Guláš v katastri a v povoleniach

Krásny večer. Rada by som Vás požiadala o pomoc/ radu. Idem kúpiť pozemok na ktorom je podľa projektu z roku 1989 postavený rekreačný domček. Stavebné dostali dodatočne v 1990. Domček nie je skolaudovaný a teda bez súpisného čísla - je ale kompletne postavený, vraj bol problém so zábradlím a schodiskom, papiere ale z kolaudačného nie sú, takže ako keby ani neprebehlo. Na pozemku bola pôvodná iná stavba - stodola. Pravdepodobne stará stavba ešte spred roka 1970. Dve steny pôvodné, dve steny dostavali (bez stavebného). V katastri to je zapísané ako parcela C, druh pozemku: Zastavaná plocha a nádvorie, Spôsob využívania pozemku: Pozemok, na ktorom je postavená budova bez označenia súpisným číslom, Pozemok je umiestnený mimo zastavaného územia obce. Rada by som sa spýtala, či je lepšie aby pôvodný majiteľ požiadal o vklad do katastra a rekreačný domček dal označiť ako rozostavanú stavbu, alebo sa na to vykašľať a riešiť to až ja ako nový majiteľ. Zároveň, ako najlepšie dostať stodolu do katastra, lebo stodolu (ak to bude statikom odobrené) chcem prerobiť na rodinný dom - časom...nehorí to. Z rekreačného domčeka mám aj potvrdenie o vodotesnosti žumpy z roku 1999, štempel o elektrotechnickej odbornej skúške z roku 2000, geometrický plán z roku 1986. Ďakujem pekne. Ak ešte niečo niekoho napadne, čo by bolo dobré, budem rada ak mi poradíte. Veľmi pekne Ďakujem.
Odpovedať
@galadriela Guláš nie je v katastri, ale vo vlastníctve, povoleniach a výstavbe či rekonštrukcii, ktorú spôsobil pôvodný vlastník zanedbaním povinností a naťahovaním času. Nech si to dá pôvodný vlastník do poriadku, lebo ak to kúpiš takto, tak ti to bude trvať roky a vysolíš peniaze, kým to dáš ty do poriadku. Neviem, akým spôsobom by si to mohla skolaudovať, museli by ti to povedať na stav. úrade - či bude treba nové povolenie, alebo by to skolaudovali na základe toho pôvodného povolenia. Z tých dokumentov, čo si vymenovala, neviem, čo ešte bude platné. Ak budeš chcieť kolaudovať, musia byť aktuálne povolenia, stanoviská a revízne správy.
Odpovedať
Profilova fotka
@galadriela nedávate komplexné informácie, ak stodola stála pred r. 1970 mohla byť zakreslená v katastri. To je prvý údaj. Ak nie je, treba pohľadať svedkov a obec môže dať vyjadrenie, ža tam stavba stála(bez ohľadu na prerábky). a s týmito dajmi sa ďalej dá pracovať.
Odpovedať
najlepsie je podla mna aby to spravil rozhodne este povodny majitel, kedze ten sa na toto cele tak povediav vykaslal a novy majitel - teda kupila by som take nieco, az ak by toto vsetko bolo naporiadku
Odpovedať
@jan45 Ja veľmi rada poskytnem všetky info, len neviem, aké vlastne treba poskytnúť. - nakoľko neznalá pomerov a stavebného zákona, píšem preto na modrú strechu. 🙂 Na základe Vašich info som si naštudovala o čo ide a idem na obec požiadať o potvrdenie o veku stavby, nech je aspoň stodola poriešená.
Odpovedať
Revízne správy majú platnosť 10 rokov, bez podielu na robote moc nechcú dávať pečiatky resp. byť zodpovedný za cudziu robotu. Dať to do právneho stavu bude stáť veľa času a financií.
