Sused podal odvolanie

Po ročných natahovackach nám stavebný úrad konečne vydal stavebné povolenie a náš sused podal odvolanie, takže stavebné povolenie je neplatné a bude postúpené Krajskemu SÚ. Máte niekto podobnú skúsenosť? Pani referentka nám povedala, že krajský SÚ v drvivej väčšine prípadov pošle prípad späť na okresný SÚ a otvorí sa stavebné konanie znovu. Máte niekto podobnú skúsenosť? Ako ste to riešili? Daný sused robí všetko preto, aby sme nemohli stavať, aj toto stavebné konanie, ktoré prebehlo, všemožne naťahoval a podával nezmyselné pripomienky, len aby nás zdržal.
Odpovedať
1
2
@lenkike skúsiť sa dohodnúť so susedom, prebrať kde je problém. ak je tvrdohlavý a neústupčivý tak len čakať a dúfať že SÚ napíše (alebo napísal) rozhodnutie tak dostatočne kvalitne, že s odvolaním neuspeje.
Odpovedať
@lenkike tvl ja obdivujem tych ludi ktori robia takto prietahy. Ako chcu potom spolunazivat s novymi susedmi (s vami)? Asi zijem v nejakom idealnom paralelnom vesmire, ale polovicu svojich susedov si mozem natriet na chleba, fakt super ludia a pre taketo handrkovanie nemam logicke vysvetlenie. Iba ze by ste stavali nieco, co sa susedovi nemusi pacit, napríklad prilis vysoky dom (tienenie, okna smerom k susedovi), alebo nejaku prevadzku (hluk, prach a pod.). Pri obycajnom prizemnom rodinnom dome nevidim dovod, aby niekto zneprijemnoval svojim buducim susedom zivot vsemoznymi prietahmi. Ja byt na vasom mieste, asi tam dotiahnem maringotku s neprisposobivymi, suseda trochu "vydimit"
Odpovedať
co mam znameho, ktoremu takto susedka robila neprijemnosti, zistil, ze ona ma nedaleko domu nazvem to ciernu stavbu, taku chatku. podal staznost on na nu a v zapati sa vsetko urovnalo a teta sa spamatala. nema nahodou aj tento sused nieco na cierno postavene? preco to robi?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je to co len trochu mozne, sadnut si so susedom s tretou stranou (my sme mali pana, ktory riesil inziniering) a prejst si body, ktore mu vadia. Skusit sa dohodnut na kompromise - nieco prijat a zapracovat, nieco ponuknut vymenou za nieco ine co sa neda splnit a tuto dohodu postupit na SU. My sme mali podobne, kedy boli vznesene namietky - v nasom pripade nesuviseli uplne so stavebnym konanim (napr. poziadavka na osekanie konarov na strome ktory na pozemku rastie 20r.).
Odpovedať
@sousedekovci89 @ninison dohodnúť sme sa už fakt veľmi veľa snažili, aj "výmenou" nejakých výhod, ale s ním sa fakt nedá, je to čerstvý dôchodca, žije v tom dome len so svojou mamou a aj jeho vlastná sestra nám povedala, že ani ona sa s ním nevie normálne porozprávať, lebo on aj sám sebe protirečí 🤦
Odpovedať
@niki266 práveže myslím, že má čiernu stavbu na pozemku, ale my sme sa nechceli uchyľovať k takýmto riešeniam, verili sme, že sa dokážeme dohodnúť ako ľudia 😟 my sme mu nechceli robiť problémy, ale asi budeme musieť 😔 a prečo to robí? Asi preto, že sa nechce zmieriť s predstavou, že pod jeho záhradou nebude navždy len lúka, alebo fakt neviem, tiež tomu nerozumiem, ako takto môže niekto úmyselne škodiť inému 😟
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkike @niki266 v nasom pripade rovnako maju ciernu stavbu. Zaujimava zhoda okolnosti hned v troch pripadoch, ze ti co maju cierne stavby, robia najviac problemov...
Odpovedať
ked to s nim nejde po dobrotky, tak by som tu ciernu stavbu vytiahla. normalne by som mu povedala, ze sa vam sice do tho nechce, ale ak on bude nezmyselne natahovat vydanie vasho sp, tak sa zacenete zaoberat jeho ciernou stavbou
Odpovedať
@lenkike nam susedia urobili sialene prietahy, vdaka nim sme prisli o kopec penazi lebo sme mohli zacat skor. Ak poda odvolanie, tak podla mna sa rozhodne ci je opodstatnene alebo nie a to je vsetko, akurat par tyzno-mesiacov to bude trvat. My sme v podstate komunikovali na urovni pravnikov a az tak sa to vyriesilo.
