Odpoveď na príspevok od peto1254:
Chcel by som sa opýtať na rady skúsenejších. V … @peto1254 no mas 2 moznosti: 1. Natahovat sa s nimi a najblizsie roky namiesto stavania domu budes chodit po uradoch, pravnikoch a kadernikoch (farbit sediny) alebo... 2. Spojis sa s tou pani, co ti volala, a zistis, co mas urobit, aby to preslo a snad stihnes do jari vybavit papiere na stavbu.Odpoveď na príspevok od peto1254:
Chcel by som sa opýtať na rady skúsenejších. V … @peto1254 Drzim palce a zelam pevne nervy :-| "Moja otázka znie, čo v prípade, že stavebný úrad si bude znova robiť čo chce? Koľko krát vieme tento proces s odvolaním zopakovať? Máte niekto skúsenosti ako na to?" Podla paragrafu 59, by prvostupnovy organ mal byt viazany rozhodnutim nadriadeneho organu. https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/p... PS: Nie som pravnik, len riesim cosi vzdialene podobne...Odpoveď na príspevok od peto1254:
Chcel by som sa opýtať na rady skúsenejších. V … @peto1254 skusim strucne. 1. Urad nemoze konanie zastavit bez riadne odovodneneho rozhodnutia. Je to porusenie prav ucastnika konania. 2. Zalezi v akom zneni je rozhodnutie druhostupnoveho organu. Standardne plati, ze ak najde odvolaci organ procesne pochybenia vrati to znovu na konanie bez vyjadrenia sa k meritu veci (ja som tomu kym som tieto veci robil v prvom stupni v inej oblasti hovoril takticka rezerva 😃 ). 3. Mam silne pochybnosti o tom ze pani zaraba 21 eur na hodinu (predpokladam ze si to myslel v hrubom). Pri beznom pracovnom mesiaci by to bol prijem atakujuci 3500 eur v hrubom to sa blizi k platom generalnych riaditelov sekcii na ministerstvach (niekde mozno ani tolko nemaju), na tak nizkej pozicii v statnej sprave tato hodnota nebude realna. 4. Co sa tyka podania TO ako ti tu radia ani sa neunuvaj, v danej veci zatial nebolo naplnene ultima ratio, policajti to zmietnu zo stola "za 5 minut".Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@peto1254 skusim strucne. 1. Urad nemoze konanie … @sousedekovci89 Vedeli by ste sa prosim viac rozpisat k nasledovnemu bodu ? "2. Zalezi v akom zneni je rozhodnutie druhostupnoveho organu. Standardne plati, ze ak najde odvolaci organ procesne pochybenia vrati to znovu na konanie bez vyjadrenia sa k meritu veci (ja som tomu kym som tieto veci robil v prvom stupni v inej oblasti hovoril takticka rezerva 😃 )." Napriklad kolko krat je mozne urobit Vami spominanu "taktickú rezervu". Ak som spravne pochopil, mate na mysli ping-pong medzi lokalnym stavebnym uradom, odvolanim sa stavebnika a nadriadenym organom stavebneho uradu. Ja som mal do teraz za to, ze jednak stavebny urad je viazany rozhodnutim nadriadeneho organu a teda musi rozhodnut v intenciach rozhodnutia nadriadeneho organu a finalneOdpoveď na príspevok od niko2:
@sousedekovci89 Vedeli by ste sa prosim viac roz… @niko2 ano je viazany v intenciach rozhodnutia. Tzn. Ze extremne zalezi na tom co a ako napisal odvolaci organ do vyjadrenia. ci poukazoval na nespravne posudenie merita veci alebo sa vyjadroval k tomu ze prvostupnovy organ pochybil vo svojich postupoch. V podstate takyto pingpong moze trvat donekonecna, aj ked asi v urcitom momente by doslo k tomu ze by postupnym uzatvaranim mantinelov vytvoril taku situaciu prvostupnovemu organu, ze bude moct konat uz iba jednym sposobom. Treba si uvedomit ze posudzovanie merita veci je v prvom rade originalnou kompetenciou prvostupnoveho organu a druhostupnove sa don snazia nevstupovat, kym to nie je nevyhnutne (rozumej zvycajne to nerobia kym vidia chyby v procesnom postupe). Existuju tam este aj ine dovody ale tie su skor sekundarne az tercialne (lehoty na druhom stupni vs. nedostatok personalu na rozhodovaciu cinnost a p.)Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@niko2 ano je viazany v intenciach rozhodnutia. T… @sousedekovci89 Velka vdaka za vycerpavajucu odpoved :-)Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@niko2 ano je viazany v intenciach rozhodnutia. T… @sousedekovci89 mne je jasne ako je to s tymi TO, spravnymi zalobami atd... ale na druhu stranu, ak je to aspon trosku normalne zmyslajuca pani, bude pre nu lepsie rozhodnut rychlo a spravne ako chodit na vysluchy a preberat korespondenciu "z policie" doma :)Odpoveď na príspevok od peto1254:
Chcel by som sa opýtať na rady skúsenejších. V … @peto1254 Hlavná otázka znie: Kto chce stavbné povolenie? Stavebný úrad alebo ty?Odpoveď na príspevok od marekjahoda:
@sousedekovci89 mne je jasne ako je to s tymi TO,… @marekjahoda v realite pani da vypoved a povie ze sa na to moze vytoto ze jej to za to nestoji. A vyhra bude nula cela nic. Btw. Chodil som castokrat v pracovnych veciach vypovedat na policiu. Iba raz mi prisla posta domov. Na druhy den bol vysetrovatel (pravom) zdrbany ako 5 rocne dieta od mojho zamestnavatela.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@niko2 ano je viazany v intenciach rozhodnutia. T… @sousedekovci89 @peto1254 Ak mozem este k tej "taktickej rezerve" / ping-pongu stavebny urad - odvolanie - druhostupnovy organ a praktickemu "prevedeniu" takehoto niecoho. Podla spravneho poriadku, paragraf 49 https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/p... by rozhodnutie malo trvat do 30 alebo 60 dni. Ak vsak organ nedokaze rozhodnut ani do tychto lehot, ma upovedomit ucastnikov konania. Moja skusenost vsak je, ze som odvolanie podal, bol som informovany ze spis / dokumentacia bola posunuta na druhostupnovy organ a od vtedy nic (viac ako pol roka). Aka je Vasa skusenost ? @peto1254 vy ste ako rychlo dostali vyrozumenie o tom, ze Vasmu odvolaniu bolo vyhovene ?Odpoveď na príspevok od niko2:
@sousedekovci89 @peto1254 Ak mozem este k tej "t… @niko2 v tom pripade pochybil druhostupnovy organ a porusil tvoje prava. Ak to ustanovuje zakon (upovedomit) vzdy sa musi posiela taky jednpduchy list ucastnikovy konania kde sa pise (teraz prerozpravam) ze blablabla vas pripad je zlozity a preto si predlzujeme lehotu na XY dni.Odpoveď na príspevok od peto1254:
v mojom prípade stavebný orgán ma len vyzval na d… @peto1254 len sa vratim k platu pani- pracovne zmluvy sa nezverejnuju. Ak to zverejnila obec a je to nejaka DoPČ alebo DVP to isla obec nad ramec svojich povinnosti. Alebo je najata jak podnikatelsky subjekt splnomocnena na konanie stav. uradu. V takom pripade treba atakovat aj obec preco plati za sluzby ktore nedosahuju prislusnu kvalitu.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@peto1254 len sa vratim k platu pani- pracovne zm… @sousedekovci89 presne to som si aj ja povedal, že dám im mesiac na zmysluplné rozhodnutie a potom na najbližšom obecnom zastupiteľstve (polka decembra 2024) chcem dať interpeláciu, požiadať poslancov aby zaviazali starostu aby si spravil poriadok na úrade a tiež upozorniť hlavného kontrolóra obce že stavebný úrad je nefunkčný nech zjednajú nápravu. Už iná možnosť/postup mi nenapadol.Odpoveď na príspevok od peto1254:
