Odpoveď na príspevok od roman_x:
Pri stavebnom povolení - dom aspoň u nás vždy rob… @roman_x Akože ty nechceš rozputávať vášne a moralizovať. ALe tak čo čakáš aspoń podľa toho čo viem, tak po novom už Ti môžu bez väčších problémov dať tú stavbu odstrániť. Prečo sa chcete vyhnúť konaniu? Potomprečo je táto republika tam kde je. Ja osobne riešim stavebko od februára. Bolo by aj skôr ak by išli procesy rýchlo, lenže nám hádžu pod nohy polená, ale trpezlivo to nejako chcem poriešiť. Ak si pripočítam ešte ďalšie veci, ktoré som k tomu potreboval, čiže výňatky, prekvalifikovania pozemku na stavebný a podobne plus prepis pozemku atď. tak to momentálne bude rok. Dá sa povedať, že rok mi trvalo, kým som z pozemku spravil stavebný aj spovolením. Neviem čo chcete dosiahnuť stavbou načierno. Ja osobne by som sa bál v dnešnej dobe stavať načierno.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@roman_x Akože ty nechceš rozputávať vášne a mora… @fero1821 dakujem za odpoved nepytala som sa na tieto veci. Nevies v akej sme situacii ale ok, včera som sa dozvedela že v tej obci sa nedavajú stavebné povolenia už takmer 4 roky a sám starosta povedal že "veď stavajte aj vy na čierno ako tu stavajú ostatní" my jediný čakáme už druhý rok kedy sa to zmení, kedy sa zmení územný plán, my jediný tu nestaviame a okolo nás už postavili medzi tým ďalši a ďalší.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 dakujem za odpoved nepytala som sa na t… @bestwoman Akože sa u Vás nestavia 4 roky? Musíte byť pod nejakým stavebným úradom. Ak máte stavebný úrad vo Vašej obci tak starosta je asi taký lenivý, že nevie zabezpečiť jeho chod a v tom momente by som to dal prešetriť a mal by na krku trestné stíhanie. Každá obec musí byť pokrytá stavebným úradom ak nie u Vás tak to robí iná obec pre Vašu obec. Čiže toto mi príde úplne odveci výhovorka. Pokiaľ fakt vraví toto, hneď by na neho šlo oznámenie. Ak je problémom územný plán, tak to je také, že opäť by to mala riešiť obec. V každom prípade pochybil starosta. Teoreticky môže obec dať výnimku na stavbu mimo územného plánu ale ani to by nebolo úplne košér.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 dakujem za odpoved nepytala som sa na t… @bestwoman dá sa stavať je čierno ale treba rátať s tým, že je za to pokuta, keď sa bude dodatočne riešiť povolenie. Bez kolaudácie nedajú súpisné číslo domu, nedá sa tam dať trvalý pobyt, a hlavne na to človek nedostane hypotéku, lebo banka chce doložiť stavebné povolenie k žiadosti. Potom je tam riziko, že obec nedá ani smetiak, prípadne problémy s pripojením na siete. Ten zákon myslím ešte nenadobudol platnosť, takže je zbytočné ho spomínať. Začať sa dá v pohode, len pokračovať a úspešne dokončiť dom býva veľký problém. Nech si teda každý zráta či to finančne utiahne do konca aj s prípadnými pokutami.Odpoveď na príspevok od marsdm:
@bestwoman dá sa stavať je čierno ale treba rátať… @marsdm to robia u nás len tí počerní, stavajú kde si zmyslia na cudzom pozemku, žiadne súpisné čísla a neviem o tom žeby preto niektorého potrestali,skôr im predajú pozemok za 1 Eur, ani nemajú ako ak sú nezamestnaní, čo ich zavrú? tam ich musia živiť a majú bývanie zdarma,Odpoveď na príspevok od fero1821:
@bestwoman Akože sa u Vás nestavia 4 roky? Musíte… @fero1821 je to oblasť, kde chce prísť mnoho developerov stavať, a starosta ich tam veľmi nechce, tak sám povedal keby povolím vám stavať, musím aj im. A že ak chceme nech staviame na čierno, že aj ten, tamten a vidím aj Ďalších že už začali. Minulý rok v lete mali mať zasadnutie kvôli zmene územného plánu , nikam sa to nepohlo už pomaly rok. Stavebny urad je v inej obci pod ktorý spadá táto obecOdpoveď na príspevok od marsdm:
