Ahojte všetci, dufam že mi niekto budete vedieť poradit. Vybavujem stavebne povolenie no jednou s posledných veci ktoru nam treba vybavit je vynatok pod dom aj s pristupovou cestou. Čo sa týka vynatku pod dom malo by to prebehnut bez problémov pozemok je moj, vo vlastníctve 1/1....no čo sa týka prístupovej cesty o tom mam dost pochybnosti parcela je velka 113m s toho tam mam ja ucast cca 40m + ostatný ucastníci, aj mrtvy, aj nezistený, aj štát a aj taký ludia čo to predat nechcu alebo chcu a nevedia co za to pýtat. Tak sa chcem opýtat či nemá niekto skusenosti práve s týmto vynatkom ked je tam viac spoluucastníkov. Dakujem za rady
ano no zatial sme to od tých co sa dalo odkupili alebo nejak vybavili a ostali uz nám len mrtvy, nezistený, a 3 zijuci od ktorých je problém nieco vybavit alebo nieco po nich ziadat.....takze zatial neviem aký problém bude pri vynatku.....
@majafuk neviem či som to správne pochopil, ale ty chceš použiť pozemok, ktorý vlastnia viacerí ľudia vrátane teba ako prístupovú cestu?
Ak áno, tak v tom nevidím problém a je úplne jedno koľko tam toho vlastníš ty - ty ako jeden z vlastníkov môžeš pozemok samozrejme užívať - len záleží či tam tú prístupovú cestu chceš aj nejako budovať - čiže či to chceš vybetónovať alebo tam chceš dať zámkovú dlažbu alebo niečo iné - s tým už problém môžeš mať, ale v takom stave v akom to je to užívať samozrejme môžeš ako jeden z majiteľov.
Ak som to zle pochopil, tak to vysvetli ešte lepšie prosím ťa.
@puxo ahoj v podstate si to pochopil správne.Medzi mojim pozemkom a miestnou komunikáciou je práve táto parcela. Viem, že môžem po nej chodit a jazdit a vyuzívať ju no starosti mi robí ten vynatok. Viem, že pre stavebné povolenie musis mat pristup k pozemku a ten v našom prípade musí byť vynatý z podneho fondu. Preto neviem do akej mieri bude tento vynatok komplikovať táto parcela-pristupová cesta, kedže ide o viacerých spoluučastníkov. Neviem čo ma čaká.
@majafuk a prečo nezájdeš na stavebný úrad a neopýtaš sa tam? nie je predsa nič jednoduchšie ako im vysvetliť situáciu a opýtať sa či treba vyňať pozemok ktorý bude ako prístupová cesta - podľa mňa musí stačiť ak ste jedným z majiteľom pozemku vy a v projekte nemáte zahrnutú/zakreslenú príjazdovú cestu na tejto parcele, pretože akonáhle ju tam zakreslíte a chcete ju tam stavať, tak je jasné, že pozemok budete potrebovať vyňať a to potom neviem ako je možné vyňať pozemok, ktorý nie je 100% vo vašom vlastníctve - na toto ti zase dajú odpoveď na pozemkovom úrade, ktorý vynímajú ornú pôdu z pôdneho fondu.
@puxo no ved práve, uz som tam bola 2x.....a nic nové som sa nedozvedela. V podstate mi pani povedala, že kým neuvidí GP že sa ku tomu nechce nijako vyjadrovať. Neviem či mala zlé skusenosti ked povedala niekomu niečo do predu alebo čo...Tak ked bol hotový GP isli sme tam že sa opýtame....tak nam povedala že kým to nebude na nas..../vtedy to bolo ešte na mamu/ tak nam tiež nič nepovie...dalej povedala že potrebuje k tomu aj plány domu.. tie su práve u statika, čize kompletné ešte nie su...takže...tak.....v podstate ako ja som strašne zvedava, chodim sa pýtat....ja chcem vediet kolko usilia, casu a penazi ma co bude stat....no v tomto pripade som sa nedozvedela nič....len som do toho vtrepala peniaze. Preto som sa obrátila na toto forum, či náhodou nemal niekto podobné skusenosti ako ja.
