BYTOVKA na pozemku 500 m2 vedľa mojho domu :-D.

Poprosím radu ak niekto vie čo s týmto: Sú tri zhruba rovnaké parcely vedľa seba, ktoré boli od začiatku určené na výstavbu 3 bungalovov. V smere od juhu: ***PARC.1 - 590 m2 - sused maličky bungalov s plochou strechou (nikomu nezavadzia a netieni), ***PARC.2 - 590 m2 - MOJA - zatiaľ prázdna, plán postaviť klasický bungalov s valbovou strechou, strednej veľkosti (zastavaná 150m2). Z oboch strán nechám od hranice pozemku voľných 3,5 metra, tým dosiahnem min. vzialenosť medzi susednými domami 7 metrov. Na ostatnej šírke bude môj dom (čiže dom široký 14,5 metra). ***PARC.3 - 505 m2 - zakúpil developer za účelom postavenia stredne veľkého bungalovu s valbovou strechou = už má právoplatné stavebné povolenie. Developer sa na ***PARC.3 - podotýkam že 505 m2 🙂 - teraz rozhodol postaviť namiesto RD bytovku. V suteréne garáže, prízemie byty, poschodie byty. Bytovka je vlastne na celom pozemku a od hranice mojho pozemku 3,5 metra. Stavebné konanie ešte nebeží, ale byty už predávajú cez viaceré realitky, takže je otázkou času kedy mi to príde poštou. Myslím že proti bytovke nezmôžem nič: - podľa územného plánu tam môže byť, aj počet poschodí môže byť - koeficient zastavanosti nie je určený - sú od hranice 3,5 metra - požiadne odstupy si ustriehnem, ale predbežne budú OK odhadom. Takže bojovať proti nim ASI nemám ako. Bytovku mám voči mne zo severovýchodu, takže mne na pozemok netieni. ************************************************************ Problém: Oni teraz postavia bez problémov odo mňa bytovku. Byty predajú cudzím ľuďom. Najnižšie obytné podlažie bytovky obsahuje 2 trojizbové byty tak hlúpo navrhnuté, že má terasy z obyvačko-kuchyne na zemi položené smerom ku mne a hneď tesne za nimi už bude moj plot a za plotom bude moj dom a medzi domom a plotom ešte moje autá (samostane stojaci prístrešok). A tí ľudkovia, čo si teraz kúpia tie spodné byty, momentálne s výhľadom na krásnu slnečnú lúčku, môžu ísť o rok proti môjmu domu a robiť problémy mne, naťahovať a žiadať svetlotechnické štúdie, odvolávať sa ..... Lebo ja som z juhu a ja tie dva spodné byty (jeden úplne, druhý čiastočne, obom obyvačkokuchyne) celé zatienim obyčajným bungalovom. ********************************************************** Neviete niekto poradiť buď: - čo s tým teraz aby to tam tak nepostavili (asi s týmto nič) ? - keď postavia, berie sa v úvahu svetlotechnický posudok - že im tienim aj v prípade, že je dodržaných 7 metrov medzi bytovkou a mojim domom ? Neviete ? Neviem či pri dodržaní tých 7 metrov je to už OK a SÚ na svetlotechniku neberie ohľad, alebo aj tak mi môžu robiť problémy ? Napadá vás k tomu ešte niečo ? Díky.
Odpovedať
jednu vec by som spravil na teraz ako prvu - stavebko a betonovy plot 2m, pripadne iny nepriehladny. Myslim, ze to bude na ilustraciu stavu, co tam bude stat dostatocne nazorne.
Odpovedať
@marekjahoda toto ma absolútne nenapadlo, musím si to nechať uležať v hlave, ale pochopila som plne čo tým myslíš. Ani neviem reálne ako to spraviť 😄, len jeden plot žiadať na SÚ. Ale diky. Hlavne teda s tým developerom som mala 4x rozhovor a = 4x mi klamal ako mu vyhovovalo. Čiže na 100 % kupujúcim tvrdí, že tam ja nikdy stavať nebudem, ž emi to nepovolia ... že som mu to hovorila ... nemám peniaze... a iné výmysly ....
Odpovedať
ak uz mas projekt, pripadne aspon predstavu co by si chcela, zaziadaj aj o stavebko na ten dom (sprav projekt atd., aspon sa k tomu dokopes skorej) - plati 2 roky a mozes ho predlzovat. A sucastou bude aj ten plot - a zrealizujes nateraz aspon ten plot (samozrejme, daju sa aj menit veci v stavebnom povoleni bez problemov).
Odpovedať
@blunka Úprimne? Čím skôr predať a hľadať ďalej.. Za mňa je pocitovo na zástavbu s bungalovmi 500m2 málo.
Odpovedať
@blunka nechcel ten developer kúpiť od teba pozemok?a si si istý,že dostaneš st. povolenie na dom ?ked predá byty potom k tvojmu st.povoleniu sa budú môcť vyjadriť všetci vlastníci,jasné ked budú mať byty v os.vlastníctve
Odpovedať
predaj pozemok. nechcela by som aby mi na dvor civel niekto z balkona
Odpovedať
Profilova fotka
@blunka právne neporadím, ale ak tam aj naďalej chceš stavať, tak sa prikláňam k názoru dať vypracovať projekt domu vrátane 2-2,5m betónového plotu, požiadať o SP a reálne postaviť aspoň ten plot. Kupujúci prípadných bytov by aspoň videli, že z obyvačko kuchyne budú vidieť hneď len plot a nie lúku.. držím palce
Odpovedať
@blunka a koľko bytov má byt v tej bytovke dokopy? Ako to že uzemko tam povoľuje aj bytovku keď to malo byt povodne na rodinný dom?