Odpovedať
nechapem, co to ludom dava takto bezdovodne nicit ludom zivoty a radost so stavby domu, ci sa fakt boji toho, ze mu pridu na tu ciernu stavbu. no asi by som mu to vytmavil, ze viem tiez na neho nieco a videli by ste, ako by sa zachoval
Odpovedať
@janeth @borisss tak som sa s manželom o tej susedovej čiernej stavbe bavila, ale manžel povedal, ze nemá zmysel ju nahlásiť, pretože je to len taká drevená búda a ak ju aj nahlasime, sused ju jednoducho zvalí a vec vybavená 😕 akurát by sme ho asi ešte viac proti sebe poštvali...
Odpovedať
@kubejova ja tiež radšej ani nechcem myslieť na to, o koľko peňazí sme už "vďaka" nemu prišli, jednak zdrziavanim začatia stavby, nakoľko ceny stavebných materiálov išli riadne hore a jednak za všetky tie nezmyselné posudky, čo si vyžiadal v pripomienkach a my sme pomaly ani nevedeli nájsť nikoho, kto by nám ich urobil, lebo pri stavbe domu sa také posudky ani nerobia 😒 a čo sa týka odvolania, už ho podal, teda náš prípad pôjde na krajský SÚ, ale ten vraj môže rozhodnúť tak, že celé stavebné konanie nechá prebehnúť ešte raz, čo si s tým našim susedom nechcem ani predstaviť 🤢 už toto stavebné konanie trvalo hlavne vďaka nemu rok, odkedy sme na SÚ doložili celú potrebnú dokumentáciu...neviem si predstaviť, že by sme to celé mali absolvovať ešte raz ... A vo vašom prípade ste to teda riešili súdnou cestou, či ako? Právnik za vás komunikoval so stavebným úradom?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Aj ked to nakoniec zvladnete, co urcite ano, viete si predstavit zit po zbytok zivota vedla takeho cloveka?
Odpovedať
Neexistujú nejaké paragrafy alebo nejaké "páky", ktoré by vedel právnik využiť proti takémuto človeku? Teraz nemám na mysli len tento prípad, ale všetky takéto zbytočné zdržiavačky, ktoré sa preukážu ako neopodstatnené, samozrejme s tým, že by bolo nejakým spôsobom obmedzené, koľko môže podať odvolaní a pod. Veď nie je možné, aby sa stavba takto bezdôvodne zdržiavala a predražovala. A ak sa preukáže, že tie odvolania sú bezdôvodné a stavebník si všetko čo mu ukladá zákon splnil, tak nech mu to, čo musel stavebník navyše zaplatiť, plus ďalšie výdaje s tým spojené, preplatí ten, čo sa stále odvolával. Vedel by sa niekto vyjadriť, čo sa v tom vyzná?
Odpovedať
@pochabel máš na mysli náhradu škody, tá by sa v takomto konaní ťažko dokazovala, ale čo sa týka námietok, nikto s tým nič neurobí s tým sa musí vysporiadať iba konajúci orgán (či už prvostupňový pred vydaním rozhodnutia alebo odvolací v odvolacom konaní)
Odpovedať
Na Slovensku vo vsetkom absentuju zakony a v takomto by som povedal Obcianskom prave absentuju stovky zakonov na stovku pripadov co sa v zivote deju
Odpovedať
Tak v tom prípade sú už asi len tri riešenia. Buď pozvať suseda na frťana alebo mu to nejako "vysvetliť", či prípadne v tom najhoršom to predať nejakým neprispôsobivým a nech si sused užije. Lenže v tom poslednom prípade si to odnesú aj ostatní susedia. Neexistuje predsa aby niekto takto konal beztrestne. Navyše keď to človeka stojí peniaze a čas, ktorý už mohol tráviť stavbou alebo dokonca užívaním domu.
Odpovedať
Tazko sa to aj cita. Drzim v kazdom pripade palce.
Odpovedať
@virnik27 problémom sú chýbajúci kvalitní ľudia v prvom stupni konania, nie je to ľahké napísať kvalitné rozhodnutie, zvlášť ak toho človeka nevedia zaplatiť.
Odpovedať
@virnik27 to je ale na palicu, ked sa to takto predlzuje len kvoli susedom, ktori ani nemaju poriadne namietky
Odpovedať
Skus kontaktovat p. Slavika v BA 🙂 ten je na to expert, zaplat mu nech vsetky jeho kktiny vyvrati 🙂
Odpovedať
no presne, aby z toho nakoniec nebol nikdy sa nekonciaci pribeh kvoli jednemu nepodarenemu susedovi.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 8 rokov??
