Z bytového domu rodinný dom

Dobrý deň, dá sa preklasifikovať bytový dom so štyrmi bytovými jednotkami každý so samostatným vchodom z ulice na rodinný dom?
Odpovedať
@alena184 Z tohto popisu ti nikto relevantne neodpovie. Záleží od typu konštrukcie - ak nemajú žiadne spoločné prvky - napr. spoločnú stenu, spoločný strop a podlahu a pod., tak by to išlo. Ale tu ti to nikto záväzne nepovie. Ak to ale bolo kolaudované ako bytový dom, tak si skôr myslím, že to asi nepôjde. Keby to nebol bytový dom, tak by to bola radová zástavba rodinných domov. Ešte otázka - tie byty sú všetky vedľa seba, či niektoré sú aj na sebou?
Odpovedať
@alena184 stavebny urad ti to vysvetli. Ale v skratke, bytovy dom obsahuje 4 a viac bytovych jednotiek. Vies urobit zmenu ucelu stavby ale musel by si jednu bytovu jednotku zrusit, tzn. ze by si dva byty spojil do jedneho. Este bytovy dom ma jeden spolocny vchod. Ty uvadzas ze kazdy ma samostatny, mozno to k niecomu pomoze ale podstatne je pocet bytovych jednotiek.
Odpovedať
Profilova fotka
@alena184 Na zmenu užívania treba urobiť stavebné úpravy ktoré deklarujú paremetre rod. domu a pri kolaudácii sa zmení účel využitia a aj ostatné podmienky (zápis do katastra, dane, )
Odpovedať
@alena184 Nájsť projektanta a dať mu vypracovať proj. dok. na zmenu stavby zo 4 b.j. na 3 b.j., kedy bytová stavba už môže byť RD.. Zmena stavby bude spočívať v stavebných úpravách, ktoré vyžadujú stavebné povolenie..
Odpovedať
Este mi tak teraz napadlo ci by sa z toho objektu nedal urobit dvojdom, kazdy s dvomi bytovymi jednotkami. To by trebalo dalsie supisne cislo vyriesit a mozno by neboli nutne stavebne upravy a zmena poctu bytov. Ale ako som uz pisala najlepsie je to riesit so stavebnym uradom, pod ktory to spada. Ale stale sa nevyhnes konaniu pre zmenu ucelu stavby.
Odpovedať
presne tak, v prvom rade smer stavebny urad a tam ti vysvetlia, co a jak bude musiet byt, aby to mohol byt ci uz dvojdom alebo samostatny rodinnny dom. potom mozes zacat riesit projekt a jedno s druhym
Odpovedať
No rodinný dom má úplne iné požiadavky na tepelný odpor konštrukcie, energetickú náročnosť, požiarnú ochranu oproti rodinnému domu. Rodinný dom napríklad nemôže mať 2 rôzne vchody do domu (terasové dvere sa do toho nepočítajú). Zároveň ako bolo spomenuté vyššie, maximálne 3 byty môžeš mať v rodinnom dome. Takže zrejme by si sa nevyhol aj nejakým stavebným úpravám a pravdepodobne nejakej forme stavebného povolenia. Prečo chceš spraviť takúto zmenu?
Odpovedať
isto sa to nejak da, len bude treba zopar stavebych uprav, aby dom splnal vsetky podmienky pre nove preklasifikovanie
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
pardon, tato fotka je spravna 🙂
Odpovedať
@alena184 dolezitejsie je co je v katastri. Urcite budes potrebovat rozdelit parcelu na 4 a navstevu na stavebnom ake dalsie doklady. A mozno to ani nemusi byt take konanie ale zjednodusene lebo ucel stavby je na byvanie. Len stavbu potrebujes preklasifikovat. My sa tu len mozme domnievat aky sposob zvoli stavebny urad. Kazda stavba sa posudzuje individualne. Takze zdvihni telefon alebo najlepsie chod osobne s vytlacenymi udajmi z katastra a tam ti konkretne povedia co a ako.
Odpovedať
@wivik dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alena184 nevidím to veľmi rúžovo. Rodinný dom musí mať aj 3 parkovacie miesta, musí mať odstup od hlavnej cesty (uličná čiara), musí byť v prvom rade v územnom pláne, že daná parcela je zahrnutá v oblasti výstavby rodinných domov. Budeš musieť spraviť na to nové projekty. Nové projekty budú musieť spĺňať všetky energeticko-technické požiadavky. Tie aktuálna budova určite nespĺňa. Takže budeš musieť riešiť rekonštrukciu objektu, tým pádom nové stavebné konanie... Čaká ťa dlhá cesta a to sa ešte nebavíme o zmene úzmeného plánu...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?