@sousedekovci89 presne to som si aj ja povedal, ž… @peto1254 "v mojom prípade stavebný orgán ma len vyzval na doloženie listín, neuviedol prečo ich potrebuje (absentovala správna úvaha), následne som ich listom vyzval na doplnenie správnej úvahy, na ktorý nereagovali." Čiže ty si defacto poslal list stavebnému úradu a chcel si ich usmerňovať, čo si od teba môžu pýtať a za akých podmienok a teraz sa stažuješ, že oni na teba serú, áno? A trápi ťa, že teta na úrade zarába viac ako ty? Veď choď na úrad robiť aj ty... Zbožňujem takýto "šéfov", čo si myslia, že sú páni sveta a budú určovať obci/ úradom, že si majú na úrade spraviť poriadok. 😃Odpoveď na príspevok od peto1254:
@sousedekovci89 presne to som si aj ja povedal, ž… @peto1254 zo všetkého, čo je tu popísané, nechápem len 1 vec ... Pani Vám ponúkla osobné stretnutie, na ktorom Vám chcela povedať, ako to je potrebné podať, aby Vám to prešlo ... Nebolo by jednoduchšie, namiesto tohto "pin-pongu" sa s tou pani stretnúť a vypočuť si ju ? Možno by ste už mali po probléme ... Ja nenamietam pochybenia, ktoré nastali - ťažko súdiť, ak nepočujeme názor druhej strany ... Len mi príde, že odmietnutím stretnutia, ktoré Vás k ničomu nezavezuje, sami seba oberáte o čas a nervy ...Odpoveď na príspevok od lubk0:
@peto1254 zo všetkého, čo je tu popísané, nechápe… @lubk0 je ti jasne, ze to jej "aby to preslo" znamena dat nieco do vacku aby to preslo? :) este ta nikdy na STKcke nevolal technik pod auto ze ti chce nieco ukazat? :DOdpoveď na príspevok od megdesign:
@peto1254 "v mojom prípade stavebný orgán ma len … @megdesign ja som nenamietal že na čo ma majú vyzvať. Ja som namietal že mi neuviedli prečo to považujú za potrebné. V konkrétnostiach - vo výzve bolo napríklad doloženie Dopravného projektu na vjazd na pozemok - súčasťou môjho dopytu bolo, či je toto naozaj potrebné, pretože prístupová cesta je účelová komunikácia, nie je zaradená v sieti miestnych komunikácii (sama pani mi to telefonicky povedala) a v tomto prípade nie je predpísaná STN norma. Inak ten projekt stojí 300 eur a vlastne som ho potreboval. Tiež uviedli, že chcú súhlas vlastníkov, kde sa bude stavba nachádzať - neuviedli že či myslia stavby domu (ja a žena), alebo vjazdu na pozemok (okrem nás 26 ľudí). Ďalej ma vyzvali na hydrogeolický posudok - ten som dodal ale volal som aj pani že či naozaj toto chcú lebo mne to prídu ako rozprávky starej matere (citované z učebnice aké máme podmienky v našej kotline) a mám inžinierskogeologický prieskum, z ktorého rozumiem podstatne viac konkrétne pomery na mojom pozemku - nepriepustné podložie, íl 5 metrov, potom pohyblivé piesky. Odpoveď bola, že pani nevie a na IGP ma nevyzvali. Vždy všetko cez telefón a písomne nič. To že v prerušení konania, uviedli iné katastrálne územie a parcely, ktoré nevlastním ani nepíšem lebo je to nepodsatatné. Rovnako tak to že ma vyzvali na doloženie vecí, ktoré som podal k návrhu. Tiež nepíšem že podanie žiadosti o územné trvalo dve hodiny, kde sa ma snažili od toho odhovoriť, pretože "im je lepšie ak