Sirka cesty k domu

Dobry den prajem. Prosim vas aka je mozna minimalna sirka pristupovej "cesty" k jednemu domu z verejnej komunikacie? Dlzka max 50m. Pripadne ako to obist ak mam pristup siroky 2.5m? Dakujem za odp.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tomas511:

Dobry den prajem. Prosim vas aka je mozna minimal…
@tomas511 toto by som riešil priamo so stavebným úradom, nedal by som na radu na nejakom fóre.. lebo síce píšeš ,,ako to obist " ale ja by som radšej nič neobchádzal, pretože ak sa náhodou niečo stane, napr začne horieť dom (nikdy nevieš) a mať nejakú úzku cestu k domu, sa nemusí vyplatiť iba narýchlo nájdenené na google: Vyhláška č. 532/2002 Z. z. „§ 7 Pripojenie stavby na pozemné komunikácie (2) Pripojenie stavby na pozemné komunikácie musí svojimi rozmermi, vyhotovením a spôsobom pripojenia vyhovovať požiadavkám bezpečného užívania stavby a bezpečného a plynulého prevádzkovania na priľahlých pozemných komunikáciách. Podľa druhu a účelu stavby musí pripojenie spĺňať aj požiadavky na dopravnú obsluhu, parkovanie a prístup a použitie požiarnej techniky.
Odpovedať
A kto ti akoze pride tu cestu merat? Ak ti staci a je tvoja a pre teba, nemusis ju kolaudovat pre skolaudovanie domu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@tomas511 toto by som riešil priamo so stavebným …
@iamriso jasne rozumiem a mas pravdu. No poziarna technika by sa vedela dostat k domu zo zadnej strany cez dvor mojich rodicov. No chcem riesit samostatny pristup k domu a nechcem im rozkopavat cely dvor a aj dlzka je tam ovela vacsia ako 50m. Preto chcem vlastnu sukromnu pristupovu cestu ak je to mozne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

A kto ti akoze pride tu cestu merat? Ak ti staci …
@minoo netusim asi nikto. Ale ci mi daju stavebne povolenie?
Odpovedať

@minoo netusim asi nikto. Ale ci mi daju stavebne…
@tomas511 daju, architekt ti tu cestu navrhne do projektu ako treba, mozno 2,5m mozno 3m a dostanes povolenie... Ja mam cestu 70m sice 3m ale pri kolaudacii este nebola dokoncena (bola len strkova) a teta ju teda pri kolaudacii vynala z kolaudacie, dom skolaudovala, zapisalo sa na kataster a bolo... cesta nikoho netrapila...
Odpovedať
Profilova fotka
A práve pre toto, som tu hneď napísal, že v tomto prípade to určite treba riešiť s niekym, kto sa tomu rozumie a nedať tu na rady na nejakom fóre... nikto z fóra ti kolaudovať dom nebude, treba sa obrátiť na SÚ :) keďže ty ideš teprv riešiť stavebné povolenie, tak si pamätám, že v projektovej dokumentácií sme s projektantom riešili aj Proti požiarnu bezpečnosť a v správe je uvedená/zakreslená úniková cesta atď.. a ty tak či tak budeš musieť mať samostatný prístup, pretože (bohužiaľ) nikto tu nebudeme večne a pozemok/dom zo zadnej strany raz môže zmeniť majiteľa.. dávam ti tu aj výstrižok z môjho stavebného povolenia (projektovej dokumentácie):
Odpovedať

A práve pre toto, som tu hneď napísal, že v tomto…
@iamriso dakujem pekne za radu.
Odpovedať

A práve pre toto, som tu hneď napísal, že v tomto…
@iamriso akoze mu radis, ze pre ziskanie SP potrebuje projekt od architekta? No nie... sam si ho nakresli :-D ale kym pojde za architektom, moze si rozmysliet situaciu - kade bude moct jazdit, kde moze byt tym padom stavba, co ho realne limituje a co nie...
Odpovedať

@tomas511 no, ale pokiaľ nechceš cestu (treba projekt, povolenia a neviem čo) tak si sprav len spevnenu plochu.
Odpovedať
Profilova fotka

@iamriso akoze mu radis, ze pre ziskanie SP potre…
@minoo a ty tu akože o čom trepeš teraz? 😀😀 veď ten tvoj príspevok, je od veci, ale že úplne 😀😀 Skopíruj mi, kde som ja písal niečo o získani jeho SP, alebo že potrebuje projekt od architekta? 😀
Odpovedať

