Prosim o akekolvek rady co sa tyka susicky .... mame susicku prvykrat a uz som aj skusala susit len neviem napriklad ze niektore veci.maju uz vyblednuty stitok ci su vhodne do susicky alebo nie ...co ak tam.dam nieco co by tam nemalo ist??? Scvrkne sa to??? Co vsetko vlastne susievate??? Je vhodne davat do susicky aj ponozky??? Ci znizit potom cas susenia??? A ak by som surne potrebovala presusit nieco co je oznacene ako nevhodne do susicky tak radsej to neriskovat ci na nejaky specialny program dat??? Napriklad co som pozerala tak aj obpecenie co mame take ze do mesta je kazde jedno oznacene ze nevhodne do susicky ...ale sak ked ho periem na rucny program a dala by som susit tiez na rucny program stane sa tomu nieco??? Akekolvek ine napady, postrehy poprosim ...dakujem
Asi budem za vagabunda, ale take veci neriesime. Co vylezie z pracky sa presuva do susicky. Dake etikety nepozerame. Program sa vyuziva predovsetkym jeden (nazov neviem 😁). Ale asi moze byt rozdiel susicka a susicka…
Ak Vas bavi prezeranie etikiet a podla toho sa riadit, prat, susit, tak toho moc teda neoperiete, nevysusite.
Jedine co nedavam susit je oblecenie na bicykel inak co operiem to osusim…. Mam program na uteraky, postelnu bielizen, ak mame elegantne tak program na kosele vsetko ostatne mixedload😂 mam susicku Samsung😉 a v podstate na tej susicke to je pisane
@frantisekca potom ale nebuď prekvapená ak sa ti veci zrazia a viac ich neoblečieš. Pozerať štítky treba, na niektorých produktoch je doslova neodporučené sušiť. Asi výrobca vie prečo.
@veverka123456 treba sa riadiť odporúčaním výrobcu danej veci, inak zaplačeš.
Moje dlhoročné skúsenosti so sušičkou Miele - fajn vysuší uteráky, postelné prádlo, outdoor veci... samozrejme, na k tomu určenom programe. Ale! Uteráky máme po dlhoročnom sušení riadne zničené. S každým sušením sa oslabujú vlákna, rednú, slabnú a výsledkom je deravý uterák s rozstrapenými okrajmi.
Už sa mi zadarilo aj pozrážať niektoré veci, ktorých štítky som si nepozrela.
Takže, moja rada - sušiť áno, ale s obozretnosťou. 😉
@veverka123456 no, prvé sušenie bolo také, všetko sa pozrelo, pretriedilo, poprevracalo, zazipsovalo..... 😄
Postupne to upadlo. Aktuálne, ako sa to vytiahne z práčky, ide to rovno do sušičky. Sušíme v nej všetko okrem pár drobností - pogumované veci do snehu (iné ma nenapadá 🙂 ) Zo 16 programov sa používajú asi 3.
Je to super pomocník, bez neho by to už nešlo, šetrí množstvo času.
@jabadaba
U nas sa to tak nepreziva a napriklad spominane uteraky ani po rokoch nie su znicene susickou.
Ja teda neviem ako u inych susiciek, ale u nasej je teplota ihned po skonceni programu odhadom 40-45 stupnov? Nemeral som, ale urcite nie viac. Ani pocas nejakeho dolozenia pradla si nespominam, ze by tam bolo viac. Nemyslim, ze by kondenzacna susicka dokazala vyhnat teplotu na nejaku vysoku teplotu.
Mame Elektrolux, neviem ako Miele.
A co sa tyka etikiet…
Nenosit, neprat, nesusit a vydrzi roky zavesne v dobrej vetranej, tmavej miestnosti.
Etiketa s popismi nech je dlha hoc aj tak, ze bude mi vyliezat na zadok. Hodim do pracky, po vyprani prehodim do susicky, vytahujem suche. Program extra suche nepouzivame. Susia sa veci na nosenie, vankuse, paplony, zaclony, tenisky… Proste, co sa vojde do pracky. Akurat tie elasticke plachty na postel, to je obcas problem, ze ak su tam aj ine veci, obcas ta plachta ich zabali do seba a nevysusi to potom dokonale, kedze z toho vznikne gula, takze na to davame trochu pozor.
@frantisekca no vidíš, tá naša pomerne dosť prádlo ničí... preto som už opatrná a čítam radšej tie štítky..aj keď sa mi samozrejme nechce. Tiež by som si to rada ulahčila a švihla prádlo po opratí rovno do sušičky. Ale po skúsenostiach, kedy som mala iks vecí zničených, už to radšej nerobím. Možno iné sušičky sú šetrnejšie. Kto vie...
stitky nepozeram, ci je nieco vhodne alebo nevhodne do susicky neriesim. Akurat ak mam nieco total ze top - drahe saty alebo tak, tak vtedy stitok pozriem. Ale po par praniach si aj tak poviem ze nie som otrokom veci, a sup aj s tym do susicky 😄
za 10 rokov sa mi podarilo znicit asi 5 triciek a 1 sveter, cize pohoda. A ten sveter sa nesmel ani prat - iba cistit chemicky, takze nakoniec ktovie ci je vinna susicka.