príde developer a povolí sa naraz celá ulica, nie po jednom". Môj dopyt na stavebný úrad bol vždy slušný a vecný, žiadne osobné útoky ale prosba o doplnenie správnej úvahy - aby som rozumel presne čo odomňa chcú. Toto mi nebolo poskytnuté a dal mi za pravdu aj Regionálny úrad - jediný úrad ktorý so mnou komunikoval po 5 mesiacoch. Prakticky okrem výzvy na doloženie dokladov, od marca neurobili žiadne dokazovanie, aj to bolo vytknuté. So mnou nik nekomunikoval až do zastavenia konania v júly. A netrápi ma že teta zarába viac ako ja, trápi ma že teta nevie za ten plat ani očíslovať strany spisu a viesť ho tak, aby bol celok, pretože ak pošlem veci v jednej obálke, nie je možné aby časť vecí bola v spise a časť iných v útrobách obecného úradu. Keď je niekto dobrý, nech dostane plat aký si zaslúži, za takúto robotu by skôr bolo treba nasr... do rúk.Odpoveď na príspevok od peto1254:
@megdesign ja som nenamietal že na čo ma majú vyz… @peto1254 no vidíš... Pýtali od teba hydrogeologicky posudok (mimochodom majú na to právo a myslím že tebe nemusia vysvetlovat, že prečo to chcú...) a ty si svojím odhadom zhodnotil, že vlastne ho nepotrebujú. 😃 Rovnako ti nemusia vysvetlovat, prečo dané doložky, ktoré od teba pýtali, chcú... Proste ich chceli, tak si ich mal dodať... Ideálne bez rečí okolo... Ako tretie, teta ti navrhla, že sa môžete osobne stretnúť a porozprávať, ako sa dá to stavebko vybaviť hladko. Defacto si si narobil problémy sám svojou arogantnostou "toto nepotrebujú", "prečo to potrebujú" a pod... Takto si si síce dokázal, aký si frajer, ale máš zastavené konanie. 👍 Ja keď som vybavoval stavebko, mal som ho do troch mesiacov doma... Aj s nakreslenim projektu. A to som ešte letel na Povodie váhu s vínom a čokoládou, lebo teta mi volala, že o mesiac pošlú vyjadrenie. Ja že žiadne také, hneď som tam. Odchádzal som od tety s vyjadrením v ten deň... Niekto vie podávať sťažnosti a stále nestavia, iný obetuje 10€ a má postavené...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@peto1254 "v mojom prípade stavebný orgán ma len … @megdesign Teda máme nastaviť chrbát a nebrániť sa proti neschopným úradníkom????Odpoveď na príspevok od peto1254:
Chcel by som sa opýtať na rady skúsenejších. V … @peto1254 10 rokov som upozorňovala stavebný úrad na stekanie dažďovej vody zo susednej strechy pod moje stavby. Po podaní trestného oznámenia na starostu vo veci marenia dôležitej úlohy verejným činiteľom bola voda odvedená podľa zákona. Treba si zastať svoje práva voči lenivým a neschopným starostom, ktorí berú obrovské platy a neplnia si povinnosti.Odpoveď na príspevok od pariam27652:
@megdesign Teda máme nastaviť chrbát a nebrániť s… @pariam27652 ale veď sa bráň, nikto ti nekáže nastaviť chrbát. Ale potom neplač, že tvoje stavebné konanie sa naťahuje... Za mňa nič také strašné byrokratické ten úrad nepožadoval. Všetko v rámci zákonov. To tuto pán začal rýpať, prečo, načo, začo to potrebujú.... Ja som mal tiež pozastavené stavebné konanie kôli Povodiu Váhu (za pozemkom mám potok) ale v stredu mi prišlo oznámenie o pozastavení, vo štvrtok som vybavil Povodie a v piatok stavebko pokračovalo.... Mohol som sa so stavebným úradom naťahovať tiež, že načo to potrebujú. Ale načo by som to robil všakže? Ja chcem stavať, nie úrad...