@bestwoman dá sa stavať je čierno ale treba rátať… @marsdm pani ktorá nám bude riešiť povolenie už len čaká na nás, že čo sme zistili, a kým bude ona vybavovať aby sme už začali kopať aspoň a dodatočne riešili povolenie, s ktorým problém nebude. Ide o stavbu na pozemku vedľa rodičov , všetko tam je naťahané, zastavanosť neriešime , posunieme hranicu podľa potreby k rodičom. Pokuta koľko ? už viac ľudí mi povedali že je pokuta bežne okolo 500€ čo je fakt nič, hypotekú máme nepotrebujeme ju riešiť, ale áno skolaudovaný dom je dôležitý. No to by sme kolaudovali keď tak potom dodatočne. Len ja som v tom podľa toho čo som čítala že ten zákon je platný od 1.4.2024 ale asi som zle prečítala alebo pochopila. Náš realiťák tiež hovoril že to nadobúda platnosť od 1.4. ale zrejme sa niečo zmenilo od kedy nám to vravel.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@marsdm pani ktorá nám bude riešiť povolenie už l… @bestwoman iba časť sa menila a zvyšok sa odložil s účinnosťou o rok. Keď je to dom na záhrade a netreba hypotéku, tak to by sa iní možno ani neunúvali riešiť povolenie. Ale odporúčam to všetko premyslieť a naprojektovať aj na samostatné prípojky a cestu, keby raz sa niečo udeje, nech je to ako samostatný dom.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
Ahojte, nechcem tu rozpútať hádky ani vášne, ale … @bestwoman no ja len k tomu starostovi. Prišiel som na úrad v 8.21, riešiť stavebko, stopol ma starosta, že keby som orezal strom, čo mám na kraji pozemku, lebo keď chodia traktory, tak im obija majaky. Hovorím že ho chcem zrezat lebo zavadzia, len este vybavim povolenie, pozberam orechy a počkám do zimy. Povedal mi, že povolenie netreba, že keď ho dam za sobotu dole, tak to bude fajn. V 2.22 uz to neplatilo... takže by som sa na to nespoliehal. Píšete že stavebný urad je v inej obci. Takže váš starosta s tým asi nič nemá. Normálne by som vybavoval povolenie a sprosté reči starostu by som ignoroval.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 je to oblasť, kde chce prísť mnoho deve… @bestwoman Čo Vám na to poviem. Ak začnete stavať bez stavebného povolenia, tak riskujete pokuty nie len zo stavebného úradu, ale napr. aj pozemkového úradu, keďže asi budete stavať na ornej pôde. Musíte zvážiť riziká hlavne ak by sa v tom začal šprtať niekto komu to vadí (sused, starosta, polsanci alebo hocikto kto by závidel). Musíte ísť do rizika s tým, že je tam aj krajná možnosť, že príde na miesto inšpektorát nie zo stavebného úradu ale rovno krajský a nariadi odstrániť stavbu. Stať sa to môže, no nevravím, že sa to stane. Niekedy sa to možno dalo lahšie. Teraz ja osobne by som do toho nešiel. Je to hazard s peniazmi. Ten Váš starosta je nejak veľmi múdry, že serie na Vás lebo developer. Vám môže povoliť a jemu nemusí aj taký by mohol byť postoj. Ak náhodou nastanú problémy s úradmi, tak starosta potom bude dávať od toho ruky preč. Nepočítajte s tým, že on sa pod to potom podpíše, že Vám povedal stavajte načierno. Kebyže staviam garaž alebo nejakú malú prístavbu, tak možno by som satak nebál ale dom by som chcel mať naporiadku aj kvôli tomu čo tu bolo spomínané. Kolaudácia, koše, súpisné číslo, trvalý pobyt, prípadne poistenie domu atď. A tiež ako bolo spomínané vyššie ak to rieši stavebný úrad v inej obci, tak to potom podpisuje aj starosta tej inej obce. Samozrejme, že oni dvaja sú v kontakte, ale tak ja by som to riešil ako človek. Horšie je , že ak to nie je v územnom pláne, tak je Vám to prd platné. Musíte sa spoliehať aj na Vášho starostu.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@bestwoman Čo Vám na to poviem. Ak začnete stavať… @fero1821 nie je to na ornej pôde. Je to riadne v intraviláne, vedľa rodičov na záhrade.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@bestwoman Čo Vám na to poviem. Ak začnete stavať… @fero1821 akurát som zistila že stavebný úrad je v meste. Čiže starosta s tým nič nebude teda mať?Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 nie je to na ornej pôde. Je to riadne v… @bestwoman aj keby je to teraz ako záhrada a nie orná pôda, musí sa to tak či tak vyňať a definovať ako zastavaná plocha, čiže sa to rieši na pozemkovom úrade. To projektant vie a usmerní čo treba robiť. Ale oni môžu dať tiež pokutu.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 akurát som zistila že stavebný úrad je … @bestwoman ak obec nemá vlastný stavebný úrad, spadá pod spoločný stavebný úrad v inej obci/meste. Stavebné povolenie však aj tak podpisuje starosta Vašej obce.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 akurát som zistila že stavebný úrad je … @bestwoman prvostupňový stavebný úrad je obec, druhostupňový je v meste, pod ktoré obec spadá. Aj keď je to záhrada, nemôžeš tam stavať, lebo to treba vyňať z pôdneho fondu.