ja si myslim ze koli stavebnemu povoleniu nepotrebujes vynat teraz cestu k nemu - je na tebe aky si urobis GP - vies dodatocne vynat kedykolvek cokolvek len ta to bude stat kolky a vypracovanie noveho GP - napr.ked v buducnosti dobudujes terasu alebo bazen mala by si to dat zakreslit a vynat - pred cca 3 rokmi sa pri vynati platil len 8 € kolok teraz sme platili kolok 33€ a za kazdy vynaty m2 5€ ( to bolo po zlave - v nasej bonite pody - lokalita Trencin - to bolo 7,-€ ale dali mi zlavu 30% za to ze su v okoli nasho pozemku uz postavene domy lebo na LV je to extravilan a orna poda ) - takze mojich 242m (dom,garaz,terasa,parkovacie miesto a chodnik ) ma vyslo na 1185 € ktore som dal tomuto nenazratemu statu a to by som mal byt rad ze to nebolo po 7,- ale stacilo vynat iba pod dom ale nechcel som calovat za novy GP neskor - takze skus ci ti to prejde takto - myslim ze by malo - a potom mozes riesit cestu - osobne si myslim ze kvanta ludi uz nevynimaju rozne hospodarske budovy ktore dostavovali neskor - na pozemkovom nechceli projekt iba GP ,na stavebnom chceli rozhodnutie o vynati ale myslim ze by stacilo mat vynaty pozemok pod domom - sorry za diakritiku :)
@komikomi dakujem velmi pekne. som vdačna za kazdu radu za kazdu skusenost. My mame aj s pristupovou cestou v GP zakreslený dom aj s cestou a je to 148m2. V podstate sa môžem opýtať,či by sa nedal najprv vyňať pozemok pod dom, a potom dodatočne ta naša slávnostná prístupová cesta. Naozaj mi to robí starosti. Inac riadna palka zaplatiť za ten vynatok. V našej lokalite Námestovo, ked som sa uz bola pýtat o ten vynatok tak mi tá pani povedala, že tu sa teraz platí 2€/m2, tak som zvedavá či to ešte platí. Ja si myslim, že pozemkový úrad a stavebný urad spolu uzko suvisia, pretože zo stavebného úradu potrebuju vyjadrenie od pozemkového uradu. No na ten vynatok sa zas musi vyjadrit stavebný úrad, že ktoré parcely treba vynat. Na zaklade toho oni urobia vynatok. To je potvrdenie, ktoré treba zaniesť na pozemkový úrad. Čiže v podstate stavebný úrad urcuje, čo treba vynat, aby mohli dat stavebné povolenie. Mne to príde ako bludny kruh. V podstate viem, čo treba urobit. Len sa mi ešte nik z kompetentných nevyjadril, ako sa teda dá riešiť tá pristupová cesta. Absolutne žiadna ochota niekomu cudziemu poradiť. Ja som pocula že by sa to takto dalo, vynat dodatočne, len neviem či nam to naozaj tak prejde...:-D
@majafuk tu je podľa mňa iba jediná možnosť a to, že si to nezakresli do projektu ani do GP a nikto od teba nebude chcieť aby si vynímala z pôdneho fondu parcelu, ktorá nie je tvoja. Ináč to asi nevyriešiš pokiaľ s tým vyňatím a budovaním prístupovej cesty nebudú súhlasiť všetci majitelia danej parcely
@puxo ja si myslim že v projekte to vobec nemusí byť ta pristupová cesta, a v GP uz zakreslená je. Viem ako si to myslel, nie je to zlá spekulácia, len neviem presne co zo stavebným uradom v takom pripade. Pretoze na pozemok musis nejako chodit. Ako jasne ucastnicka som..chodiť môzem....Len to vsetko treba papierovo urobit, mat na papieri pristupovu cestu. Teraz ja neviem či môzu vydat stavebné povolenie bez papierovo urobenej pristupovej cesty alebo nie. Nepoznám zakony čo sa tohoto týka.
@majafuk tak si to zisti na stavebnom úrade, či ti to prejde keď nebudeš mať v projekte zahrnutú prístupovú cestu.
Podľa mňa ide len o to, že za prístupovú cestu ti ten pozemok uznajú keď si jedna z majiteliek a tým pádom pozemok užívať môžeš, ale neuznajú ti a neschália ti tam nejakú cestu vybudovať - čiže vybetónovať, uložiť zámkovú dlažbu a tak, pretože na to už potrebuješ súhlas ostatných majiteľov. To isté je pri vynímaní z pôdneho fondu - tiež by o to museli požiadať všetci majitelia a nie len jeden.
@puxo ako už vselijako spekulujem. Pretoze potvrdenie zo stavebného uradu pre pozemkový urad čo treba vynat uz mam...a tam je vypísaná aj tá parcela tej prístupovej cesty....Preto ja tak nad tým rozmýslam, pretoze tomu pánovi na stavebnom urade som vysvetlovala v akej som situácii...a teda ci by nevedel nejako poradiť a aj napriek tomu tam napísal tu parcelu pristupovej cesty. Ja teraz neviem ci ma vobec pocuval alebo nie. Nijako sa k tomu nevyjadril a dal mi toto potvrdenie na ktorom je aj ta pristupová cesta. Teraz dá sa to tak ze tam nenapise ten pristup a vyjme sa to bez neho? Neviem ake maju oni predpisi, či to musi byt alebo nie. Dakujem za trpezlivost a rady....ja viem ze som mozno otravna a mozno stale tocim o tom istom. No ja sa nemám s kým poradiť pretoze toto vybavujem ja, manzel chodi po týzdnovkách on nemá cas a on sa tomu ani nerozumie. On za to postaví domcek :-D Je dobré sa poradiť s niekym nezainteresovaným.
@majafuk teraz neviem či som správne pochopil čo si napísala. Aké potvrdenie ti dal pán zo stavebného úradu (asi si myslela z pozemkového úradu)??? Dal ti potvrdenie na vyňatie všetkých parciel?