@minoo a ty tu akože o čom trepeš teraz? 😀😀 veď t…
@iamriso hovoris mu, aby to riesil s niekym kto tomu rozumie, nie na fore. Tzn. architekt, projektant, alebo uradnik SU. A ja som trepal len tolko, ze je predsa uplne jasne, ze nakoniec skonci u architekta - projektanta, pretoze by bez toho SP tak ci tak nedostal. Takze poradit cloveku, ktory urcite pojde k architektovi, aby isiel k architektovi, je extremne uzitocne... Z nejakeho dovodu tu radu od architekta asi nechcel - pravdepodobne este nie je v stadiu aby nejakeho mal. A riesit s SU, ci moze mat cestu 2,5m, ked by mala byt 3m... No co mu asi povedia? Jasne Tomasko, ty mozes, len ostatni nemozu...
Odpovedať

@tomas511 Prístupová cesta je nepresný výraz. Tá tvoja stavba musí mať pripojenie na pozemné komunikácie, bez toho nebude SP. A čo sa týka rozmerov, to určujú vyhlášky. 2,5m je málo, to neprejde. Ako to obísť? Jednoducho, prikúpiš m² k tej tvojej uvažovanej. Píšeš o dĺžke max 50 metrov, teda prikúpiš cca 50m².
Odpovedať
Článok sa načítava...
Este sa to da tak vyriesit (teda v 2020 sa dalo), ze ti rodicia daju pravo prejazdu a do projektu sa nakresli cesta tadial, aj tvojou druhou stranou. Teda nie cesta ako cesta, ale spevnena plocha - zatravnovacie panely. A jednoducho tu cestu cez rodicov nedokoncis... Ak teda si na tych 2,5m obmedzeny niecim nepohnutelnym...
Odpovedať

Este sa to da tak vyriesit (teda v 2020 sa dalo),…
@minoo Ten pojem cesta... Nikde není napísané, že k domčeku musí byť cesta. Musí mať pripojenie na pozemné komunikácie. Teda spevnená plocha, betónová plocha, štrková plocha atď. Vyhlášky akurát upresňujú jej minimálnu prejazdnú šírku (výšku) a nosnosť.... Niečo nedokončené nebude skolaudované. Po skončení SP (ak sa nepredĺži) to bude čierna stavba. A čo sa mi zdá byť zvláštne, tak sú tie vzdialenosti. Z jednej strany 50m, z druhej "ovela vacsia ako 50m". To znie, akoby to bolo mimo zastavaného územia... Lebo keď človek pozrie tie Územné plány, tak bývajú fakt dosť obmedzujúce....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@minoo Ten pojem cesta... Nikde není napísané, ž…
@frantisekca tak predpokladam, ze ziadost o uzemno planovaciu informaciu je zaklad, uz pred kupou pozemku... No neviem ako presne to je s tou cestou, kazdopadne, ked sa kolaudovalo u mna, "pristupova cesta" sa nekolaudovala, lebo nebola "spevnena", ale stavba sa normalne skolaudovala, ked som sa pytal, ci to musim nejako riesit, tak ze nie. Stavba uz nie je stavba, ma cisla, cesta nikoho pri nicom netrapila... A ani si ju nikto nemeral, ci ma potrebnu sirku...
Odpovedať

@frantisekca tak predpokladam, ze ziadost o uzemn…
@minoo Reagoval som na tvoje "A jednoducho tu cestu cez rodicov nedokoncis..." A tým, že cesta není nutná. Práve preto vznikajú tie slovné nedorozumenia. Stačí plocha, ktorá spĺňa minimálne rozmery a únosnosť. Ale ak nebude ani to, tak bude problém s kolaudáciou aj toho domu. A samozrejme, že treba mať vyriešené aj vlastnícke práva pod tou plochou. Že niekto niečo nepremeriaval je vec druhá. Bolo by iste nemilé, keby sa spoliehalo na istú dôverčivosť, či lenivosť úradníka a potom do toho vstúpi ďalšia osoba s nejakým podaním, či udaním....
Odpovedať

@minoo Reagoval som na tvoje "A jednoducho tu ce…
@frantisekca staci plocha, ktora splna rozmery a unosnost v projekte... Som teda otvoril svoje kolaudacne rozhodnutie, ktore "povoluje uzivanie stavby" a v ramci rozhodnutia sa pise: "spevnene plochy pri RD neboli v case kolaudacie ukoncene, z uvedeneho dovodu su z predmetneho kolaudacneho konania vynate. Stavebnik je povinny ich zrealizovat v zmysle odsuhlasenej dokumentacie." Ale nie je napisane do kedy a ani sa nikto nechystal to prist skontrolovat...
Odpovedať