Odpovedať
Profilova fotka
@blunka Za mňa asi takto, sused môže postaviť to čo územný plán dovoľuje a ak dodrží všetky zákonné požiadavky a to isté platí aj pre teba, čiže ja si to vysvetľujem tak že ak dodržíš potrebné odstupy susedia nemajú na čo namietať aj keď záleží od každého úradníka na stavebnom úrade ako si to vysvetlí. A druhá vec nechcem nikoho uraziť ale človek by musel byť riadny hlupák aby si kúpil byt v nejakom objekte na ktorý ešte ani nieje vydané stavebné povolenie, ak by si o takých ľuďoch vedela kludne aj ja urobím nejaký projekt pár vizualizácií, nafotím nejaký prázdny pozemok a pozbieram od nich peniaze :-D.
Odpovedať
Viem o podobnom pripade na Orave. Tiez chcel developer postavit bytovku, ale nie na luke, ale v domovej zastavbe. Nepostavil. Akurat zbural stary dom, co bol na pozemku. Problem mali hasici, policajti, susddia ... na 500m² chce postavit bytovku, celkom vtipny ten developer. A co parkovacie miesta, aj ked ma garaze tak musi mat aj vonkajsie, vyjazd na komunikaciu, a to neviem ake su poziarne rozostupy pri bytovke. A ak este nemas financie na betonovy plot. Tak daj pletivo a natiahni tam tieniacu textiliu.
Odpovedať
Skúsiť predať svoj pozemok developerovi alebo si rýchlo požiadať o stavebné povolenie a postaviť zatiaľ hnusný škaredý vysoký plot. Inak nápr u nás v meste na jedním úzkom a dlhom pozemku developer zbúral starý dom a postavil 3x trojdom v rade.... v podstate 9 bytov. Susedia museli mat hlavu smútku.
Odpovedať
Daj si na pozemok bilboard s reklamou. Ak vedla mojho pozemku bude stat bytovka tak pozemok darujem romom. Som zvedavi kto kupi byt. V pripade ze by tam naozaj vyrastla tak by som pozemok predal
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jozefsv haha. Developerovi to moze byt asi jedno. Lebo byty ludia aj tak kupia. Vzdy sa najde nejaky kupec. Podla mna
Odpovedať
...toto ako,keby som videl mna!!!mam sice 52mdlhy pozemok a dom stoji vpredu...ale pan starosta (...mamrd)chcel postavit na cierno 2bytovky susediace s zadnou častou mojho pozemku...priznam sa ,ani som koli tomu nespaval.Na obecnom zastupitelstve bola zvada,ja som nanho tiez naziapal(...ked tak argumentoval,ze sa nedviha pocet obyvatelov,ze mu poslem z Nemecka autobus utecencov,vazne.A moju chalupu predam a nastahujem ichtam)...viem ,ze by sa to aj tak nevyso,ale aspom mali poslanci na cim premyslat!!!!aj stym mamrdom starostom.Teraz je to v stadiu cakania,ale ak to kupi fyzicka osoba,tak si stym uz budu moc robit co chcu,a ja stym asi aj tak nic nezmozem.Prajem ,nech ti to vyjde podla tvojich planov!
Odpovedať
@kamilka22381 ty by si si kupila byt bez toho aby si videla lokalitu?
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsv ja nehovorim o sebe, ale mi nevrav, ze nenajdes 10 ludi v republike, ktori kupia a navidia 8-( U nas na dedine sa tiez zmenili nejake veci a zrazu na kopecku vyrastli 2 jednopodlazne bytovky (aspon ze nie poschodove). Su to byty pre socialne rodiny. Majitelia pod nimi o tom netusili. Vraj sa to tam nemalo stavat. Tak teraz nie su nadseni. Kedze sa ma to netyka, tak viac o problematike neviem. Ale tiez by som na to pozerala hocijak.
Odpovedať
Profilova fotka
@blunka
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius ak tam bytovka podla UP moze byt, tak asi fakt zacni svoje SP a postav ten plot, ak to teda nechcete predat, ale ja by som asi zvazovala, ci chcem vedla rd bytovku, kedze som to stavala prave preto, aby som mala sukromie :-(
Odpovedať
@ninaclaudius sukromie na pozemku 590m2 s bungalovom uprostred a okolo 3,5m .... to je len na travnik...
Odpovedať
@blunka podobny pripad som mal aj ja,len stým rozdielom že ja som už mal stavebne povolenie a zacinal stavat. Vedla mna developert tiež postavil bytovy dom= 4 byty. Kedze ako sused som učastnik stavbeho konania ja z 1 strany a z druhej tež podali odvolanie na projekt ktorý predložili.Namietky sme dali na okna smerujuce z obytnych casti smerom k susedom-ku mne musia byť zrušene alebo musi dat neprehladne sklá,dalej dali že musi na hranici pozemku postavit 2m vysoky neprehladny plot(beton bariera) alebo živy plot stromy vysoke 2m. Po tychto namietkach developer bol nuteny zmenit projekt tak ze zmenil osadenie okien a na susedne pozemky su akurat okna z kupelky ,wc a take.No a po dokončeni domu postavil 2m vysoky betonovy barierovy plot. kedže ste ako susedia tak ste aj ucastníci stavebneho konania na ten byt dom.Možesš sa odvolat že sused bude mat okna smerom k vam ak nedodrzi odstup podla zakona tak potrebuje tvoj suhlas.treba si podmienky a odvolat sa pisomnou formou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?