Mám možnosť kúpiť pozemok na ktorom leží menší domček, avšak nieje v liste vlastníctva, nemá popisné číslo. Na obecnom úrade nám povedli že tá stavba je nelegálna a treba ju legalizovať. Že stačí nekaký papier od notára či čo.
Na katastralnej mape ale ten domček je zakreslený.
Aký sposobom by som mal postupovať, aby sme mali na ten domček popisné číslo
neviem čo má s tým notár, ale stavby povoľuje stavebný úrad, stavba sa dá legalizovať dodatočným stavebným povolením, pozri si stavebný zákon. na obecnom úrade ti mali presne povedať čo máš spraviť, možno existuje nejaká možnosť s notárom ale o tom nič neviem.
dodatocne stav. povolenie + kolaudacia + zapis do katastra. pokial je to starsia stavba - ked ja si zasa ten rok nepamatam :-| - tak by malo stacit cestne prehlasenie ze stavba bola postavena pred tym rokom a obec vyda listinu o stavbe ktora sa potom zapise do katastra.
Najprv Vam chcem velmi pekne podakovat za Vase rady. Neviem ci som sa zle nevyjadril hned na zaciatku. Problem je takyto. Vlastnik kupil tuto nehnutelnost od dedicov, ale na liste vlastnictva ma, ze kupil len pozemok, dom tam nie je uvedeny vobec. Ale zaroven je zakresleny na katastralnej mape. V podstate treba dostat ten dom na list vlastnictva. Plati ten uvedeny postup aj pri tomto probleme? Alebo sa postupuje inak? Velka vdaka.
@dj_eccitto toto treba ist dat do poriadku na katastralnom urade, si myslím, sú to také "milé" pozostalosti minulosti, mi zas máme v papieroch, ze tam je dom bez súpisného císla a nie je tam nic, len záhrada. Pánom sa nechcelo vybavovat papierovacky ;-( Urcite aj právnik by ti mohol pomoct.
@dj_eccitto
ved malydom ti to napísal.všetko záleží od toho kedy bol dom postavený,ak to bolo pred určitým rokom,tak jednoducho si dáš urobiť geometrák a ostatné papiere ti už povedia na obecnom.ak to nie je moc nové,tak ti bude stačiť aj prehlasenie že to bolo v roku ,,páne,,postavené.popisné číslo dostaneš až po zápise do kat. x-)
No. Ďakujem za vaše reakcie. Vec sa má takto. Predmetná stavba nemá súpisné číslo a ani list vlastníctva. Celý pozemok, a teda aj parcela pod stavbou prešla dedičským konaní, ale ani tam nieje spomenutá dotyčná stavba. Následne celý ten pozemok kúpil terajší majitel, a ten tiež nemá v kúpnopredajnej zmluve spomenutú dotyčnú stavbu. Viete mi teda poradiť v tejto situácii? Konečne som sa dopátral celej veci na koreň. Ako sa teda dostanem k tomu, že keď to kúpim, aby som to mal v list vlastníctva, a mal aj súpisné číslo.