Diskusiu odoberá 1 človek

Kolaudacia po 1.4.2025

Dobrý deň, dom sme postavili v rokoch 23/24, no zatial sme ho neskolaudovali, kompletný geometrický plán mame, no treba nám ešte porobiť skúšky. V stavebnom povolení mame dátum dokedy skolaudovat - 2027. Chcen sa spýtať, bude sa nás nový stavebný zákon nejak týkať? Konkrétne našej kolaudácie? Neviem sa dopátrať k info ako to je keď je stavebné povolenie vydané v roku 2022, no skolaudovat by sme chceli teraz.. Pravdepodobne do 1.4 to nestíhame.. Budú sa nám menit nejaké poplatky? Ďakujem za odpovede
Odpovedať
Tipnem si, že ak je dom postavený tak ako je navrhnutý v projekte na ktorý bolo vydané stavebné povolenie tak by ho skolaudovať mali. Čiže ak SÚ nezistí žiadne rozdiely oproti projektu tak by to malo byť v cajku. Ako to bude s poplatkami tak to netuším v čom sa po 1.4 majú zmeniť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Tipnem si, že ak je dom postavený tak ako je navr…
@toky1 tak to som predpokladala, lebo v stavebnom povolení sú aj podmienky ku kolaudácii, len sa potrebujem uistiť... No tie poplatky ma celkom zaujímajú...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od katarina_bebjakova:

Dobrý deň, dom sme postavili v rokoch 23/24, no z…
@katarina_bebjakova Technické parametre domu by mali byť v súlade s normami platnými v čase vydania st. povolenia, to je jasné,... ale čo sa týka poplatkov, tak sa obávam, že tie budú vyberané on-line v nadväznosti na aktuálne platný zákon.
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina_bebjakova vsetky stavby, ktore boli povolene podla stareho zakona pojdu v starom rezime. K poplatkom sa vyjadrit neviem, myslim ale ze sa Vas zmena dotkne... lacnejsie to nebude. Pre Vas relevantne bude novy stavebny zakon 25/2025 a "prechodovy" zakon 26/2025...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@katarina_bebjakova Technické parametre domu by m…
@petersd ďakujem pekne za odpovede
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@katarina_bebjakova vsetky stavby, ktore boli pov…
@mgx niekde som sa dočítala, že poplatok za stavebné povolenie bude v % z pravdepodobnej ceny domu podľa projektovej dokumentacie, no iný písali, že tento poplatok neprešiel a bude to len nejakých 100€. Neviete k tomuto nič bližšie prosím? Nas sa to už síce netýka ale v súvislosti so stavebným povolením tam bola spomínaná aj kolaudacia.. Preto si o tom zisťujem informácie alebo bohužiaľ neúspešne. Budem musieť teda asi zájsť na nas stavebný úrad a opýtať sa.
Odpovedať

Dobrý deň, dom sme postavili v rokoch 23/24, no z…
@katarina_bebjakova my sme stihli skolaudovat vo februari, ale natahovalo a to dlho. Poplatky neviem menili to za povolenie chceli najprv 1,25 per potom 1,28 perc z ceny nehnutelnosti teraz vraj 100 eur. Asi nevedeli ako odhadnut cenu nehnutelnosti pri stavebku, ale vsetko mali dvihat aj za vyvoz zeminy a uskladnenie a pod.Na stavebnych uradoch nikto nic nevie a vraj vladne chaos.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@katarina_bebjakova my sme stihli skolaudovat vo …
@roxana280 no pokial ten poplatok zdvihnú o 100, 200, 300 to by som bola ešte docelq v pohode, ale ak to bude % z nehnuteľností tak neskolazdujeme tak rýchlo... Človek vxzmykany z peňazí ltt na konci stavby a ešte platiť 1-2-3 tisíc navyše. Preto sme do teraz ani neskolaudovali lebo sme šetrili a bum keď zdvihnu poplatky....
Odpovedať

@roxana280 no pokial ten poplatok zdvihnú o 100, …
@katarina_bebjakova to malo byt len pri stavebnom povoleni , pri kolaudacii podla mna zdvihnu z 30 max. na 100, ale uz hovoria ze budu dvihat dane z nehnutelnosti, akoby to nerobili furt, ale ze odpustia poplatky jednorodicovym rodinam, no to bude kopec parov co sa nevzali:-) Jedna hlupost za druhou idu. My zariadujeme, tiez je to des to uplatit vsetko:-(.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@katarina_bebjakova to malo byt len pri stavebnom…
@roxana280 Dane z nehnuteľností pôjdu hore časom rozhodne. Známy v Soule platí za 100m2 dom cca 10tisíc usd ročne, strýko v Kalifornii 8tisíc... Orgány sa majú na čo vyhovoriť a s kým porovnávať. Na vypichovanie sa priestor vždy nájde.
Odpovedať
Veci začaté po starom, teda zákon 50/1976 sa tak aj dokončia, vsetky stupne, teda aj kolaudácie. Aj keď to bude o rok, o dva. Poplatky stúpli, ale rodinné domy išli z 50 eur na 100. To bude stavebný zámer, čiže akoby uzemko. Ďalšie stupne budú percentá z ceny za zámer. Zákon o správnych poplatkoch č. 145/1995, paragrafy 59 a následne. Treba ale pozrieť časovú verziu. Súčasné platia do 14.3.2025, potom bude zmena do 31.3.2025, a nové poplatky od 1.4.2025 budú platiť na veci podané po 1.4.2025.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od moratibru:

Veci začaté po starom, teda zákon 50/1976 sa tak …
@moratibru ďakujem pekne za vysvetlenie, našli sme si to, ak som správne pozerala malo by to byt 30% z ceny za zámer, čo vychádza tých 100€..
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od toky1:

@roxana280 Dane z nehnuteľností pôjdu hore časom …
@toky1 no ide o to koľko platíme dane a odvody ako celok a na SK sa plati viac rôzných daní a odvodov ako v iných krajinách. V Bratislave sa dane tak vyšplhali vysoko ja za malý pozemok platím 1600 eur ročne, ako stavebný, teraz sme skolaudovali tak o rok to bude už menej , ale tento rok ma ešte skasírujú rozvoj obci, však to sú nenormálne pálky, zvýšilo sa o 25 - 30 per. od 2024 daň za nehnuteľnosť aj vývoz odpadu, to je málo?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?