Ahojte,
Ako je to so stavbou ktorá je nieje zapísana na LV ald v skutočnosti stojí? Na LV je jedine parcela C ako “Zastavaná plocha a nádvorie” a spôsob využitia pozemku je 17 - pozemok, na ktorom je postavená budova bez označenia súpisným číslom. Stavba na LV nieje zapísana žiadna. Kataster tam stavbu nemá a nevidí (info z katastra - taktiež navrhli, že to kľudne môžeme zbúrať aj bez povolenia lebo veď tam nič nieje). Čo v tomto prípade? Zbúrať to len tak a tváriť sa, že som to už kúpil v takom stave (bez budovy)? Vedľajší pozemok ma podobný stav, C parcela rovnakého typu aj druhu ale stavba tam nestojí už dobré dlhe roky, nieje po nej ani známka.
Ďakujem!
@zicher len otázka je, či tam vážne nič nieje. Katastránly úrad tam nič nemá. Len neviem kto iný tam niečo “vidieť” môže. Na LV to ako stavba nieje. Na mape na katasri ju ale vidno, ale aj napriek tomu mi na katasri povedali, že tam nič nieje a teda nepotrebujem ani búracie povolenie lebo veď to je len “skládka stavebného odpadu pripominajúca stavbu”. Na stavbenom som ešte nezistoval, lebo ako sa vraví.. nechcem štuchať do hovna, ktoré nesmrdí. Môže tam reálne stavbený niečo vidieť? Alebo to rovno zbúrať odniesť a tváriť sa, že šak nič? Čo v pripade, že proaktívny sused niekoho zavolá?
@pedro322 pred nedávnom tu niekto riešil podobnú vec a na úrade mu povedali, že najprv musí doložiť doklad, že tam je postavená daná budova, aby mu mohli schváliť žiadosť o zbúranie. Toto by bol asi podobný priebeh 😉 je to len nejaká malá šopa alebo veľká hospodárska budova? Mapou je myslená normálna geodetická mapa alebo satelitný snímok? Lebo satelitný záber nič neznamená.
@marsdm je to veľká hospodárska budova. Na katastrallnej jedine satelitný snimok, normálne tam značena nieje. Dik teda za info! Tiež som sa nechcel dostať do pozícií, že musim dokladovať, že tam je 😅
Z mojej skusenosti.. sopa 6x6m ciastocne drevo ciastocne tehla strecha plech a nebola nikde zapisana.
Panicka zo SU povedala ze nic nevidi a nemoze nijako konat kym nezlegalizujem a sama povedal ze to mam zhodit bez povolenia hlavne nech sa nikomu nic nestane.
Strhol som to autom na lane a o sekundu prisli kozkyperie pobrali zelezo a plech ... sused drevo a tehly sa padnutim ocistili skoro same a po predaji som len pozametal a bolo vybavene.
Zakladovu platnu som musel nechat lebo beton bol asi z blizkej priehrady nedal sa rozbit... dnes je tam lezovisko na opalovanie😀
@pedro322 ale kľudne sa ísť opýtať na úrad a buď s otázkou:
1.že na pozemku nič nie je ale je takto definovaná parcela (že je tam stavba bez súpisného čísla) a či s tým treba niečo robiť (ak sa tam chce stavať/využívať ako záhradu/a iné) - takto som to kúpil 😉
Alebo 2. Je tam budova v katastrofálnom stave a pre bezpečie rodiny ju chcem dať rýchlo odstrániť 😉
Netreba sa báť úradu v tomto prípade, lebo nejedná sa o čiernu stavbu ani číslo to nemá.
@pedro322 a čo sa stane, ked to zbúraš? Budú ťa stíhať, že si zbúral budvu, ktorá vlastne neexistuje? Kto podá oznámenie? Je to na tvojom pozemku? Je budova legálna? Ty si vlastne dal do poriadku skutkový stav na LV. Pokojne môžeš argumentovať, že stav búdy bol životu nebezpečný a musel si konať v záujme ochrany životov a majetku. A ak nie je zapísaná na katastrálnej mape a nemáš ju na LV, tek je isto nelegálna. Nikto ju totiž nikdy neohlásil ako stavbu a si v práve.
Pred trinástimi rokmi som kupoval pozemok s domom, kde teraz bývam. Na LV bol dom a garáž. V skutočnosti som tu mal pri dome ešte prístavbu- letnú kuchynku. Tá nebola na LV. Banka mi odmietla prefinancovať úver, kým nebude na LV aj táto stavba. Začali vybavovačky.. Bolo mi povedané, že najlahšie je stavbu zhodiť. Pôvodný majiteľ už nechcel nič riešiť s úradmi, chopil som sa toho ja s neistým výsledkom. Našťastie som mal známu na stavebnom úrade a tá mi poradila, že pôvodný majiteľ musí dať čestné prehlásenie, že stavba bola postavená pre rokom xxxx, už neviem ten rok, kedy na takú stavbu stačilo ohlásenie stavby a nemuseli viesť stavebné povolenie. Následne mi geodet stavbu zameral a za pôvodného majtieľa som urobil žiadosť o vklad do katastra. Až po zlegalizovaní stavby banka súhlsila s prefinancovaním úveru. Všade sa ma pýtali, prečo to nezbúram, ked to neexistuje a mám s tým problémy.. Lebo to ešte nie je moje! Ale ten pozemok so stavbou už tvoj je... Ty môžeš.
A neviete náhodou čo znamená toto číslo (1057)? Príde mi to ako číselne označenie budovy. Ale pritom je ten pozemok definivaný ako som vyššie spomínal (pozemok, na ktorom je postavená budova bez označenia súpisným číslom). Nikde v legende som sa k tomu nevedel dopátrať
@marsdm áno máš pravdu, zmizlo to. A vyjadruje to aj niečo iné? (Identifikuje to budovu na SÚ alebl KÚ?) Alebo sa jedna čisto len o čiselne označenie stojacich budov… lebl mierne ma zaskočilo že je identifikovaná aj keď tam reálne “nieje”.
Na mojej parcele to číslo znamená súpisné číslo skolaudovanej stavby, okrem neho tam mám aj popisné číslo (XXXX/XX). Obidve čísla zmiznú keď vypnem zobrazenie adresných bodov...