@puxo Nie nie nepomýlila som sa, zo stavebného uradu som dostala papier s ktorým musim ist na pozemkový urad k vynatku, a oni na základe tohto papiera urobia vynatok. Pozemkový úrad vyjme to, čo treba k stavebnému povoleniu teda na vydanie stavebného povolenia. No a bola som sa pýtat na stavebnom úrade, či teda tam musia byt vynate aj tie parcely pristupovej cesty nakolko mam v nich ucast, a povedal mi ten pan ze to musi byť. Že pred tým sa to dalo bez tohto vynatku, stačila účasť, ale ze teraz nie....Takže ostáva mi len tajne dufať, že sa mi to dajako podari vynať, a vyzerá to tak že budeme hladať niekoho známeho aj cez čerta :-D, len aby to prešlo. Je to smutné, zarazajuce a neviem čo vsetko, ked vsetko vybavujes, chodis, behas za tým, elektrika, voda, kanalizacia, t-com, GP, kataster, susedia, projekt, vsade cakas a priebezne sa informujes-akoze nenápadne nahánaš a na sam koniec zistiš že je takýto problém. Ach ten naš stat, keby som mala peniaze na čiernu stavbu tak ani nerozmýšlam.
@majafuk Ak som to teraz správne pochopil, tak ty ešte nevieš či ti vyjmú tú parcelu alebo nie a už sa tu pýtaš čo s tým máš robiť? Však počkaj ako sa k tomu postaví ten pozemkový úrad a či ti to vyjme a ak nie, tak to potom rieš.
Zdravíčko. Mal by som na Vás jednu technickú otázku.
K stavebnému povoleniu potrebujeme vyňatok z pôdneho fondu. Pozemok pozostáva zo 4 parciel. 3 sú ako orná pôda a jedna je nádvorie. Stavba bude stáť na 2- och parcelách ornej pôdy s rozlohou 490 m2. Podľa situačky z projektu sa bude stavba dotýkať aj 3 tej parcely s ornou pôdou, ale nebude do nej zasahovať.
Preto sa chcem opýtať, či mi úrad umožní vyňať len tie parcely na ktorých priamo fyzicky bude dom stáť a či budem platiť aj za BPEJ keď chcem vyňať len 490m2. Pozemok je v intraviláne v zastavanej časti obce. Geometrák nechceme dať robiť.
Ďakujem.
@gelo28 nie som si istý, ale vyňat parcela z pôdneho fondu sa podľa mňa dá jedine geometrákom, tak neviem či máš na výber. Koľko budeš platiť za BPEJ si zisti na príslušnom pozemkovom úrade.
Nie som si istý ani ja, ale prečesal som diskusie tu na fóre a čítal som aj zákon. No z vyjadrení diskutujúcich som nadobudol dojem, že keď chcem vyňať pôdu do 500 m2, tak by som nemal platiť za BPEJ. Postačil by len kolok 3 E ale nie som si istý, preto píšem....
Geometrák na pozemok existuje, nechcem však robiť geometrák na časť pozemku pod plánovanou stavbou RD.
@gelo28 nemáš tam chybu? Za vyňatie je poplatok 33 €...
Spoplatňovanie žiadostí týkajúcich sa Ochrany poľnohospodárskeho pôdneho fondu
podaných na OPÚ (stav ku dňu 01.01.2012)
V zmysle zákona č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch OPÚ ako príslušný správny orgán v súlade so Sadzobníkom správnych poplatkov tvoriacich Prílohu tohto zákona vyberá nasledovné správne poplatky:
Položka 10
a) Vydanie
2. údajov o bonitovaných pôdno-ekologických jednotkách (BPEJ) 8 eur
Položka 44
Vydanie stanoviska
a) k zmene druhu pozemku 3 eurá
b) k nepoľnohospodárskemu použitiu poľnohospodárskej pôdy 3 eurá
c) k zabezpečeniu starostlivosti o poľnohospodársku pôdu 3 eurá
Položka 45
Vydanie rozhodnutia
a) na zmenu druhu pozemku 33 eur
b) na odňatie poľnohospodárskej pôdy 33 eur
@topvideo Rozhodne nemám. :) Na príslušnom úrade stačil originál KM, kópia LV a 3 E kolok. Pozemok je v intraviláne v zastavanom území obce a podľa zákona čo som pozeral stačí 3 E kolok. Žiadal som vyňatie cca 180 m2.
Zrejme sa na tento prípad vzťahuje položka 45. Ale je mi to srdečne jedno, hlavne že som nemusel platiť viac.
Manzelka bola dnes v Senci a dali jej celkom poriadny zoznam. 1 - suhlas k funkcnemu vyuzitiu pozemku, 2 - projektovu dokumentaciu (technicku a sprievodnu spravu iba a osadenie stavby na pozemok. 3 - bilanciu skryvky humusoveho horizontu polnohosp pody ... 4. Identifikacne udaje o pozemku - LV, Katastralnu mapu, GP 2x, potvrdenie o bonitnej podno-ekologicke jednotke 5. potvrdenie stavebneho uradu o zlucenie uzemneho a stavebneho konania 6. Vyjadrenie o Hydromelioracii 6 - Kolok. Uz sa tesim na 1mesiac vybavovania :-(