Odpovedať
@otazkafoto áno, ten pozemok mi za to stojí a sused tiež nebude žiť večne...a keď už budeme bývať, plánujem ho ignorovať, nakoľko to len bude možné. A s jeho deťmi sa poznám a ak by hocikto z nich prišiel do nášho susedstva, verím, že už nebude problém. To len on má problém a ja chápem, že ani jeho deti s tým nič neurobia 🤷
Odpovedať
@virnik27 😳😟 och...ja vážne nechápem, že také niečo môže jeden normálny človek robiť inému...nám je proti srsti nejaké zastrašovanie alebo vyhrážky...ale už sme sa rozprávali s právnikom a uvidíme, či nám nejak dokáže pomôcť. Tak by som si priala, aby to vyriešil krajský SÚ a neposlal to späť na okres...a vám tiež držím palce, nech sa to čím skôr vyrieši vo váš prospech. Je to naozaj nonsens, že na riešenie takýchto prípadov neexistuje zákon 🙄
Odpovedať
@lenkike bohužiaľ nemôžu štátne orgány k odvolaniam pristupovať selektívne, každé sa musí náležite posúdiť, z vlastnej skúsenosti (aj keď z inej oblasti) ti poviem že by si neverila aké príbehy si dokážu odvolatelia navymýšľať a potom ty ako správny orgán sa s tým musíš "vysporiadať" t.j. zdôvodniť prečo to je nezmysel, niekedy to vie byť ale dobrá fuška. No reálne nejakú selekciu ešte pred samotným posúdením opodstatnenosti dôvodov odvolania nemôžeš robiť. My sa na to pozeráme z pohľadu toho staviteľa- áno chudáčik nemôže stavať ale musíš to brať tak, že každý má právo na právnu ochranu a vlastník susediacej nehnuteľnosti tiež. To že niektorí nerozumejú tej podstate, bohužiaľ takí ľudia tu boli aj budú. A aj vďaka tomu, aké právne prostredie tu bolo kedysi, ich je bohužiaľ priveľa.
Odpovedať
Tak ma napadlo, či by nebolo možné pozisťovať si u "budúcich" susedov, či by nemali problém, ak si tam postavím dom, samozrejme s tým, že im ukážem čo chcem stavať, ako to chcem stavať, prípadne kedy a samozrejme s tým, že by to bolo potvrdené mojím a jeho podpisom, čiže by už nemohol nič namietať, ešte pred tým, než kúpim ten konkrétny pozemok? Čiže by som nemusel potom riešiť čo s nepoužiteľným pozemkom.
Odpovedať
tiez sme tak dopadli, po vyse roku vybavovaciek sa jedna suseda odvolala voci rozhodnutiu stav. uradu a teda tam nam len povedali, ze to mozeme ist riesit obciansko sudnou cestou a oni konanie pozastavuju... Pricom ta suseda nam na zaciatku este pred kupo pozemku potvrdila, ze bude suhlasit so stavbou, co tam ideme robit. Nebola ochotna sa dat ani financne kompenzovat z nasej strany. Pozemok sme teda predali a novy vlastnik takisto nepochodil, doteraz asi aj po 4r na tom pozemku nic nestoji...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkike a potom sa čudujme, že nehnuteľnosti sú najdrahšie... jedným s dôvodov je aj jedno z najdlhších stavebných konaní... raz som čítal, že z hľadiska stavebných povolení má slovensko spolu s českom tuším najdlhšie stavebné konania na svete ! 😄 Tiež sme mali problém so susedmi pred stavbou a odvolával sa sused, nakoniec som sa s ním dohodol, malo to ísť na kraj , ale v poslednej chvíli to stiahol (námietky po mojej dohode) , ale neviem, ja čo som sa informoval, tak z úradu mi povedali, že ak je námietka neopodstatnená, krajský úrad ju zamietne a SP nadobúda právoplatnosť... síce sa sused môže odvolať znova, ale stavať sa už môže ... a je to veľké mesto kde idete stavať či nejaká obec? so starostom sa nepoznáte?
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 @shmoulinka1 @lenkike Keď tak pozerám koľko ľudí má problémy so stavebným konaním, existuje jedno celkom elegantné riešenie, i keď nie celkom košer ale z hľadiska práva v podstate nepriestrelné... pohybujem sa v oblasti geodézie a predtým som robil aj chvíľu na katastri ale berte to ako úvahu 😄 Existuje spôsob, spraviť tzv. parcelu v parcele... Inými slovami, v stavebnom konaní sú účastníci - vlastníci susedných parciel... Takže spravím nový geometrický plán, kde časť pozemku so sporným susedom "vyčlením" povedzme meter široký a po celej dĺžke a spravím z toho novú parcelu, ktorú následne darovacou zmluvou prepíšem napr. na svojho brata... podám žiadosť na stavbu, kde sú automaticky prizvaní majitelia susedných parciel, teda môj brat , nakoľko so sporným susedom už nesusedím, nie je prizvaný a nie je ani účastník konania... môj brat samozrejme nemá žiadne námietky a dokonca mi povolí stavať na hranici jeho parcely, alebo meter od nej... takže asi tak... samozrejme po stavbe mi brat darovacou zmluvou náhodou vráti pozemok a parcely späť, veď jemu sú k ničomu 😄
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?