Ahojte,mám na Vás otázku.Sused dostal od babky pozemok na stavbu domu vedľa nás. No minule mi povedal,že to nebude dom,ale autoservis.Neviem ešte ako ide riešiť inžinierske siete,keďže teta mu nedá na spoločnom pozemku súhlas,možno nejakú nájomnú zmluvu.On však žiadal môjho muža o inžinierske siete od nás od susedov ,čo sme vedľa a my sme ťahali siete z predu od suseda a svokry.Pozemky od svokry a jeho tety máme na opačnom konci záhrady.Manzel mu nesúhlasil.To by sme už tri rodiny neviem ako dali no rozkopat si dvor,keď môže po svojom od tety? Tak skúša na muža,že sa nám rovno nápoji na vodu,elektriku pri dome,keď bude stavať .Ako mne sa vtedy normálne rozum zastavil .Rodina mu nechce dovoliť a ja mu budem ako účtovať,koľko mi minie??? Ale ide o to,že pôvodne mal stavať o dosť ďalej od nášho domu,no teraz prišiel s tým,že kúsok od našej terasy,veľkú halu.Moje deti majú z tej strany izby.Akoze skončil krásny výhľad a kľud. Myslíte,že to môže takto urobiť? Počula som ho ako vravel,že urobí projekt na dom,starosta schváli a on bude robiť zmeny,bude z toho autoservis. Chalan má servis inde,chce si to rovno vedľa nášho domu presunúť ,robí hlavne v noci a robí bordel už teraz.Ake máme možnosti zo zákona? Ako môžem namietať? Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Či sa musím zmieriť,že skončil nám kľud pri dome? Ja som mu povedala,že nebudem so servisom súhlasiť,ale všetko zaňho rieši ocko.Co by ste prosím poradili??? Ďakujem.
V prvom rade uzemny plan obce. Autoservis na papieroch je nieco uplne ine, ako rodinny dom. Starosta moze naslubovat, ak pod neho spada prislusny stavebny urad, ale aj ten ma nadriadenych,,, nenechajte sa osuskat.
@alda28 Môj otec ma autoservis. Ak chce take niečo postaviť musí na špecifickom mieste väčšinou niekde v priemyselnej časti obce, alebo mesta. Sú tam dosť prísne podmienky povolenia stavby, nakoľko je treba dokladať aj kam budeš dávať olej a naftu z aut a podobne. Takisto kam s baterkami z áut? ... Okrem toho sú tma prísnejšie normy aj čo sa týka vody a odpadu (kanalizácie) a aj bezpečnostných požiarnych noriem. Takati stavba oficiálne určite nemôže byť povolená uprostred rodinne zastavanej časti obce. Okrem toho stroje ako sú vyvazovanie kolies, či ich fúkanie sú dosť hlučné a neviem úplne ako by to bolo stále to počúvať pri dome. Nuž ... Treba si dávať dobrý pozor na všetky tie povolenia čo predkladá a potom na stavbu, ak by nieoc nesedlo veľmi rýchlo podávať sťažnosti ....
@kejsix ďakujem, starosta je kamarát.Sam povedal,že máme super kľud pri dome,tiež by to nechcel .Dúfam,že s tým pomôže a nedovolí mu to len tak. No presne má upozornil,aby neurobil povolenie na dom a potom budú zmeny😥. Ja som jasne aj dotyčnému povedala nech si dom postaví,kľudne aj garáž normal by som prehryzla,ale on na rovinu povedal,že to bude hala,autoservis😥 😡
@kejsix v územnom pláne je cesta cez pozemky,na stavebné pozemky -rozdelí sa pozemok od svokry a nás, ale či to bude,kedy to bude,to nevie ani starosta. My sme zatiaľ jediný v zadu.Ale jeden čas chceli aj vedľa tohto z druhej strany nejaká rodinka postaviť dom,tiež neviem,či budú.
Ani po viacnasobnom precitani som nepochopil tie vztahy "otca kona brata babky syn"... uzemny plan je aj o tom, ako sa ktore pozemky mozu vyuzivat, na aky druh vystavby su urcene a stavebny urad sa nim musi riadit. Tento plan je k nahliadnutiu verejnosti na stavebnom alebo/aj obecnom urade. To co mate za starostu, ze "ani on by nechcel"? Sak musi vediet povedat, ci vobec moze take nieco tam ten chlap ziadat postavit, ved to su zakladne veci... Dalsi starosta diletant, asponze je kamarat. Taktiez nechapem situaciu okolo tych pozemkov, hodila by sa mapka... Kazdopadne mate zolika, ze vam o svojom zamere povedal. Pripojit na vase pripojky v ziadnom pripade, to by som nepovolil ani vlastnemu otcovi, pretoze to je obrovsky potencialny problem do buducna. Uz to, ze mu to rodina z jeho strany nepovolila (ak som dobre pochopil) o niecom svedci, to ste pochopili. Samozrejme, moze to teraz otocit, tvarit sa ze riesi dom, spravi tam halu, nasledne tahacky po sudoch a skoncite v telke v nedelu na obed v obcan za dverami, ci ako sa ta prkotina vola. Na vasom mieste by som robil vsetky kroky proti akejkolvek vystavbe z jeho strany, hoc deklarovanej ako rodinny dom. O vztahy vam aj tak nemusi ist, pretoze tie nebudu dobre nech to dopadne akokolvek.