A ci susicka nici veci - veci su spotreba, vdaka susicke ich nemusime mat vela, takze sa urcite castejsie nosia / peru... Ale tak mne nevadi veci po par rokoch obmienat, ono to uz potom aj tak nie je uplne top a uprimne, myslim ze ta susicka za to az tak moc nemoze.
Sušíme všetko, avšak buď na nízkej teplote (low heat), alebo len studený vzduch na nejakú pol hodinu a aj to len kvôli tomu, aby sme sa zbavili prachu a žmolkov z prádla, ktoré by inak zostali na prádle. Odkedy to takto robíme, máme oveľa menej prachu.
Suším všetko, neriešim. Teda iba tie vyššie spomenuté podprsenky a funkčné športové prádlo nie. Mám pocit že každý výrobca si robí alibi na kvalitu materiálov a napíše nesušiť. Uteráky sú krásne mäkučké, nadýchané. Nejak nerátam že mi vydržia roky rokúce. Vymenia sa. Ten komfort pri sušení mi za to stojí.
Susime uplne vsetko. Veci s potlacou je nutne prevratit naruby. Pouzivame fakticky iba jeden stredny program. Skor sa vec vynosi, ako susickou poskodi. Ja nie som velmi na 5+ rocne tricka…
Zo začiatku sme dávali pozor čo do sušičky dáme, čo tam môže ísť, ale teraz už po nejakom čase to vôbec neriešime, už pomaly všetko rad radom do nej ide. Ale samozrejme na program ktorý je k tomu určený aby sa tomu prádlu niečo nestalo a teda nemali sme problém žeby sa niečo scvrklo alebo čo, to vôbec nie.
susim vsetko v susicke, okrem pletenin a funkcnych veci...niektore veci sa vsak casom skratia, zuzia...susicku mame bosch, uz ma 10 rokov, takze nema ani nejake specialne programy, vzdy susim na suche do skrine
susili sme vsetko, neriesili sme, co tam moze ist, co nie 😄 ale aj tak si myslim, ze su urcite veci, ktore nie su pre susenie v susicke vhodne, ono mozno by si nejaky taky zoznam aj niekde nasla, keby si velmi chcela 😄 ale tazko povedat
Su veci, co susit nedavame, viem, ze nejake pletene veci tam zena nedava, ale napriklad co chodim hravat sem tam hokej, ze vystroj to tam tiez davame a bez problemov.
@majak0 fakt aj taketo sportove veci? z toho by som mal asi obavy dat do susicky. lebo aspon u nas sa aj nejaky iny gel na pranie pouziva na cyklo veci aj na turisticke.
@juri_no my akurat, ze avivaz nedavame na sportove do pracky, ale nemal som problem cokolvek dat a teda to nemam najlacnejsie taketo sportove veci. Ale treba tomu samozrejme aj program prisposobit.
@majak0 no jasne, to avivaz nie. raz ma moja videla s avivazou v ruke a hned panika, ze kam to idem davat, co som dal do pracky, aky gel alebo prach alebo co som pouzil. cize ja davam prat len ked je to uz nevyhnutne, inak nech si ona spravi, nech nieco nepokazim 😄
@majak0 ako si na to došiel, čo sa tam nemá dávať? Lebo čo mám kamošku, tak ona do sušičky dáva asi ozaj všetko, čo doma majú a ešte sa nestalo, že by jej niečo zdrclo. Tak neviem, že čím to je, to asi nemôže mať na to sušička vplyv, nie? Akože tak myslím, že jedna by to robila a iná nie.
podľa mňa závisí od kvality sušičky - nepostrehla som, že by niektoré veci boli zrazené, prípadne, že by sa rýchlejšie opotrebovali ... na bežné prádlo používam šetrnejší program a posteľné prádlo, uteráky a podobne suším opäť na programe pre ne určenom (na tento by som samozrejme nedala sušiť bežné prádlo....), štítky vôbec nepozerám, do sušičky dávam všetko okrem hodvábnych blúzok alebo vyselektujem veci, ktoré si viac "vážim" 🙂 a tie radšej vysuším na ramienku (len tak pre istotu)
zvacsa sa u nas aspon teda vyuziva program na syntetiku a na sportove oblecenie. ako par krat sa stalo, ze sa nieco scvrklo, no to potom zena prisla a to, ze to robi avivaz