Dobry den, prosim o radu. Pred par rokmi sme kupili stary domcek cca 90m2, casom sa nam rodina rozrastla a sme pristavili pristavbu 33m2. Bohuzial sme potrebovali stavbu riesit rychlo, stavali sme to iba na ohlasku drobnej stavby do 25m2 no postavili sme vacsie (ano vieme, ze sme to mali uz vtedy riesita ale uz je to tak). Teraz potrebujeme riesit uver z banky a potrebujeme tuto stavbu zlegalizovat. Preto sme to zacali uz v auguste riesit s architektom a v decembri sme poziadali o stavebne povelenie na este neexistujucu stavbu. Nikto nevedel ze 1.4.2024 bude vyhlasena amnestia inak by sme pockali a riesili to az teraz. No problem je v tom ze na starom dome je "nastresak", z ktoreho ide elektrika k susedom. Ty nam ale robia kvoli tomu problemy a ohlasili ciernu stavbu. So susedmi sme vzdy vychadzali dobre, v auguste sme boli za nimi s tym, ze toto budeme riesit a kedze stavba stoji uz niekolko rokov a nebol ziaden problem, tak sme netusili ze budu robit problem. Dali podnet k stavbe, ze do kolaudacie chcu aby sme elektriku dali zapisat do LV ako tarchu a aby sme zabezpecovali pravidelny orez drevin, co aj robime a su orezane tak, ze sa ich elektriky nedotykaju. Na prvej foto je nastresak na starom dome a strecha nizsia je nova pristavby, kde je minimalne 1,5m od elektriky. Vyska novej stavby je 4m. Susedia na dome nebyvaju, chodia tam iba cez den, kedze tam maju zahradu a zver. Do pripomienky okrem podmienky tarchy a orezu, udali este veci ako ci bolo dodrzane ochranne pasmo na elektriku, ci mame vyriesene hasicov keby horalo. Tento podnet dali na stavebny urad pred vysse mesiacom a do dnes sme zo stavemneho uradu nedostali ziadne vyjadrenie, preto som bola dnes na stavebnom urade a bolo mi povedane pani co nas ma na starost, ze cakala kym sa ozveme, ze jedine co nam zostava je dohodnut sa so susedovcami aby to stiahli, inyk bude musiet riesit ciernu stavbu, bude nam musiet vsetko zastavit a budeme musiet riesit nove povolenia a urady a susedia sa mozu znovu a znovu odvolavat. Moj navrh je sa dohodnut so susedovcami, pretoze nemam problem si to dat zapisat ako tarchu co som im povedal hned ako sme sa o pripomienke dozvedeli s tym, ze som ochotny na vlastne naklady dat elektriku prelozit. Bojim sa ale ze sa dohodnut nebudu chciet, lebo toto nie je o elektrike ale skor o tom aby nam urobili zle. Viete mi povedat ak sa s nimi nedohodneme a bude to naozaj ohlasene ako cierna stavba co to bude dalej obnasat, ako to moze cele dlho trvat a dokedy sa mozu na nieco stale odvolavat? Nepochybil stavebny urad, kedze do dnesneho dna nam nedal ziadne stanovisko a ani nas nekontaktoval aby sa informoval o skutocnostiach a podobne? Pripadne ako by sme to mozno vedeli vyriesit.
Dakujem za kazdu radu
A.
Dohodni sa s nimi, že ím ma svoje náklady preložíš elektriku (tak ako má byť) do plotu a rovno to zrekonštruuj aj vo vašej nehnuteľnosti. Tak nebude žiaden "nástrešák" problém a nebudeš musieť riešiť žiadne ťarchy (kvôli ťarche ti nemusí banka poskytnúť HU alebo teda minimálne znalec určite ohodnotí nehnuteľnosť na menšiu hodnotu ako bez ťarchy)