Stavebny dozor jednoduchej stavby

Ahojte, Idem stavať prízemný rodinný dom bez podkrovia a podpivničenia. Chcem stavať svojpomocne. Na internete som sa dočítal, že musím mať stavebný dozor. A že stačí keď má vysokoškolské vzdelanie v stavebníctve. Platí to ešte? Synovec by mal na jar končiť stavebnú VŠ. Môže mi tam robiť on stavebný dozor, nakoľko nechcem zbytočne vyhadzovať ďalšie stovky eur? Alebo musí mi dozor robiť človek s pečiatkou. ďakujem
Odpovedať
@jankotn nemusí byť autorizovaný SD s pečiatkou, na jednoduché stavby postačuje VŠ vzdelanie bez praxe, k prehláseniu stavebného dozora, že bude vykonávať SD na konkrétnej stavbe sa SÚ prikladá kópia VŠ diplomu..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Dnes som sa dozvedel na úrade, že VŠ diplom postačuje na dozor pri jednoduchých stavbách, ale netýka sa to rodinných domov, ak by sa niekto ako ja spoliehal, že má v rodine niekoho s diplomom, čo mu to zastreší pri svojpomoci. Inak na predošlom dome mi to prešlo, tentokrát nie. § 44 ods. 2 Jednoduché stavby a ich zmeny môže uskutočňovať stavebník sám pre seba svojpomocou, ak vedenie ich uskutočňovania vykonáva stavebný dozor. Na uskutočňovanie jednoduchých stavieb a ich zmien [§ 139b ods. 1 písm. b) a c)], drobných stavieb a ich zmien svojpomocou stačí, ak stavebník zabezpečí odborné vedenie ich uskutočňovania osobou, ktorá má vysokoškolské vzdelanie stavebného smeru alebo architektonického smeru alebo odborné stredoškolské vzdelanie stavebného smeru a najmenej tri roky praxe v odbore (ďalej len „kvalifikovaná osoba“), ak sám nespĺňa uvedené požiadavky. teda iba body b,c, nie bod a, pod ktorý spadajú jednoduché stavby RD b) stavby na individuálnu rekreáciu, c) prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a výšku 15 m,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?