@kejsix ospravedlňujem sa ako som to v naštartovaní napísala chaoticky. Sused býva s mamou a nevysporiadal brata,mal dlhý pozemok, brat využil,že babka žije,že chce pozemok pre syna na dom .Babka dala na dom,ale plány sa zmenili.So susedovou ženou ,ktorá museli dať časť pozemku inému bratovi som sa bavila,či mu to dovolia,či mu dajú vecné bremeno kôli ceste,inžinierskym sieťam .Nesúhlasila. Zatiaľ som počula o nejakej nájomnej zmluve,ale viac neviem.Ono sa všetci spoliehajú,že budú od nás asi všetko brat a aj cestu bude využívať poľnú,ktorú sme si my za vlastné peniaze sprístupnili. Poľnú cestu využívajú ľudia ,traktory,kombajny,my sme to vyčistili,upravili,vyvalcovali . Inak máme prejazd dopredu cez svokru. Tak to bolo kôli povoleniu a tak by to mal aj sused urobiť cez rodinu nie cez nas. Starosta od suseda ešte nebol o ničom informovaný,iba od nás.Pytal sa ho síce na stavbu,ale na inom pozemku.Toto mi starosta potvrdil.Sused si to sám vymýšľa,že mu to tak a onak kázal starosta. Môj muž je dobráčisko a na to sa fakt asi sused spolieha,ale ak raz niečo dovolí,už to nevrátime späť. Podľa svokry sa už táto rodina súdila na inej ulici kôli hluku,bordelu.
@alda28 Ja po tom tvojom vysvetlení nie som o moc múdrejší. Hovorila si hore zbohom výhľady a kľud ale potom si písala že keby si tam postavil dom a garáž tak ti to nebude vadiť, tak neviem. Ak niekto chce stavať dielňu tak asi v nej potrebuje robyť dnuká a to zasa nieje toľko hluku pri najhoršom si na hranici pozemku môžete postaviť vyšší betónový plot a budete mať odhlučnené aj viac súkromia. Ak to chápem tak vy ste si opravili nejakú obecnú poľnú cestu ktorú používate ale to neznamená že susedovy po nej môžete zakázať chodiť ak je obecná. Siete sú na vás či mu sprístupníte ale ak urobí to isté čo vy a vybuduje si vlastné cez rodinné pozemky tak tomu nezabránite, aj tak kde sa má napojiť na elektrinu napríklad určujú elektrárne a nie susedia.
@martosko Nieje toľko hluku? Pri dielni s autami? To si robíš srandu 😀 Veď to je hluk, smrad, pohyb áut, vysvecovanie do noci... ako správny automechanik bude celú zimu kúriť použitým olejom a tak
@martosko ja mu nechcem brániť chodiť cez poľnú cestu, nikomu nebránime ,ide o to,že jemu jeho rodina nedovolí chodiť cez nich .Všetko chcú ,aby robil popri nás. Garáž keby postavil malú na auto,na haraburdy ,čo s tým narobím ? Ale je rozdiel veľká hala pri nás a deti sa budú pozerať tam a celú noc počúvať ako mu jazdia kamaráti hore dole,fajčia..,búchajú?... Podotýkam doteraz robí iba cez noc. Veď mi budú jazdiť z predu,kde mám spáleň ,malé dieťa až dozadu,kde majú deti izby.
@alda28 ak to bude mat oficialne, ak ...sa mu podari vybavit povolenia, tak musi dodrziavat hodiny, od toho je potom poriadkova mestka policia napr.
otazka je, ze on si asi predstavuje, ze len postavi halu 😄
ano, ono to tak ide, ked nikto naokolo nezacne zabrdat do toho ...