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@peto1254 no vidíš... Pýtali od teba hydrogeologi… @megdesign no takto. Regionálny úrad tiež uviedol že hydrogeologický nerozumejú načo chceli. Podstata je inde. Spätne keď si to vezmem tak ma vyzvali na dodanie stanoviska (SVP), ktoré nemám ako získať (ich dohoda - SVP a obec si vysporiadajú pozemky pod asfaltovou cestou a následne sa povolí výstavba v tejto lokalite - technik zo SVP mi to potvrdil), potom konanie zastavili. Nečakali že podám odvolanie a mysleli si že vybavená vec (preto ma aj skúšali či podám odvolanie kam a ako). Väčšina ľudí im len vynadá a skúsi to o pár rokov. Prípadne odvolanie skape niekde medzi poštou a stavebným úradom. Sused od nich tiež žiadal povolenie na oplotenie a studňu, neozvali sa od jari a on má za to, že keď sa nevyjadria, tak súhlasia. Inak odôvodnenie rozhodnutia je jadro celého rozhodnutia. Nemôžem si narobiť problémy ak chcem niečo čo tam musí byť vždy. Ja chcem postaviť prvý krát dom, neverím že oni prvý krát dom povoľujú.Odpoveď na príspevok od peto1254:
@megdesign no takto. Regionálny úrad tiež uviedol… @peto1254 mal si dať stavebko vybaviť niekomu, kto vie čo a ako. Lebo evidentne sa nerozumieš ani základným pojmom. (Keď od teba chceli za ten vjazd súhlas vlastníkov, samozrejme že mysleli tých ostatných 26, nie teba so ženou 🤦) Sused nech sa rýchlo vyvedie z omylu... Tuto neplatí, "kto mlčí, ten svedčí". 😉Odpoveď na príspevok od megdesign:
@peto1254 mal si dať stavebko vybaviť niekomu, kt… @megdesign i prd velebnosti. Napísal som vyššie "Tiež uviedli, že chcú súhlas vlastníkov, kde sa bude stavba nachádzať" - nekonkretizovali čo chcú, správna úvaha nebola v tom rozhodnutí. Chceli súhlas manželky. Pozemok je v BSM ale stavba domu na spoločnom pozemku prekračuje "bežné hospodárenie" a preto ho bolo treba. Aj ten som im poslal a nie je v spise. Keby som veci neposielal duplicitne mailom, nemám o tom ani dôkaz. Inak to vybavenie, v cene je už poplatok stavebnému úradu. Tým že si to robím sám tak nepýtajú to od projektanta, ale priamo. Ale znova opakujem, doklady mám všetky ako treba, dokonca aj stanovisko Ministerstva obrany a Leteckého úradu. Oni chceli zapojiť SVP hoci som 13 metrov od potoka do ktorého nebudem nič zaúsťovať, ochranné pásmo je 4 metre a neuviedli prečo to potrebujú. Dom bude v kopci. Dokonca potom keď som komunikoval s technikom, mi napísal , že oni sa k tomuto typu stavieb nevyjadrujú (s ohľadom na vzdialenosť od potoka). Keby ani toto podanie nezmizlo zo spisu, už o ňom rozhodne Regionálny úrad.Odpoveď na príspevok od peto1254:
@megdesign i prd velebnosti. Napísal som vyššie "… @peto1254 usudzujem ze ako stavebnik si vedeny ty. Ak by ste boli s manzelkou stavebnikom spolocne, suhlas by napr. nebolo treba. Ako sa v prave hovori: diabol sa skryva v detailoch.Odpoveď na príspevok od peto1254:
Chcel by som sa opýtať na rady skúsenejších. V … @peto1254 a čo tak u nás bežný bakšiš nemôže byť dôvodom na prieťahy?Odpoveď na príspevok od marekjahoda:
@lubk0 je ti jasne, ze to jej "aby to preslo" zna… @marekjahoda nikdyOdpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@niko2 v tom pripade pochybil druhostupnovy organ… @sousedekovci89 : Vdaka za odpoved. Ach, poslem im tam urgenciu a ked sa neozvu, tak si mozem piskat ? Ci ako pise vyssie @pariam27652 , tak trestne oznamenie ?