Čim začať pri stavbe domu?

Ahojte, ideme stavať dom. Pozemok sme práve kúpili. Prebieha zápis na katastri, takže ešte nie je na nás písaný. Návrh domu sme si spravili. Čo ďalej? A hlavne v akom poradí? - viem že treba osloviť nejakého projektanta na vypracovanie projektu - predpokladám že architekta nepotrebujeme, keď máme presnú predstavu o novom dome - viem že treba osloviť energetiku na zriadenie el. prípojky - viem že treba osloviť vodárov na zriadenie vodovodnej prípojky a pripojenia kanalizácie - viem že treba osloviť SPP na zriadenie plynovej prípojky - viem že na stavbu potrebujem stavebné povolenie - viem že treba osloviť geodeta na vytýčenie pozemku a stavby na ňom Len neviem v akom poradí vybavovať uvedené, či jedno na druhé nadväzuje a či to dokážem vybaviť aj keď pozemok ešte nie je prepísaný, ale je tam už plomba označujúca zmenu majiteľa. Chceme si dať hrubú stavbu postaviť firme a zvyšok svojpomocne. Predpokladám správne že pred začatím stavby budeme potrebovať mať zriadenú vodovovnú a elektrickú prípojku keďže na stavbu je potrebná aj voda, aj elektrina? Ďakujem krásne za odpoveď.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od karol76:

Ahojte, ideme stavať dom. Pozemok sme práve kúpi…
@karol76 my sme sli na stavebny urad, kde nam dali zoznam vsetkych papierov a povoleni, co potrebujeme. Tie sme postupne vybavovali. A kym nam schvalovali stavebne povolenie, uz sme robili el. pripojku (stavebny urad suhlasil). Dom sme stavali svojpomocne. Vodu sme mali od suseda zo studne. Ta elektrika je najdolezitejsia. Nam stacilo 230V z elmer. skrinky na celu stavbu.
Odpovedať

@karol76 poziadat urad o uzemno planovaciu informaciu k parcele. Tam ti vypise ake su obmedzenia, s tym a svojim napadom za architektom /projektantom, lebo projekt (minimalne situaciu z neho) budes potrebovat ku kazdemu dalsiemu povoleniu...
Odpovedať

@karol76 Plne súhlasím s tým, čo napísali @nororo a @minoo. Ale bez projektu sa prakticky s vybavovaním potrebného nepohneš. Keďže pozemok si kúpil, tak predpokladám, že UPI už máš, inak to mohla byť mačka vo vreci a minimálne, že máš od "elektrikárov" odsúhlasené pripojenie, kapacitu (pokiaľ možno bez komplikácie v podobe prípojky cez cudzie pozemky atď.). Zrovna tak, že máš možnosť jednoduchého napojenia sa na verejnú komunikáciu (ako u elektriky).
Odpovedať
V prvom rade si mal uviesť, či pozemok je E stav alebo C stav. Predpokladám, že C ale ak tomu tak nieje, tak určite najskôr oslov geodeta, nech to prevedie na C stav. Geodeta však budeš potrebovať tak či tak, aby zameral výšky, polohopis a potrebné informácie preprojektanta. Je dobré mať už vybratého projektanta a spýtať sa ho, čo požaduje od geodeta, aby ste ho nevolali dvakrát. Keď bude zamerané a vybratý projektant, tak mu zadajte robiť projekt. Toto samotné Vám zaberie 3-4 mesiace. A až po projekte môžete dávať žiadosti rôznym organizáciam na vyjadrenie sa k sieťam a podobne keď už budete mať osadenie domu a technické správy atď. Lebo to potrebujete k žiadostiam ako prílohu. Následne keď budete mať toto všetko dajte žiadosť na stavebný a už len čakať. Samozrejme pokiaľ bude nutné robiť vyňatie polnohospodárskej pôdy, tak sa to troška natiahne.
Odpovedať
Začnite s projektom, to je nadlhšia operácia, pretože sa na tom podieľa najviac ľudí. bez projektu sa s vami energetici atď. nebudú ani baviť. Máte čo robiť, aby ste to stihli do jari '25
Odpovedať
Ja k tomu dodám, že nešetrite na stavebnom dozore. Nájdite si takého, čo býva ideálne v blízksosti lokality stavby, bude tam chodiť toľkokrát, koľko treba, bude fudndovaný, rázny a ideálne keď vám aj poradí a poskytne doplnkové odborné informácie. V žiadnom prípade sa nenechajte ukecať realizátorom stavby, že on pozná dobrého dozora a za dobrú cenu. Zožeňte si ho po vlastnej osi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

V prvom rade si mal uviesť, či pozemok je E stav …
@fero1821 Vyňatie pôdy bolo relatívne rýchle, cca 2 týždne. Najdlhšie bolo asi SPP (asi do mesiaca). Vodárne, distribučná, ŽP všetko snáď okolo 2-3 týždňov. U nás projektant nepotreboval nič od geodeta, parcela už bola Cčková. Akurát keď som tam mal geodeta, na nové vytýčenie, tak mi naznačil aj výšky (kôli základom), ale to už bol projekt hotový.
Odpovedať

@karol76 najlepsie ist s hotovym projektom na stavebny za uradnikom co ma vasu lokalitu. Stavebne urady uz zvyknu mat na stranke tlaciva so zoznamom predpokladanych dokladov co musis dolozit a na urade nech ti povedia priamo podla tvojho projektu co budu vyzadovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@fero1821 Vyňatie pôdy bolo relatívne rýchle, cc…
@frantisekca u nas projektant potreboval vyskopis polohopis... To je tiez fajn nechat si spravit ked uz bude geodet na mieste...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Ja k tomu dodám, že nešetrite na stavebnom dozore…
@ralf364 toto je svata pravda, ktoru takmer nikto nedodrziava a potom vo finale secko stoji na ........
Odpovedať
Ďakujem všetkým za pre mňa veľmi hodnotné odpovede. Pozemok je parcela registra C, pozemok hraničí s obecnou cestou, na hranici pozemku a cesty je voda, kanalizácia aj plyn. Je to v zastavanom území obce, na stavebnom úrade som sa bol pred kúpou informovať. Aj u vodárov. Elektrikári sa so mnou v tom čase len potenciálnym kupcom nehnuteľnosti nebavili. Elektrické vedenie je ťahané po stĺpoch po druhej strane obecnej cesty, tak predpokladám že bude nutné na pozemku postaviť stĺp. Podľa vyjadrenia stavebného úradu mi miesto a spôsob pripojenia určia energetici. Ak by nebol s kapacitou problém, asi dám tepelné čerpadlo, ak bude, dám plynový kotol.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?