Stavebné povolenie a kontroly???

Dobrý deň, rada by som vedela, ako sa postupuje pri podávaní stavebného povolenia. Rekonštruujeme byt a robíme ,,okno,, ku dverovému otvoru, na stavebnom úrade nám vraveli, že je to na stavebné povolenie. Statický posudok máme a statik v tom nevidí problém. Stavebné povolenie je len o papieroch alebo aj niečo iné? Otázka je, chodia to pozerať, dokumentovať aj pred samotnou úpravou a aj po úprave? Je možnosť to spraviť aj skôr ako to ,,odklepnú,, na stavebnom úrade, po predložených všeeetkých tých papieroch a potvrdení? Ďakujem.
Odpovedať
@lucus122 Pri zásahu do nosných konštrukcií sa vyžaduje SP. Ak by sa zmenšoval otvor tak nie. Ak v tom statik nevidí problém tak ti urobí posudok, ktorý donesieš na SÚ a doložíš ku žiadosti. http://www.modrastrecha.sk/forum/stav... https://domadoma.sk/sprievodca/staveb... S kontrolami to máš ťažké... u nás sa stavajú celé domy (ba aj ulice) bez povolenia a rieši sa to za pochodu. Prípadne až pri predaji.
Odpovedať
@lucus122 heh, ty si si dala aspon tu pracu zohnat statika :)
Odpovedať
@roboza Ďakujem. Mne ide hlavne o to, či ma budú osobne kontaktovať a kontrolovať byt (stenu). Mám tam teraz majstrov a celý byt rozbombardovaný, mysleli sme si, že to bude iba na ohlášku. Preto sme to neriešili v predstihu. Mám 2 malé deti a bývame v podnájne. Prerábame elektriku, maľujeme, kuch. linku meníme, meníme podlahy, nedá sa tam teraz bývať... Majstri by to spravili podľa pokynov statika. Čakajú len na MÔJ pokyn. Len či nebude prúser keď ešte nemáme odklepnuté stavebné povolenie. Papiere by som si samozrejme dovybavovala, aby to bolo OK. Len či teraz máme pol roka čakať na papiere (a kontrolu??), a otvor dodatočne búrať potom alebo to spraviť teraz, kým tam nebývame. Ďakujem. Ja viem že veľa prerábok v bytovke bolo aj bez papierov- načierno.
Odpovedať
@shadowmilan ;-)
Odpovedať
@lucus122 majstrov tam máš, statik ti povedal že je to OK tak kašli nato a sprav si to teraz. Kontrolovania sa nemusíš báť, úradnici nemajú čas vystaviť papiere v dekl.lehote nie to ešte po staveniskách chodiť. A aj keby ju niekto na teba poslal tak čo ti môžu? dajú možno pokutu, nie väčšiu než 50e a máš na saláme ideš ďalej. Viem že to nieje správne ale ťažkú hlavu by som si z toho nerobil. vybavovaním ofic. papiera v tomto bananistane by si stratila kopec času a čas sú peniaze. Neváhal by som a dokončil by som to bez toho.
Odpovedať
@stefanl sak susedov do toho nic, tych tam pustat nemusis, ani dovernika :D (sice on by mohol, ale nech si skusi prejst kolotocom aby mohol ked nedovolis :D)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme robili otvor v nosnej stene v byte. Papiere od statika sme mali, aj prijekt od architekta. Mali sme iba ohlášku, no aj "dobrého" suseda, ktorý nás nahlasil (cháp udal) na stavebnom úrade. Pani sa ohlásila na kontrolu, prišla, pozrela, dostali sme pokutu (lebo pánko sused sa na nás chodil sťažovať každú chvíľu, aj si z ulice fotil cez otvorené okná, čo sa u nás robí) a bolo vybavené. Dodatočne som obehla susedov na podpis súhlasu s otvorením nosnej steny a do vybavovali sme potrebné papiere. Ak sa nenájde taky dobrý sused, ako bol ten náš, tak ste v pohode. Urobíte aj bez povolenia, aj bez pokuty 😉
Odpovedať
pri bytoch to vacsinou ide verejnou vyhlaskou kvoli velkemu poctu obsielok a vacsinou tam SU dava, ze su mu zname pomery staveniska a upusta od miestneho zistovania... najma vacsie mesta resp. obce to tak robia kedze maju mrte agendy. takze si v pohode, buraj jak je libo :)
Odpovedať
@katarinas A môžem sa spýtať koľko bola pokuta? Vzťahy so susedmi mame dobre, zatiaľ... Ale predsa je to bytovka zo 65mi bytmi a môže sa niekto nájsť, komu to bude vadiť.
Odpovedať
@marekjahoda takže miestne zistovanie-kontroly sa nerobia, ak je všetko zdokladovane?
Odpovedať
Profilova fotka
@lucus122 bolo to ešte v 2006, dostali sme 1000SK, aj to nám pani z úradu povedala, že keby nemali viac sťažností (od "dobrého" suseda a jednu od druhého, jeho kamarátky), tak by to ani neriešila.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?