Odpovedať
Profilova fotka
@galadriela keď bude stavba odobrená obcou, dá sa zapísať po zameraní gedetom do katastra. keď je v katastri, dá sa realizovať prestavba, to môžete už aj za pochodu. Ak chcete pristavovať treba SP, ak zvýšiť technickú úroveň, SP, ak zmeny fasády a výškové pomery strechy , SP, ak vnútorné úpravy , ohlásenie.
Odpovedať
Kúpil by som to rozhodne až vtedy, ak by to dal terajší majiteľ doporiadku. Ako za mňa by to bol dosť veľký risk, kedže s tým bude podľa mňa dosť pántov a opletačiek
Odpovedať
Požiadala som na geodézii o nový geometrický plán, kde bude mať každá budova svoje parcelné číslo. Až potom mi vie obec potvrdiť, že na tom konkrétnom parcelnom čísle bola budova postavená pred rokom 1976 (je tam treba označiť aj stavebníka). Rekreačný domček môžeme zapísať ako rozostavanú stavbu - potrebujem geometrický plán, platné stavebné povolenie, znalecký posudok a na katastri podaný návrh na začatie katastrálneho konania. Celé to zrealizuje ešte pôvodný majiteľ - ja to len vybehám a poplatím 🙂 Trocha som sa stratila v lehote, dokedy to zaevidujú na katastri - viem aj toto konanie urýchliť do 15 dní za zvýšený poplatok? Ďakujem
Odpovedať
@galadriela V tomto prípade nejde o vklad, ale o záznam. A kataster má na záznam štandardnú lehotu 60 dní. Preto je lepšie podávať záznam spolu s vkladom, kedy sa záznam zapíše spolu s vkladom a môže sa to udiať v skrátenej lehote. Napr. pôvodný majiteľ rozdelí pozemok na 2 časti a jednu časť niekto odkupuje. Rozdelenie pozemku je v katastri záznam, a kúpa (prevod) je vklad. Keby zmluvné strany išli postupne, tak najprv by sa pozemok rozdelil geometrickým plánom na 2 časti a pôvodný majiteľ by požiadal o záznam, čo by trval 60 dní. Následne by predložili katastru kúpnu zmluvu, čo je vklad a to by sa mohlo udiať v skrátenej lehote 15 dní. Keby oba úkony urobili naraz, t.j. predložili by kúpnu zmluvu, ktorej prílohou by bol GP, ktorým sa rozdeľuje pozemok, tak kataster zapíše vklad a hneď by urobil aj záznam rozdelenia parcely, pričom novovzniknutú parcelu by zapísal na nového majiteľa. V tvojom prípade ale pôjde len o administratívne rozdelenie pozemkov, čo je záznam a kataster má na to 60 dní.
Odpovedať
@chrobak7 Boh stvoril svet za šesť dní a siedmy odpočíval, ale úradník mal na záznam 60 dní. Tým sa potvrdzuje moja teória, že nie je dôležité vykonať prácu, ale podstatné je mať v poriadku papiere 🙂
Odpovedať
@chrobak7 škoda, šak teda ale....na dobré sa čaká 🙂 Iba taká blbá otázka, 60 dní je strop, ak sa jedná o kataster v malom okresnom meste, kde toho nie je veľa - za posledný týždeň som tam bola 2x a nikto nikde (pani vyzerala prekvapene, že k nim niekto ide 🙂 ), môže byť, že to bude aj skôr? Či to je len moja naivná predstava, že príde žiadosť a zaevidujeme, lebo veď nič iné tu nemáme? Fakt neviem, ako to na katastri a v podobných inštitúciách chodí....
Odpovedať
@galadriela Keď má kataster 60 dní, tak to urobí za 60 dní. Ak nestíha, tak ešte neskôr. Ale cez katasterportál sa dá sledovať, ako dlho trvá vybavenie návrhov na vklad aj záznam na danom katastri. Aj stav tvojho návrhu sa dá pozerať, či je už schválený, ak máš číslo návrhu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?