bol som na píle, kde pracujú s drevom a toto riešenie sa pánov príliš nepáčilo a on odporúčal tie pukliny vyplniť tmelom, alebo silikónom. Stále som nenarazil na konkrétne odporúčania (ani z Googla nie som múdrejší), čo na veľké trhliny a ja ich mám metre a desiatky metrov... Nejaké nápady máte?
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelo ak mas 10m kup 10kg tmelu a napatli. Je uplne jedno aky. Slebo rozrob pilinovy prach d lepidlom d4 vysledok je rovnaky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcelo:

Otváram ešte túto diskusiu, lebo sme vymýšľali a …
@marcelo Preskočil si niekoľko dôležitých fáz, na riešenie Tvojho vesmírneho problému: Nezavolal si k tej Tvojej praskline pojazdné laboratórium, aby urobili analýzu príčin,... potom projektanta, aby navrhol adekvátne riešenia,... prieskum trhu a výber špecializovanej firmy, ktorá sa zaoberá sanáciou (úplne bežných a nič neovplyvňujúcich) prasklín v dreve..... Preboha, snaď túto hororovú závadu nechceš riešiť sám (?)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@marcelo ak mas 10m kup 10kg tmelu a napatli. Je …
@mgx Na vytváranie vlastných tmelových past zmesou lepidla a drevných prachov treba mať určité skúsenosti. Nie na miešanie samotné, ale na použité pomery komponentov, čo sa potom zásadne odrazí vo výsledku a vlastnostiach zatmelenej škáry. Toto by som asi pánovi radšej neradil...
Odpovedať
Mimochodom vytvárajú sa stále nové praskliny a staré sa rozširujú a prehlbujú. Nemá to konca... Aj na dome, aj na pergole. Je jedno, či boli natraté, či boli na daždi. Praskajú aj také trámy, kde určite nemôže pršať (terasa), vnútorné trámy pergoly.
Odpovedať
Drevo pracuje celý život - praská, krúti sa... niektoré menej, iné viac. Napr. ak je trám vyrezaný aj so "stržňom", čiže stredom stromu, také sa zvykne krútiť najviac. Mám na chalupe strechu urobenú z pár takých krokiev (40 r. má strecha, krokvy viac), kde je jedna krokva 12x12 na 4 metroch dĺžky je skrútená o 45 stupňov... ale stále platí, čo som už raz napísal - spávaj kľudne, je to len estetická záležitosť...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?