@frantisekca staci plocha, ktora splna rozmery a …
@minoo Stavať legálne môžeš počas platnosti SP. Že bol úrad benevolentnejší, ťa môže iba tešiť. Ale "dobrý" sused ti môže narobiť vrásky na čele. A to napríklad nie terajší, ale možno budúci, o 10-20 rokov, to nikdy nevieš. Takže je iba v tvojom záujme, ako s tým naložíš. Je to ako mať takého Čierneho Petríka v ruke.
Odpovedať
To ma samozrejme tesi, ale hadam sa riadia rovnakymi zakonmi... Keby Tomas projektoval pristup cez rodicov spevnenou plochou z pasov zo zatravnovaciek, skolaudoval s vynatim spevnenych ploch a ked pride o 20r. cierny peter (co uz si realne neviem predstavit akym sposobom), povie ze prebiehaju udrziavacie prace - vymena (netreba povolenie ked sa nemeni trasa)... ale to len tak spekulujem, lebo nemam nad cim inym rozmyslat. Inak samozrejme je obmezdeny prijazd na 2,5m blbost, lebo obyc. dodavka s nesklopenymi zrkadlami ma viac. A na stavbu bude asi aj daky betonik treba. Ale to ratam, ze si uvedomuje kazdy, takze tam hadam nebude mat nejaku "prekazku", len cesticka ma 2,5m ale kolesom sa bude dat ist nudzovo mimo cesty...
Odpovedať

To ma samozrejme tesi, ale hadam sa riadia rovnak…
@minoo Ty si schopný garantovať, že mu skolaudujú dom "s vynatim spevnenych ploch" ? Teraz prístup cez rodičov, možno o xy rokov cez nového majiteľa? 2.5 metra šírka a dĺžka 50 metrov, oplotené, ohraničené (naj 2.5m betónovým plotom), tak to by robilo mnohím ľuďom problémy, tadiaľ prejsť osobným autom, keďže aj taká ľudová Octavia má s zrkadlami takmer 2,1m šírky. A pritom možno stačí obetovať (alebo skôr investovať?) 1500-5000€ a mať to riadne a bez problémov, u tak zásadnej veci.
Odpovedať

@minoo Ty si schopný garantovať, že mu skolauduj…
@frantisekca pytal sa, ako to obist, tak takto... Zase rozmyslat za neho, co z toho pre neho vyplyva, hadam netreba, to mu urcite dojde...
Odpovedať
Profilova fotka

@iamriso hovoris mu, aby to riesil s niekym kto t…
@minoo :D :D Ok, takže si mi tu neskopíroval nič (ohľadom získani jeho SP, alebo že potrebuje projekt od architekta), to bude asi tým, že ja som také nič netvrdil.. napísal som len to, že si pamätám, že keď som xy rokov dozadu riešil stavebné povolenie na dom, tak sa tam riešila aj prístupová cesta (v časti protipožiarna bezpečnosť) a zasa trepeš: ,, predsa uplne jasne, ze nakoniec skonci u architekta - projektanta, pretoze by bez toho SP tak ci tak nedostal. Takze poradit cloveku, ktory urcite pojde k architektovi, aby isiel k architektovi, je extremne uzitocne" budem sa o5 opakovať, nikde som nepísal, aby sa obrátil na projektanta (či architekta), keď si s niečim nevie rady, tak samozrejme ho automaticky odkazujem na SÚ, nakoľko ten v rámci stavebného zákona udáva požiadavky atď.. ,,A riesit s SU, ci moze mat cestu 2,5m, ked by mala byt 3m... No co mu asi povedia? Jasne Tomasko, ty mozes, len ostatni nemozu..." no a toto je úplný gól :D aké riešiť? veď on sa pýta, aká je možná minimálna šírka prístupovej cesty, na čo som sem pridal paragraf, kde je uvedené, že má byť minimálne 3m.. keby som to sem nenapísal (alebo niekto iný), tak túto informáciu nemá, čiže je úplne normálne sa ísť spýtať na SÚ.. obyčajné spýtanie na informáciu, na základe ktorej by vedel, čo môže následne robiť (či je možné prikúpiť nejakú časť pozemku, alebo ak je pozemok jeho, tak rozšírenie tejto cesty atď..) o čo ti vlastne ide? dal si si o jedného ,,marťánka" ráno menej, či čo? :D
Odpovedať

