Odpoveď na príspevok od toky1:
Tipnem si, že ak je dom postavený tak ako je navr… @toky1 tak to som predpokladala, lebo v stavebnom povolení sú aj podmienky ku kolaudácii, len sa potrebujem uistiť... No tie poplatky ma celkom zaujímajú...Odpoveď na príspevok od katarina_bebjakova:
Dobrý deň, dom sme postavili v rokoch 23/24, no z… @katarina_bebjakova Technické parametre domu by mali byť v súlade s normami platnými v čase vydania st. povolenia, to je jasné,... ale čo sa týka poplatkov, tak sa obávam, že tie budú vyberané on-line v nadväznosti na aktuálne platný zákon.Odpoveď na príspevok od petersd:
@katarina_bebjakova Technické parametre domu by m… @petersd ďakujem pekne za odpovedeOdpoveď na príspevok od mgx:
@katarina_bebjakova vsetky stavby, ktore boli pov… @mgx niekde som sa dočítala, že poplatok za stavebné povolenie bude v % z pravdepodobnej ceny domu podľa projektovej dokumentacie, no iný písali, že tento poplatok neprešiel a bude to len nejakých 100€. Neviete k tomuto nič bližšie prosím? Nas sa to už síce netýka ale v súvislosti so stavebným povolením tam bola spomínaná aj kolaudacia.. Preto si o tom zisťujem informácie alebo bohužiaľ neúspešne. Budem musieť teda asi zájsť na nas stavebný úrad a opýtať sa.Odpoveď na príspevok od katarina_bebjakova:
Dobrý deň, dom sme postavili v rokoch 23/24, no z… @katarina_bebjakova my sme stihli skolaudovat vo februari, ale natahovalo a to dlho. Poplatky neviem menili to za povolenie chceli najprv 1,25 per potom 1,28 perc z ceny nehnutelnosti teraz vraj 100 eur. Asi nevedeli ako odhadnut cenu nehnutelnosti pri stavebku, ale vsetko mali dvihat aj za vyvoz zeminy a uskladnenie a pod.Na stavebnych uradoch nikto nic nevie a vraj vladne chaos.Odpoveď na príspevok od roxana280:
@katarina_bebjakova my sme stihli skolaudovat vo … @roxana280 no pokial ten poplatok zdvihnú o 100, 200, 300 to by som bola ešte docelq v pohode, ale ak to bude % z nehnuteľností tak neskolazdujeme tak rýchlo... Človek vxzmykany z peňazí ltt na konci stavby a ešte platiť 1-2-3 tisíc navyše. Preto sme do teraz ani neskolaudovali lebo sme šetrili a bum keď zdvihnu poplatky....Odpoveď na príspevok od katarina_bebjakova:
@roxana280 no pokial ten poplatok zdvihnú o 100, … @katarina_bebjakova to malo byt len pri stavebnom povoleni , pri kolaudacii podla mna zdvihnu z 30 max. na 100, ale uz hovoria ze budu dvihat dane z nehnutelnosti, akoby to nerobili furt, ale ze odpustia poplatky jednorodicovym rodinam, no to bude kopec parov co sa nevzali:-) Jedna hlupost za druhou idu. My zariadujeme, tiez je to des to uplatit vsetko:-(.Odpoveď na príspevok od roxana280:
@katarina_bebjakova to malo byt len pri stavebnom… @roxana280 Dane z nehnuteľností pôjdu hore časom rozhodne. Známy v Soule platí za 100m2 dom cca 10tisíc usd ročne, strýko v Kalifornii 8tisíc... Orgány sa majú na čo vyhovoriť a s kým porovnávať. Na vypichovanie sa priestor vždy nájde.Odpoveď na príspevok od moratibru:
Veci začaté po starom, teda zákon 50/1976 sa tak … @moratibru ďakujem pekne za vysvetlenie, našli sme si to, ak som správne pozerala malo by to byt 30% z ceny za zámer, čo vychádza tých 100€..Odpoveď na príspevok od toky1:
@roxana280 Dane z nehnuteľností pôjdu hore časom … @toky1 no ide o to koľko platíme dane a odvody ako celok a na SK sa plati viac rôzných daní a odvodov ako v iných krajinách. V Bratislave sa dane tak vyšplhali vysoko ja za malý pozemok platím 1600 eur ročne, ako stavebný, teraz sme skolaudovali tak o rok to bude už menej , ale tento rok ma ešte skasírujú rozvoj obci, však to sú nenormálne pálky, zvýšilo sa o 25 - 30 per. od 2024 daň za nehnuteľnosť aj vývoz odpadu, to je málo?