@zarka11 no uz sme ziadali vyjadrenia, ze nam nejdu ziadne siete po pozemku, od lesneho uradu (lebo sme pri lese) a od sietarov nejake vyjadrenia..riesili sme aj cestu na pozemok, ale to este nie je hotove..toto plati pre nas, mozno pre vas netreba taketo papiere.. :)
My ideme podať tiež žiadosť ...máme už myslím komplet len ešte riešim prístupovú cestu ( ale to je na dlhšie). Máme už vyjadrovačky od T-com, Vodári, Plynári, Povodie Váhu.
Ja podavam o stavebne v ziline:
Dnes som to bol obehat a vybavil som sa len na SEVAKu - tam mi to hned na pockanie potvrdil
SPP - neuradne hodiny (iba Utorok, Streda, Piatok)
Telekom - ze mam prist v pondelok
SSE - ze oni to uz maju inak, dali mi take tlacivo a to musim vypisat a doniest aj s papierom z katastra a zaznacenim o osadeni domu a ze sa mi vyjadria do 30 dni
Och ta nasa byrokracia na tom nasom Slovensku...
@zarka11 no pekne sa to zvýšilo od 1.10. zakladný poplatok je 33€ a nad 600m3 treba zaplatiť tušim 30€ za každých 100m3 navyše, potom zvlásť za prípojku, plot a pod. Doteraz by sme platili 33€ a teraz to vyšlo 143€.
prosím Vás viete mi niekto poradiť? s priateľom nie sme zatial zobratí, ale chceme už začať stavať a mame isť požiadať o stavebné povolenie, lenže pozemok je môj a je písany len na mňa. a teraz otazka, čo je lepšie?mám žiadať o stavebné povolenie len ja sama a potom keby si chceme brať pôžičku tak to môže žiadať partner, alebo mu musim teraz prepisať polovičku pozemku aby bol aj on spoluvlastník a budeme žiadať obaja o stavebné povolenie?čo je lepšie?neviem vôbec čo to obnaša po tom stavebnom povoleni...či nebude stým problem, keby požiadam len ja o stav. p. a pôžičku už obaja....???
@roses13 Ak chceš aby bolo povolenie aj na neho, tak musite spísať zmluvu o vecnom bremene prípade prenájme, inak ti to nedaju...ani my sme neni s priatelom zobrati a mali sm erovnaký problém, ale my vlastnime 1 velký pozemok spolu a potom vedlajšie pozemky vlastnim len ja, tak sme to vyriešili tak, že stavebne povolenie je len na pozemok, ktorý vlastnime obaja a takto možeme aj obaja žiadať o hypoteku ....
@sorca24 aha, takže keby žiadam len ja o stav.p., tak o hypoteku môžem znova žiadať len ja? takže to všetko so všetkým suvisi...ja som myslela, že je jedno kto žiada o stav. p. že hypoteka s tým nič nema..ale asi teda ma...tak stačí spísať vecné bremeno...?
Stačilo by aby bol čiastočný majiteľ pozemku ....príklad 1/100 a povolenie by ste žiadali spoločne. A následne aj úver. To znamená - daruj mu jednu stotinu a ste v tom spolu.
Ahoj roses13, z mojich skusenosti je to asi takto: Žiadateľ o stavebné povolenie je investor, čiže osoba uvedená v projektovej dokumentácii. Sú možné obe možnosti, ale ak žiada iba jeden, je to jednoduchšie, nakoľko zápisy na katastry by neboli jednoduché. Stavebné povolenie je vydávané jednému a ked sa v pribehu výstavby zoberiete, kolaudovať môžete obaja. Poprípade pri kolaudácií nadobudne spoluvlastníctvo. Ale šikovný pracovník na stavebnom úrade Vám bude vedieť poradiť.
@svetlanik ano?tak potom super, čiže to s tým nijako nesuvisi, na koho je pisane stav. povolenie a kto vybavuje pôžičku?a pôžičku vlastne budeme vybavovať až ked sa vezmeme...tak nemal by byť stým problem, že?
V tom prípade by problém nemal byť.. Ja mam projekt na seba, stavebko na seba, hypoteku s manželkou a kolauovali sme už spolu... Veľa šťastia pri výstavbe a pevné nervy pri papieroch.
zdravíím, včera som dostala projekt, takže tiež začíname vybavovať stavebko...dúfam, že to pôjde lahko, aj ked mám obavy, chceli by sme to do apríla-maja stihnúť :-N
My plánujeme tiež v jari, no zatiaľ nemáme hotový projekt. Ako mám postupovať, keď dostaneme projekt. Od koho kažkého potrebujem vyjadrenie ku stavebnému povoleniu. Stihneme to do jula? Aké domčeky plánujete?
@livika1978
Asi si este nebola na stavebnom urade? Chod a pytaj si najskor uzemnoplanovaciu informaciu, dalej zoznam institucii,od ktorych budes potrebovat vyjadrenia, rovno aj tlacivo Zidost o stavebne povolenie, nech tam nebehas za par mesiacov znova.
Uzemnoplan.info daj architektovi - aby vedel aky dom mozete postavit na vasom pozemku,ech nekresli nieco,co vam nedovolia postavit. K vydaniu UPI potrebujes cislo parcely,mozno aj kopiu LV.
@livika1978 ke mas zanmu na VASOM SU tak sa pytaj tam, nie tu, kazdy SU ma "svoje" pravidla. Tu ti my neporadime co vsetko potrebujes a ako co vybavis, niekde ti napr. zivotne prostredie da peciatku na pockanie, inde im to trva 30dni.........a tak dalej, niekde vyzaduju poziarnikov, inde aj pamiatkarov, niekde zasa nie.
UPI-ved ti pisem -uzemnoplanovacia informacia - aky dom,kolko poschodi, ako daleko od cesty, zastavanost pozemku-toto vsetko tam pisu, aj to napr. ci v blizkosti je mozne postavit nejaky penzion, krcmu, sportovisko........