@minoo :D :D Ok, takže si mi tu neskopíroval nič …
@iamriso o nic mi nejde, len ma pobavila rada "nepytaj sa tu, chod sa pytat inde, niekoho kto tomu rozumie"... to je vsetko... V podstate je jedno o aku temu sa jedna, prislo by mi to smiesne pri hocicom... A uz len preco by som ti mal daco kopirovat omg, ja ta z nicoho neobvinujem... ak nechapes ako to myslim, vobec mi to nevadi...
Odpovedať
Profilova fotka

@iamriso o nic mi nejde, len ma pobavila rada "ne…
@minoo moja posledná odpoveď k tomuto, lebo je to proste zbytočné vôbec odpisovať.. lebo zasa len fabuluješ a debata o .... ,,"nepytaj sa tu, chod sa pytat inde, niekoho kto tomu rozumie" to že si to ty tak pochopil, to už je tvoja vec.. keby to bolo z mojej strany myslené v tomto štýle, neskopírujem mu tu „§ 7 Pripojenie stavby na pozemné komunikácie" - Vyhláška č. 532/2002 Z. z. a potom ešte v ďaľšom príspevku screenshot z môjho stavebného povolenia (ak by som to myslel ,,arogantne" , tak nestrácam čas a nehľadám to vyjadrenie v mojom stavebnom povolení) .. čiže som mu poradil (a správne, že má byť minimálne 3m), ale keďže píše, ako by sa to dalo ,,obísť", tak mu najlepšie budú vedieť poradiť priamo na SÚ, oni poznajú možnosti a aj medzery v zákone (a že ich teda je, keďže je stále platný stavebný zákon z roku 1976...), čiže mu budú vedieť poradiť najlepšie... predpokladám, že nikto z nás tu neovláda stavebné zákony viac, než oni
Odpovedať

@minoo moja posledná odpoveď k tomuto, lebo je to…
@iamriso ja neviem co ta to tak zavzdusnuje. Doslova si napisal: "nedať tu na rady na nejakom fóre" - kde si ja potom budem riesit svoj spasitelsky komplex, ked mi takto odhanas publikum??? A tiez si napisal: "určite treba riešiť s niekym, kto sa tomu rozumie" a to je to co som pisal, ze urcite to bude riesit aj s architektom - to je clovek, ktory sa tomu rozumie, lebo bez toho by to cele jednoducho nebolo mozne, naco mu to hovorit... Podla mna je zaklad nepredpokladat, ze kazdy kto sa na fore pyta je retard. Kazdy vie, ze rada/nazor na fore je len na rozsirenie obzorov, nikto predsa taketo veci neberie zavazne a ako 100% jedine spravne. Nedostane sa ku kolaudacii a nevytasi screenshot z modrej strechy... A tiez plati, ze nie je jediny spravny postup - na nic, preto nech si svoj postup vzdy vyberie ten, kto postup hlada. Je nezmysel hovorit, urob to takto, nic ine nepocuvaj... Keby to tak malo fungovat, nedozvedel by som sa napr. ze to co fungovalo u mna, bola len dobra vola SU, ze to nebola zakonna moznost. A tak isto by sme si nerozsirili obzory v inych sferach, pretoze uplne na vsetko je nejaky odbornik, ktoreho mozme kontaktovat mimo fora. A ano, dal si mu dobru radu s tou min. sirkou 3m... Ale teda asi by ju nemal akceptovat, lebo bola na fore... Ci? Staci sa nebrat tak vazne... A neviem co si myslel tym fabulovanim, ale nemusis mi to vysvetlovat, akceptujem, ze si nerozumieme - nic zle na tom nie je...
Odpovedať

@tomas511 odporúčam ti obrátiť sa na SU, aké majú podmienky výstavby v územnom pláne. Niektoré obce napríklad nepovoľujú výstavbu v záhrade alebo majú požiadavky na minimálnu výmeru pozemku. Alebo sú obce, kde sa stavia hajbuj. Niektoré SU neriešia prístupovú cestu za predpokladu, že do projektu dáš, že parkujes niekde pri "hlavnej"ceste a odtiaľ pôjdeš k domu vlastne peši. Niektoré SU riešia len vjazd a čo je za bránou vo dvore ich vlastne nezaujíma. Takže ako postupuje váš SU my netušíme, treba sa obrátiť naň.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?