ale ak bude mat povolenia, je to ako stazovat sa na obchodne centrum cez ulicu z mrakodrapu kde som kupil byt s vyhladom na dunaj a myslel som si, ze moj vyhlad je zmluvne dany 😄
@martosko čo sa týka hluku by som bol opatrný ,počúvať každý deň vzduchovu razovu utahovacku ,kompresor ktorý ju "kŕmi" nie je sranda ,do toho trieskanie kladivom do nápravy a zavijanie karbosky v lete samozrejme rozvalene brány dokorán ,k tomu zapratana ulica autami, ktoré čakajú na servis ,v dedine máme min .4 takéto malé rodinné servisy s jedným alebo dvoma zdvihakmi ,ktoré sú súčasť ich domov ,prípadne dielňa vedľa a vôbec nezávidím ľuďom ktorí bývajú vedľa ,jediná výhoda je si vyjednať doživotný bezplatný servis za súhlas ,že si tam dačo také postaví 😁
@chozze69@kejsix Tak ja som vychádzal s toho že aj u našich v dedine je malý mechanik a sám si postavil dielňu pri svojom dome a tiež majú dieťa a dokonca je to autoklampiar. Alebo keď som sa bol minule objednať na výmenu tlmičov tak keby nesvietili ani neviem že ešte robia nebolo vonku nič počuť a to bola dielňa s tromi zdvihákmi a asi 8 autami dnu. Ale ten zvýšený pohyb áut to je pravda, na zvišné veci myslím že by do veľkej miery pomohol vyšší betónový plot. Samozrejme závisí aký to je mechanik a ako je naučený fungovať.
@alda28 asi tam ani jeho rodina nechce servis, takže mu pre istotu nedovolia ani siete ani cestu. Územný plán to tiež nedovoľuje, takže môže zostať pri predstavách.
A ako tu bolo spomenuté, keď to chce na podnikanie, bude to zaujímať oveľa viac úradov než je len stavebný úrad, takže tam by si to asi rýchlo rozmyslel.
@alda28
1. na siete cez vás sa nikto nemá právo napojiť a nemáte ani povinnosť to poskytnúť. pod napojenia určuje distribúcia a vodárne od najbližšieho verejného bodu napojenia...
2. územný plán obce , ak ho obec má, tak v zóne rodinných domov nie je možné postaviť nejakú priemyselnú halu predsa...
Ak by to klasifikoval ako RD , choďte na úrad nahliadnuť do projektu. ... Ako účastník konania máte právo byť na stavebnom konaní... projekt si sfotiť, ak tam bude nakreslený RD , nemôže stavať halu... ak by predsa len začal stavať halu, nebolo by to v súlade s projektom... ihneď potom ísť na stavebný úrad a žiadať o pozastavenie stavby, nakoľko nie je stavaná v zmysle projektu...
ak má dotyčný známosti u starostu a nezaberie toto... obrátiť sa na štátny stavebný dohľad, prípadne stavebnú inšpekciu a vyšší orgán: okresný stavebný úrad...
...no,tak toto je na ,,mašlu"!
Bývať chce kazdý,tomu rozumiem,ale aby si dakto postavil servis medzi rod.domami,tak v tomto smere by som neustúpil ani krok.Budete to mať za plotom do zvyšku života.
U mňa za rod.domom sa chystala 6bytovka,starosta ,aby mu dačo káplo to ututlaval,až na ob.zastupitelstve sme mu viacerý z t3j ulice ,,naziapali"...preco majú kôli jeho ,,provízií"ostatný trpieť.
Nie!!!nedovolte to tam!!!
@alda28 nemáš začo ako píše @radusko01 určite by som nechcel , bývať niekde medzi servisom , na to slúžia priemyselné lokality kde sa nebýva ...
Ale vieme , že niektorí ,,podnikatelia,, si myslia že si všetko môžu dovoliť najmä ak majú známych kamošov na obci na obecaku abo kamoša starostu , tak sa chovajú ako zemepáni a starosta jak gróf
Ale starosta je len zástupca a zamestnanec ľudu a ma hájiť záujmy občanov a nemýliť si výkon svojej funkcie s nejakým monarchom , čo sa nikomu nezodpovedá !
Hlavne ak aj začne stavať a niečo hneď od začiatku nebude v súlade s projektom , všetko fotiť , dokumentovať
aby bolo vidieť na fotke dátum ... a ak stavba nebude podľa projektu , musí sa ihneď zastaviť
Ak nezasiahne obec , tak nadradený orgán musí zasiahnuť ihneď ako pošlete podnet písomne a fotky ... Ak bude stavba v rozpore s územným plánom a obec starosta to povolí
Je možnosť dokonca dať podnet aj na prokuratúru za prekročenie kompetencií stavebného úradu .... A prokurátor môže vydať protest a celú vec zastaviť
To sú všetky oprávnené prostriedky ktorými sa viete brániť a zadarmo
Este k tomu uzemnemu planu:
Mestá a obce s viac ako 2 000 obyvateľmi sú povinné mať územný plán obce. Ostatné obce sú povinné mať územný plán obce, ak
a) treba riešiť koncepciu ich územného rozvoja, uskutočňovať rozsiahlu novú výstavbu a prestavbu v obci alebo umiestniť verejnoprospešné stavby,
b) to vyplýva zo záväznej časti územného plánu regiónu, najmä na splnenie medzinárodných záväzkov alebo na umiestnenie verejného dopravného a technického vybavenia územia celoštátneho významu.