Odpoveď na príspevok od stavbarik123:
Ahojte. Chcem sa informovať, podal som asi pred 3… @stavbarik123 ano vydava sa k tomu taky suhlas.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@stavbarik123 ano vydava sa k tomu taky suhlas. @sousedekovci89 ďakujem.akoze..pockam si, nesuri mi to nejak extra ale neviem si predstaviť,že keď si niekto postupne prerába dom/záhradu a na každú drobnosť od napríklad terasy, altankov,záhradných domčekov atď.. treba súhlas k drobnej stavbe tak kým prídu povolenia, záhrada bude na 3x prerobená 😂Odpoveď na príspevok od stavbarik123:
@sousedekovci89 ďakujem.akoze..pockam si, nesuri … @stavbarik123 No môj názor je taký, že drvivá väčšina stavieb, mimo rodinných domov, prípadne väčších garáži t.j. ploty, altánky, prístrešky, odstaviská, chodníky, prístrešok na auto (strieška na 4 koloch doslova) a podobne je postavená tzv. na čierno, teda bez ohlásenia a stavebného povolenia. Pokiaľ nemáš neprajného suseda alebo niekoho kto chce silou movou robiť zle, tak ani hlásiť netreba. To nie že by som na to navádzal isto je lepšie mať papiere v poriadku :D ale ja čo vidím u nás na dedine a je to tak asi všade, tak tieto menšie ,,stavby" robí každý bez ohlásenia.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@stavbarik123 No môj názor je taký, že drvivá väč… @fero1821 rozumiem a tiež si to samozrejme myslím. A chyba asi nebude ani u ľudí ale v tomto systéme.. nemôže mať stavba domu rovnakú váhu ako altánok alebo jednoduchý záhradný domček,ktorý človek kúpi za pár eur,alebo si ho svojpomocne postavi.. Možno by to mohlo byť podmienené napríklad,že okej stavajate si svojpomocne bez ohlašky ale na vlastnú zodpovednosť ale keď sa niečo stane, napríklad spadne altánok na auto a poškodí ho,poisťovňa to nepreplatí. Napríklad...Odpoveď na príspevok od stavbarik123:
@fero1821 rozumiem a tiež si to samozrejme myslím… @stavbarik123 To by nemuselo byť ani ošetrené v zákone. Ono to je jedna z prvých vecí, čo poisťovňa bude skúmať, či je kolaudácia atď. Poisťovňa paradoxne poistí aj neskolaudované nehnuteľnosti, ale ak dôjde k poistnej udalosti, tak hneď prvá vec, že či je skolaudovaná. Čiže toľko k tomu. Ja tiež neplánujem nahlasovať stavbu plota.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@stavbarik123 To by nemuselo byť ani ošetrené v z… @fero1821 tiež mi to napadlo pri písaní príspevku ale určite rozumieš,ako to myslím.. Ja idem stavať nový plot, tak som si to podal,pre istotu.. vieš akí dnes môžu byť niektorí ľudia "dobroprajny", tak nechcem si hneď na začiatku stavby domu robiť problémy.Odpoveď na príspevok od stavbarik123:
@fero1821 tiež mi to napadlo pri písaní príspevku… @stavbarik123 Veď jasné, ide o tých ľudí. Ja tiež ktovie či tiež nedám nakoniec. A projekt si robil aký? Stačil náčrt tukou či riadne niekto kto robí projekty?Odpoveď na príspevok od fero1821:
@stavbarik123 Veď jasné, ide o tých ľudí. Ja tiež… @fero1821 ja som postupoval podľa požiadaviek obecného úradu resp. čo bolo uvedené v ohláške - dal som si vypracovať normalné projekt u projektanta a hneď mi dal pečiatku a papiere k stavebnému dozoru. Stálo to nejaké dve stovky ale malo to úroveň a verím, že úrad nebude špekulovať nad pár stlpikami a pletivom... Im síce stačilo, načrt rukou ale zároveň potrebuješ "stavebný dozor". Tak spravil mi to naraz a ja viem, že papiere sú OK, len to čakanie mi príde nezmyselné :DOdpoveď na príspevok od stavbarik123:
@sousedekovci89 ďakujem.akoze..pockam si, nesuri … @stavbarik123 mne to vydavali na obci a mal som to nachystane cca do tyzdna.Odpoveď na príspevok od ralf364:
Zaujímavé, že na to od teba žiadali projekt a sta… @ralf364 Najlepšie kašlať na ohlasenie ako vidím, lebo niektoré stavebné úrady sú premotivované. Niekde musiš a inde nie. Dosť divné. Mňa by zaujímalo, ak stojí dom a chcem betónové oplotenie tak či je nunté povolenie, alebo ohlasenie. Pretože síce je celobetónový, ale v zemi budú len stĺpiky.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@ralf364 Najlepšie kašlať na ohlasenie ako vidím,… @fero1821 ja som si pred časom zisťoval nejaké veci okolo plotu a podľa mňa to nie je také jednoznačné.. Inými slovami, čo som čítal a ako som to pochopil - ak BOL V MINULOSTI na pozemku plot, hoc starý niekoľko rokov a ty ho chceš "zrenovovať" nepotrebuješ nič, lebo sa to berie ako zveladenie a udržanie pozemku. Ak plot na pozemku NEBOL A NIE JE, potrebuješ papiere. Je to ale podľa mna rozporuplné, lebo napríklad kúpiš pozemok, je tam plot nejaký napríklad betónovy ale neohlaseny tj. ćierna stavba. A ja ako nový majiteľ ho idem opraviť lebo sa rozpadáva a nejaký dobrý sused to nahlási lebo čierna stavba.. lenže ja neviem (ako nový majiteľ), čo a ako urobil predošlý majiteľ :) Čo sa týka betonového plotu, tam je to tiež ako drobná stavba ale sú tam nejaké limity na výšku a dlžku (nechcem kecať, je to na nete presne špecifiokvané..). A nie, dom mi ešte nestojí, mám len samotný pozemok, ktorý si chcem zabezpečiť aspoň z časti..Odpoveď na príspevok od stavbarik123:
@fero1821 ja som si pred časom zisťoval nejaké ve… @stavbarik123 Čo ti poviem. Poznám ľudí, ktorý robia betónový plot na ornej pôde bez stavebného povolenia a nerieši to nikto. Čiže ak budem mať rodinný dom a rozhodnem sa stavažť plot, tak možem sprepačenim os*ať nejaké ohlásenie stavby nedajbože saveebné povolenie, tak nech mi potom dodatočne dajú povinnosť dať to dokopy. Ešte ja budem platiť za projekt a čakať polroka na povolenie stavebého úradu pre obyčajny plot.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@stavbarik123 Čo ti poviem. Poznám ľudí, ktorý ro… @fero1821 Rozumiem teda správne, že ten RD tam ešte nestojí? V tom prípade to správne smerujú cez stavebné povolenie. Ohláška totiž funguje len na drobné stavby a drobná stavba musí byť príslušenstvom hlavnej stavby. Alebo ak ideš robiť projekt na RD, tak to oplotenie do projektu zahrň.Odpoveď na príspevok od ralf364:
@fero1821 Rozumiem teda správne, že ten RD tam eš… @ralf364 Nestojí ale ja plot plánujem po stavbe RD.Odpoveď na príspevok od ralf364:
@fero1821 Rozumiem teda správne, že ten RD tam eš… @ralf364 mne tam dom nestojí. Veď tam chcem napríklad pestovať plodiny, tak si to chcem chrániť :) Ale hej, aj to som už kdesi čítal, že možno bude treba normálne stavebné povolenie...