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@bestwoman prvostupňový stavebný úrad je obec, dr… @megdesign hlúposť, druhostupňový čiže odvolací orgán je teraz Regionálny úrad pre územné plánovanie a výstavbu (príslušné krajské mesto), na ktorý od 1.4.2024 prešli úradníci z okresného úradu, odboru výstavby a bytovej politiky, ktorý bol dovtedy druhostupňovým orgánom.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 akurát som zistila že stavebný úrad je … @bestwoman v súčasnosti platí, stavby postavené do 1.4.2024 sa dodatočne nepovoľujú, je tam už iný režim, podľa toho, kedy boli postavené. Nelegálne stavby postavené po 1.4.2024 sa zatiaľ dajú dodatočne povoliť, lebo účinnosť zákona 201/2022, ktorý to má zakázať sa posunula k 1.4.2025. Čo bude potom ani srnky nevedia, lebo táto vláda kľudne môže celý zákon úplne prekopať alebo aj zrušiť.Odpoveď na príspevok od bestwoman:
@fero1821 nie je to na ornej pôde. Je to riadne v… @bestwoman záhrada, orná pôda, ako aj ďalšie sú podľa zákona definované ako poľnohospodarská pôda, ktorú musíte vyňať oficiálne, aby ste mohli stavať a vôbec dostať stavebko. Ak je to intravilán a nie je to nejaká úradná pôda, zároveň nebudete robiť vyňatie nejako extra veľkej parcely, tak pravdepodobne bude stačiť stanovisko pozemkového úradu v opačnom prípade to bude rozhodnutie. Čiže toto musíte urobiť tak či tak. Viac Vám povedia na pozemkovom na Okresnom úrade . Ale v zásade podľa úrodnosti pôdy sa za vyňatie platí poplatok. Ten Vám vypočítaju. Ja som za 460 m2 platil 1200 eur, keďže je to dosť úradná pôda a to som ešte mal to šťastie, že sa mi základná sadzba poplatku znižíla o 30% z 4eur na m2 na 2.8 eur na m2. Ďalej neviem kto to tam písal, že to podpisuje aj tak Váš starosta. Tu si nie som úplne istý. Lebo ak ide o spoločný stavebný úrad zriadený v meste, ktorý patri pod mestský úrad, tak by tom mal podpisovať primátor mesta resp. nejaký vedúci toho spoločného stavebného úradu. Váš starosta však dáva súhlas, stanovisko a podobne napr, či je daný pozemok zahrnutý v územnom pláne obce. Čiže bez tohto stanoviska Vám ani stavebný úrad v meste nedá povolenie. Je to komplikovanejšie všetko si treba dopredu naštudovať a hlavne odkomunikovať s dotknutými orgánmi. Ďalej niekto hovoril, že od 01.04.2024 vzikli nejaké regionálne stavebné úrady. Mali vzniknúť no nevznikli, lebo štát sa prerátal a nebol na to pripravený. Posunuli to až na 01.04.2025 a aj to neviem, či to reálne stihnú lebo je okolo toho ticho. Zatiaľ čo sa týka úradov ostalo všetko po starom a účinné sú len poniektoré ustanovania.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@bestwoman záhrada, orná pôda, ako aj ďalšie sú p… @fero1821 venujem sa inžinierskej činnosti a všetky rozhodnutia, ktoré spadajú pod spoločné stavebné úrady, aj tak podpisuje starosta príslušnej obce a aj sa vydávajú pod hlavičkou príslušnej obce, či už územné alebo stavebné rozhodnutia, tak tu prosím nespochybňujte moje tvrdenie, pokiaľ si sám nie ste úplne istý.Odpoveď na príspevok od fero1821:
@bestwoman záhrada, orná pôda, ako aj ďalšie sú p… @fero1821 pokiaľ sa danej problematike nevenujete, tak prosím nepíšte veci, ktoré nie sú pravdivé a potom zbytočne zavádzajú ľudí. Je to tak ako píše kaya16. Je možno viac typov stavebných úradov, resp. viac spôsobov ako sa vykonáva štátna správa na úseku stavebnom na obciach, keďže ide o prenesený výkon štátnej správy. Je jedno, akým spôsobom sa to zabezpečí - či už je na príslušnej obci celý stavebný úrad, alebo tam jeden deň v týždni dochádza referent, ktorý má takto na starosti kľudne viac obcí, prípadne sedí v jednej obci a obsluhuje ich viac, alebo je zriadený spoločný stavebný úrad, ktorý má nejaké sídlo a referenti majú obce podelené, ale vždy za danú obec podpisuje príslušný starosta/primátor - pri mestách to môže byť vedúci stavebného úradu, ale len ako poverený primátorom. Nadriadeným orgánom (druhostupňovým čiže odvolacím) je teraz od 1.4.2024 už príslušný Regionálny úrad pre územné plánovanie a výstavbu + názov krajského mesta, kde sídli. Toto urobili preto, že už mali prenajaté budovy za veľké peniaze, tak nech to nie je fiasko a prehodili na tieto úrady ľudí z okresných úradov, odborov výstavby a bytovej politiky - tých, čo sa venovali územnému plánovaniu a odvolačkám.